Prof. Dr. Ali Arslan, TÜBA-Akademi Konferansı için Rabi Medrese’deydi

Prof. Dr. Ali Arslan, TÜBA-Akademi Konferansı için Rabi Medrese’deydi

Prof. Dr. Ali Arslan, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen TÜBA-Akademi Konferansları çerçevesinde, TÜBA-Rabi Medrese’de ‘Darülfünun’dan Medreseye’ başlıklı konferans gerçekleştirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Arslan, 18 Haziran tarihinde verdiği konferansta; Avrupaî tarzda bir üniversite kurulmasının Tanzimat döneminde gerçekleştiğini belirtti. Prof. Arslan gerçekleştirdiği sunumu özetlerken şöyle konuştu: “1863-65 arasındaki ilk teşebbüs sadece konferanslar tarzında halkı çeşitli ilmî konularda bilgilendirme ile sınırlı kalmıştı. 1870-73 arasındaki ikinci Darülfünun'da; fiili özerklik verilen yönetim, fakültedeki dersler, öğrenci kayıt-kabul gibi bütün hususlar düşünülmesine rağmen, tatbikatı tam olarak gerçekleştirilememişti. Darülfünunun üçüncü olarak kuruluş teşebbüsü 1874-78 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Kesintisiz bir şekilde öğretime devam eden Darülfünun 1900'de kurulmuş, başlangıçta talebe sayısı sınırlı ve yönetimi merkeziyetçi anlayışta olmuştu. Gittikçe gelişme ve yenileşme gösteren Darülfünun özellikle II. Meşrutiyet döneminde gerçek bir üniversiteye dönüşmeye başladı. Bu dönemde özerk yönetimin en önemli kademesini oluşturan Fakülte Meclislerinin kurulması sağlanmıştı. Ayrıca bu dönemde öğrencilerin serbestçe örgütlenmesi ve pratik çalışmaların yapılması bakımlarından ilerleme kaydetmiş, Alman ilim adamları ile de takviye edilmişti. Fakültelerin gerçek kimliklerini kazandığı bu dönemde ihtisaslaşma yönünde önemli gelişme sağlanarak bölüm ve kürsülerin oluşması yönünde ilerleme kat edilmişti. II. Meşrutiyet döneminde özellikle Edebiyat Fakültesi’nin çalışmaları sayesinde, 1919'da, Darülfünun ilmî özerkliğinin yanında fiili idarî özerkliğini de kazanmıştı. Buna ilaveten Osmanlı yönetimince 1922'deki bir kararname ile Darülfünuna resmen idarî özerklik de verilmişti.

Cumhuriyet yönetimi, 1924 yılında TBMM’den kanun çıkararak Darülfünunu ve fakültelerini ilmî, idarî ve malî alanlarda özerk bir kurum haline getirmişti. 1929 yılı itibariyle üniversitenin yeniden ele alınması fikri ortaya çıkmış ve İsviçre’den Prof. Malche’ı getirerek yeni bir rapor hazırlatmıştı. Çalışmalar sonunda Darülfünun 1933 yılında yeni bir şekle dönüştürülerek Üniversite adını  almış ve yeni bir gelişim dönemine girmiştir.”

Akademisyen, öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan dinleyiciler, konferansın ardından Prof. Dr. Ali Arslan’a konu hakkında sorularını yönelttiler.

İlgili Fotoğraflar