TÜBA’dan “Geleneksel Tıp ve Tamamlayıcı Tıp Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Sempozyumu”

TÜBA’dan “Geleneksel Tıp ve Tamamlayıcı Tıp Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Sempozyumu”

TÜBA, bilim temelli rehberlik ve danışmanlık işlevi çerçevesinde; TÜBA Kanser Çalışma Grubu ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu’nun ortaklaşa düzenlediği “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Sempozyumu”, 9 Aralık 2016 tarihinde Meyra Palace Hotel Ankara’da saat 9:00’da başlayacak. Sempozyum’un basın toplantısı saat 18:45’te gerçekleştirilecek.

Basın Toplantısında; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, TÜBA Konsey Üyesi ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı (TÜSEB) Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, TÜBA Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü ve Konsey Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer ile TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü ve Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin yer alacak.

Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ilgili dernek ve toplulukların yetkilileri, devlet ve vakıf üniversitelerinin öğretim üyelerinden oluşan 150’yi aşkın katılımcı ve aynı zamanda konuşmacıya Sempozyum’da yer verilecek.

TÜBA Başkanı Prof. Acar “Ürünlerin kontrolü ve ruhsatlandırılmasına önemli katkı sağlanacak”
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar yaptığı açıklamada Türkiye’de ve dünyada geleneksel ve tamamlayıcı tıp ürünlerinin çok önemli ve büyük bir pazar oluşturduğunu ve bu ürünlerin etkin denetimi ve ruhsatlandırmasının önemli bir konu haline geldiğini söyledi. Prof. Acar şöyle devam etti “Sempozyum’da; Geleneksel ve Tamamlayıcı İlaç ya da Ürünler ile İlgili Ülkemizde ve Dünyada Mevcut Uygulamalar ve Ruhsatlandırma Mevzuatı”ndan “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarının Günümüzde Kullanımı ve Sonuçları”na “Türkiye’de Tıbbi Amaçlarla Kullanılan Bitkisel Ürünlerin Mevcut Durumu”ndan Basın ve Medyanın Rolü” oturumlarında pek çok konu başlığı masaya yatırılacak ve ayrıca “Geleneksel ya da Tamamlayıcı İlaç ya da Ürünlerin Ruhsatlandırılması: Tarım Bakanlığı mı, Sağlık Bakanlığı mı?” sorusunun cevabı aranacak. Sempozyum, bu ürünlerin kontrolü ve ruhsatlandırılmasına önemli katkılar sağlayacaktır.”

Hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılacak
Alternatif tıp ürünlerinin kanser ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanımı, bütün dünyada; bilimsel çevrelerde ve medyada en çok tartışılan konu olarak gündemde yerini korumaya devam ediyor. Alternatif ve tamamlayıcı tıp ürünlerine bu anlamda ilginin her geçen gün giderek artıyor olması bu yüzyılda olduğu gibi gelecek yüzyılda da dünya gündemini meşgul etmeye devam edeceğine işaret ediyor.

Bu doğrultuda TÜBA-Kanser ve Gıda-Beslenme Çalışma Grupları, konuyu tüm uzmanları ile birlikte tüm detaylarını göz önünde bulundurarak değerlendirecek. Sunumların yanı sıra interaktif tartışma ve katkılara da yer verilecek olan Sempozyum’da gerçekleştirilen sunum ve tartışmalar rapor haline getirilerek kamuoyuyla paylaşılacak. Rapor, tüm üniversitelere, hastanelere, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ve konu ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecek.

Sempozyum Programı