TÜBA ve Uluslararası Türk Akademisi Arasında İş Birliği Anlaşması İmzalandı

TÜBA ve Uluslararası Türk Akademisi Arasında İş Birliği Anlaşması İmzalandı

Uluslararası Türk Akademisi (UTA) Başkanı Prof. Dr. Darkhan Kydyrali, 5 Mart 2015 TÜBA Başkanı Prof.Dr.Ahmet Cevat Acar’ı ziyaret etti.

TÜBA ve UTA arasındaki ilişkiler ve iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin müzakereler ve muhtemel ortak projeler hakkında bilgi ve görüş alışverişinin gerçekleştirildiği ziyarette, Prof. Dr. Darkhan Kydyrali ve Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar tarafından “TÜBA ve UTA İş Birliği Anlaşması” imzalandı.

Anlaşma çerçevesinde iki akademi arasında iş birliğinin geliştirilmesi ve ortak projeler konusunda mutabakata varılırken, akademiler arası bilgi, bilim insanı ve yayın değişiminin önü açıldı. Görüşmelerde, TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ve TÜBA Başkan Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Kaya da hazır bulundu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar TÜBA ve Uluslararası Türk Akademisi arasındaki anlaşmanın önemine dikkat çekerek “TÜBA olarak ortak tarih ve kültüre sahip olduğumuz kardeş ülkeler ve Akademileriyle işbirliği ve ilişkilerimizi geliştirmeye büyük önem veriyoruz. İmzaladığımız işbirliği anlaşmasını, gerek UTA gerekse diğer Türk ve bölge akademileriyle ilişkilerimizi geliştirmek bakımından memnuniyet verici ve önemli bir adım olarak görüyoruz. İşbirliği ve ortak projeler konusunda UTA Başkanı Prof. Dr. Kydyrali ile benzer görüş ve yaklaşımlara sahip olduğumuzu görmekten de ayrıca memnuniyet duyduğumuzu ve kendilerini teşekkürlerimizi ifade etmek isterim.” dedi.

Uluslararası Türk Akademisi

Uluslararası Türk Akademisi (International Turkic Academy), 2009’da Azerbaycan, Kazakistan,Kırgızistan ve Türkiye tarafından kurulan “Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Teşkilatı”, kısa adıyla “Türk Konseyi (Keneşi)” bünyesindeki kuruluşlardan biridir. Merkezi Astana’da olan Akademi, “Türk halklarının bilimsel kuruluşlarına bilim ve eğitim konusunda yardımcı olmak, Türk dilini konuşan ülkelerdeki aydınların girişimlerine ve işbirliğine destek vermek” şeklinde tanımlanan misyonu doğrultusunda, “Türk medeniyetinin insanlık medeniyetine katkısını tespit ederek Türk dünyası ile ilgili akademik çalışmaları koordine eden eşsiz bir merkez haline gelme” amacına yönelik faaliyetler gerçekleştirmeyi hedefliyor.