TÜBA Üyesi Prof. İnan’a Amerikan Jeofizik Birliğinden Madalya

TÜBA Üyesi Prof. İnan’a Amerikan Jeofizik Birliğinden Madalya

TÜBA Şeref Üyesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Fizik Bölümleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umran S. İnan, Amerikan Jeofizik Birliği (American Geophysical Union — AGU) tarafından John Adam Fleming Madalyasına layık görüldü.

2009-2021 yıllarında Koç Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Umran S. İnan, Amerikan Jeofizik Birliği’nin (AGU) 1962’den bu yana her yıl bir bilim insanına takdim edilen John Adam Fleming Madalyası ile ödüllendirildi.

Jeofizik, yakın uzay, iyonosfer ve atmosfer fiziği, radyasyon kuşakları, elektromanyetik dalga-temel parçacık etkileşimi ve çok düşük frekanslı radyo bilimi alanlarındaki çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. İnan, yıldırım-iyonosfer etkileşimi ve manyetosfer dalga-parçacık etkileşimleri konusundaki öncü keşifleri ve alandaki lider rolü dolayısıyla madalyanın sahibi oldu.

Madalya San Francisco’da 11-15 Aralık 2023 tarihlerinde yapılacak olan AGU yıllık konferansı kapsamındaki ödül töreniyle 2023 yılı kazananı Prof. İnan’a takdim edilecek.

Prof. Dr. Umran Savaş İnan kimdir?
Elektrik Mühendisliği lisans ve yüksek lisans eğitimini 1972 ve 1973 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), doktora eğitimini ise 1977 tarihinde Stanford Üniversitesi’nde 1977 tarihinde tamamladı.

1982 ile 2009 yılları arasında Stanford Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilim Laboratuvarı’nın Direktörü olarak görev yaptı. Prof. Dr. İnan şimdiye kadar 11,800 atıf alan 366 bilimsel makaleye imza attığı gibi (h-index=58), 1990’dan bu yana tez danışmanı olarak 60 doktora öğrencisi mezun etti.

Amerikan Jeofizik Birliği’nin (AGU), Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE), ve Amerikan Fizik Kurumu’nun (APS) ‘Fellow’ rütbesine sahip olan Prof. İnan, Uluslararası Radyobilim Birliği’nin (URSI) ABD Ulusal Komite Başkanlığı, URSI’nin H Komisyonu (Plazmalardaki Dalgalar) Uluslararası Başkanlığı ve URSI Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürüttü. 2007 yılında Stanford Üniversitesi tarafından, lisans seviyesinde araştırmaları teşvik etme alanında gösterdiği üstün başarı sebebiyle Allan V. Cox Madalyası’na ve 1998 yılında yine Stanford Üniversitesi tarafından lisans seviyesindeki üstün öğretim başarısı sebebiyle Tau Beta Pi Ödülüne layık görüldü. Grup olarak yaptığı araştırmalarla da Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi ve Avrupa Uzay Dairesi tarafından ödüllendirildi. Prof. İnan, ABD Antarktika Servis Madalyası’na da layık görüldü ve bu sebeple Antarktika’daki dağlardan bir tanesi “İnan Tepesi” olarak isimlendirildi. 2008 yılında URSI ve Royal Society tarafından üç senede bir verilen Appleton Ödülü’ne layık görüldü, 2010’da ise Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Özel Ödülü’nü aldı.