TÜBA Üyesi Prof. Banoğlu’na YÖK’ten Başarı Ödülü

TÜBA Üyesi Prof. Banoğlu’na YÖK’ten Başarı Ödülü

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Erden Banoğlu, 2023 YÖK Üstün Başarı Ödülü’ne layık görüldü. 11 Ocak 2024 tarihinde asaleten Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanlığına da atanan Prof. Banoğlu,  “Kanser hastalığına Karşı Yeni Klinik Aday İlaç Molekülü Geliştirme ve Preklinik Çalışmaları” başlıklı projeleri kapsamındaki uluslararası iş birliği modeli ile 2023 YÖK Üstün Başarı Ödülü aldı.

Uluslararası iş birliğiyle, kanser hastalığına karşı daha önceden benzeri olmayan ve kaynağı patentli bir moleküle dayanan yenilikçi bir ilaç molekülü geliştirmeye yönelik olan proje, özellikle mevcut tedavilere dirençli geç evre kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve yaşam süresinin uzatmak için geliştirilecek yenilikçi ilaç molekülünün belirli kanser türlerinde insan klinik çalışmalarının başlatılması ile yeni bir tedavi yönteminin geliştirilmesini amaçlıyor.

Ödül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreninde Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ve projenin yürütücüleri Prof. Dr. Erden Banoğlu ve Prof. Dr. Burcu Çalışkan’a takdim edildi.

Prof. Dr. Erden Banoğlu kimdir?
1989 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılında aynı fakültenin Farmasötik Kimya Anabilim Dalında yüksek lisans çalışmalarını tamamladı. 1993-1997 yılları arasında yürüttüğü çalışmalarla Amerika Birleşik Devletleri, Iowa Üniversitesi Medisinal Kimya Bölümü'nden doktora derecesini aldı ve 2000 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Bölümünde yardımcı doçent olarak göreve başladı. Aynı bölümde 2004 yılında doçent ve 2010 yılında profesör oldu. British Council Internship programı kapsamında Aberdeen Üniversitesi (İskoçya), JICA Fellowship program kapsamında Kumamoto Üniversitesi (Japonya) ve Rhode Island Üniversitesinde (ABD) araştırma faaliyetlerinde bulundu. Kronik enflamasyonun ve kanserin tedavisine yönelik yeni molekül geliştirme üzerine çalışan Banoğlu,  çalışma arkadaşlarıyla birlikte geliştirdiği kansere karşı bir ilaç aday molekülü insanlarda Faz I klinik çalışma aşamasına erişti. OncoCube Therapeutics ve Isosyn Therapeutics isimli ilaç Ar-Ge şirketlerinin kurucu ortağı, TÜBA Asli Üyesi ve TÜBA Kanser Çalışma Grubu üyesi de olan Prof. Dr. Erden Banoğlu halen Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi dekanı olarak akademik çalışmalarını sürdürüyor. https://avesis.gazi.edu.tr/banoglu

 

İlgili Fotoğraflar