TÜBA, TEKNOFEST’le Ankara’daydı

TÜBA, TEKNOFEST’le Ankara’daydı

TÜBA’nın da katılımcıları arasında yer aldığı Türkiye’nin ayakları yere basmayan Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirildi.

Bilimin tarihine yolculuk sergisi
TÜBA, T.C. Cumhurbaşkanlığı, Millet Kütüphanesi, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) iş birliğiyle “Bilim Tarihi” sergisi gerçekleştirdi; bilim meraklılarına yüzyıllar önce Müslüman bilim insanlarının icat ettiği eserlerin modellerini yakından görme fırsatı sundu. Bu kapsamda Nureddin Zengi’nin Taşınabilir Güneş Saati, Takiyüddin’in Ağır Cisimleri Kaldırmak İçin Geliştirdiği Çarklı Kaldıracı, İbn El-Heysem’in Meridyen Yönünü Belirleme Aleti gibi onlarca eser binlerce ziyaretçinin ilgi odağı oldu. TÜBA, ayrıca enerjiden tarihe, sağlık bilimlerine, Türkiye’nin güncel sorunları konusunda hazırladığı raporlardan temel bilimlere değin yayımladığı eserleri meraklılarıyla buluşturdu.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST Ankara, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Türkiye'nin milli teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlıkların, başkanlıkların, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, akademik kurumların ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 125 kurumla gerçekleştirildi. Yarışmalara katılım 2023'te rekor kırdı; 337 bin takımda 1 milyon genç, TEKNOFEST yarışmalarına katıldı. Festival kapsamında SoloTürk gösteri uçuşu yaptı. Toplam 261 stant 215.000 metrekare alana kurulan festivalde yerini aldı. Stantlarda düzenlenen 400’den fazla etkinlik, öğrenciler ve gençlerle buluştu. 8. Kez gerçekleşen TEKNOFEST’te Türk Yıldızları, Solo Türk, Hürkuş, Gökbey, Aksungur, Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Jandarma Çelik Kanatlar, Akıncı, Atak Helikopteri ve Anka festivalde gösteri uçuşu yaptılar.

İstanbul'dan sonra Ankara’da ilk defa TEKNOFEST Girişim Yarışması düzenlendi. Bu yarışmada da özellikle şirketi olan ekipler 'hızlandırma' kategorisinde, henüz şirketini kurmamış ama fikri olan, çalışmaları bulunan takımlar da 'ön kuluçka’ya başvuru yaptı. Uzay/havacılık, tarım, sağlık ve eğitim teknolojileri gibi çok farklı disiplinlerde 10 temada yarışmalar düzenlendi. Takımlar, bu başlıklarda geliştirdikleri fikirleri, girişimleri akademisyen ve uzmanlara sundular ve değerlendirmeye tabi tutuldular. Nihayetinde de 10 milyona yakın bir ödül sahiplerini buldu.