TÜBA Şeref Üyesi Prof. Sancar’a TÜRKSAV’dan “21. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülü”

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Sancar’a TÜRKSAV’dan “21. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülü”

TÜBA Şeref Üyesi ve 2015 yılı Nobel Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) tarafından "21. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülü"ne layık görüldü.

TÜRKSAV’ın Türk kültürü ortak paydasından hareketle 21 yıldan bu yana verdiği “Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri”ni kazanan kişi, kurum ve kuruluşlar 3 Ocak tarihinde açıklandı.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Ödülü’nü aldıktan sonra “uluslararası zeminlerde sergilediği milli duruşu”, Bosna-Hersek'ten Prof. Dr. Kazım Hacimeyliç “hat sanatı ve akademik alandaki çalışmaları”, Prof. Dr. Bilgehan Atsız Gökdağ “Türk dünyasına yönelik akademik çalışmaları”, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu “Türk dünyası halk edebiyatları ile ilgili çalışmaları” ve Bingöl Online Gazetesi imtiyaz sahibi Hakim Değişgeç “milli birlik ve bütünlüğe yönelik yayınları” dolayısıyla ödüle layık görüldü.

Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlan Orazalin, KKTC'den Girne Üniversitesi Kurucusu Serhat Akpınar, Özbekistan'dan "Kamalat Gençlik Hareketi" isimli sivil toplum örgütü, "İmamların Öcü" kitabının yazarı Yavuz Selim Demirağ, TİKA yayını olarak çıkan 10 ciltlik "Büyük Türkçe Sözlük" kitabını hazırlayan Yaşar Çağbayır ve TRT Ankara Radyosu’nun "Gündem" programı da ödül verilecek kişi ve kuruluşlar arasında yer aldı.

Türkiye başta olmak üzere Makedonya, Kazakistan, Azerbaycan ve pek çok ülkede yapılan ödül töreni bu yıl Mayıs ayı içerisinde ve yine Türkiye’de Bitlis’in Ahlat ilçesinde gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir?
TÜBA Şeref Üyesi ve ABD Kuzey Carolina Üniversitesi  Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu. 1946 yılında Mardin'de dünyaya gelen, Sancar, 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurdu.

Prof. Dr. Aziz Sancar 1946'da Mardin, Savur'da 8 kardeşin 7'ncisi olarak dünyaya geldi. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. 1997 yılından bugüne ABD  North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapan Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.

2015 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Sancar, 2006 yılından beri TÜBA üyesidir.