TÜBA Mühendislik Bilimleri Sözlüğü Tanıtım Toplantısı
TÜBA Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi kapsamında; Akademi üyeleri ile Türkiye’nin pek çok üniversitesinden 22 alanda 129 bilim insanının gönüllü katkılarıyla hazırlanan ve mühendislik ile ilgili toplam 44.150 terim içeren “Mühendislik Bilimleri Sözlüğü”nün Tanıtım Toplantısı, 8 Şubat 2020 Cumartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
3320 sayfadan oluşan Sözlük kapsamında çalışmış olan akademisyenlerin de bulunduğu Toplantıda; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA Asli Üyesi Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, TÜBA Konsey Üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu Üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.
Sözlük süresince çalışan bilim insanları arasında yer alan; Yürütücü Prof. Dr. Bülent Sankur, Prof. Dr. Ünal Akkemik, Doç. Dr. Tınaz Ekim Aşıcı, Doç. Dr. Ferda Can Çetinkaya, Prof. Dr. Yalçın Göğüş, Prof. Dr. Ayhan Demiriz, Prof. Dr. Tahir Emre, Dr. Öğretim Üyesi Nihat Ersoy, Prof. Dr. Güngör Evren, Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Prof. Dr. Zeynep İlsen Önsan, Prof. Dr. Bekir Karasu, Prof. Dr. Coşkun Köse, Prof. Dr. Haldun Kurama, Dr. Gülçin Tuğcu ve Prof. Dr. Şebnem Tavman’a Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TÜBA Başkanı Prof. Şeker, TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, BÜ Rektörü Prof. Özkan teşekkür belgeleri ve sözlük takdim edildi.
TÜBA’nın uzun yıllardan bu yana devam ettiği çalışmalarından biri olan TÜBA Mühendislik Bilimleri Sözlüğü için bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker üç ciltten oluşan eser üzerinde TÜBA’nın bir önceki Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın emek ve gayretlerinin çok büyük olduğunu söyledi ve “200’e yakın bilim insanının katkılarıyla ortaya koyulan eserin bilişim teknolojileri ile ilişkisinin devamlılığı ve güncellenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi ve tüm kamuoyunun faydalanabilmesi adına Sözlük'e, açık kaynak olarak www.tubaterim.gov.tr adresi üzerinden ulaşılabildiği bilgisini verdi.
"Terminolojiyi sağlıklı tutturamadığımızda yanlış yerlere gidiyoruz."
Şeker, TÜBA Mühendislik Bilimleri Sözlüğü tanıtım toplantısında, "Dil ve terminolojide anlaşmak her zaman kolay olmuyor ama asıl iş o noktada başlıyor. Terminolojiyi sağlıklı tutturamadığımız takdirde yanlış yerlere gitmiş oluyoruz. Zor geçen bir süreci önemli bir noktaya taşıdık, devamı da gelecektir." diye konuştu.
Prof. Dr. Bülent Sankur: "Türkçe'nin en kapsamlı, en zengin içerikli terim sözlüğü"
Mühendislik Bilimleri Sözlüğü'nün yürütücüsü Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Sankur da çalışmayı dil devriminin bir ürünü olarak gördüğünü belirterek, "Dil devrimi, kendi dilinde bilim yapamayan bir ulustan, felsefeyi, ilimi, teknolojiyi kendi halk dilinde geliştirebilen bir ulusa geçiş aşamasıdır." dedi.
Mühendislik Bilimleri Sözlüğü'nün bu sürecin bir parçası olduğunu dile getiren Sankur, şu bilgileri paylaştı: "Sözlük, farklı alanlardan ve üniversitelerden 200 uzmanın ürünü. Hedef olarak 100 bin kelimeye doğru gidiyoruz. Şu anda 70 bin terimdeyiz. Güvenle söyleyebilirim ki, şu anda Türkçe'nin en kapsamlı en zengin içerikli, en ansiklopedik varlıklı terim sözlüğü."
Sankur, böyle bir sözlüğü oluşturmanın yanı sıra Türk insanına diline olan saygıyı ve sevgiyi aşılamanın da çok önemli olduğuna işaret ederek, "İnsanlar kavramları sözcüklerle dile getirirler, bir dilin aydınlığında düşünerek felsefe yapılabilir ve teknolojiyi ifade edilebilirler. Türkçe'nin aynı zamanda bir kültür dili olmasında, kültür öğreten bir ülke olmamızda, literatür ihraç eden bir ülke olmamızda bir mertebe olarak düşünüyorum." diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından katkıda bulunan bilim insanlarına Sözlük armağan edildi.