TÜBA Genç Akademi Üyesi Prof. Candan AB COST WIRE Çalışma Grubu’na Seçildi

TÜBA Genç Akademi Üyesi Prof. Candan AB COST WIRE Çalışma Grubu’na Seçildi

TÜBA Genç Akademi Üyesi, Biyomalzeme ve Nanoteknoloji Araştırma Grubu,  BioNanoTeam Kurucusu ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Candan Avrupa Birliği COST Action CA20127 Çalışma Grubu’na seçildi.

Prof. Dr. Zeki Candan kimdir?
İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden dönem 2.si olarak mezun olan Prof. Dr. Zeki Candan, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını İstanbul Üniversitesi’nde başarıyla tamamladı. Yüksek lisans, doktora öğrenimi ve doktora sonrasında Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İsveç, İngiltere, Almanya, İspanya ve Çin’de bulunan birçok üniversite ve araştırma kurumunu ziyaret ederek bilimsel araştırma ve incelemelerde bulundu, alanında dünyanın önde gelen bilim insanları ile bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi.

Bunlar arasında kompozit malzemeler/biyomalzemeler/yenilenebilir enerji alanında dünyanın en büyük laboratuvarı olarak ifade edilen ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan The University of Maine, Advanced Structures & Composites Center – ASCC de yer alıyor. Profesör Candan ayrıca; 2005-2006 yılları arasında MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği’nde (YOMSAD) Genel Sekreterlik görevini üstlenerek sivil toplum kuruluşlarında ve özel sektörde faaliyetlerde bulundu.

Prof. Dr. Zeki Candan, sürdürülebilir malzemeler, nanokompozitler / biyonanokompozitler, biyomalzemeler, nanoteknolojinin mobilya/ahşap/tutkal endüstrisindeki uygulamaları, biyoyapıştırıcılar, nanopartiküller ile güçlendirilmiş tutkal ve ahşap esaslı kompozit levha ürünleri, Endüstri 4.0, akıllı ürünler/akıllı imalat sistemleri/akıllı fabrikalar, yenilenebilir enerji/biyoenerji (ahşap/ahşap olmayan pelet, ahşap/ahşap olmayan briket vb.), malzemelerin termal karakterizasyonu (DMTA, TMA, TGA, DTA, DSC), biyomalzemelerin tıp alanındaki uygulamaları konularında çok sayıda nitelikli uluslararası bilimsel makale, kitap bölümü, bildiri, proje, patent ve sanayi çalışmalarını gerçekleştirdi. Türkiye’de nanoteknolojinin ahşap bilimi / orman ürünleri endüstrisindeki uygulamaları üzerine ilk doktora çalışmalarını yapan Profesör Candan, aynı zamanda ülkemizde bahsi geçen alanlarda araştırmalar yapan ilk “Nanoteknoloji Laboratuvarı” ile “Termal Analiz Laboratuvarı”nın kurulmasında önemli katkılar sundu. Buna ilaveten, mobilya atıkları, orman endüstrisi atıkları, orman atıkları, tarım/zirai atıklar, kentsel dönüşüm vb. atıklarının yenilenebilir enerji/biyokütle enerjisi olarak kullanım imkânları üzerine başarılı çalışmalar yapan “Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı”nın kurulmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Yapmış olduğu Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları; sürdürülebilir, çevreci, yüksek performanslı, mukavemetli, formaldehit emisyonu azaltılmış, antibakteriyel/antiviral, boyutsal stabilizasyonu yüksek, yanmaya ve biyolojik etmenlere karşı direnci yüksek ahşap/ahşap esaslı kompozit levha ürünleri ile mobilya komponentlerinin geliştirilmesine katkı sunuyor. Diğer bir yandan; nanoselüloz, nanolignin ve diğer sürdürülebilir biyomalzemelerin tıp, ilaç, enerji, kompozit, gıda, elektronik alanlarındaki uygulamaları üzerine Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları devam ediyor.

2006-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde, 2018 yılından itibaren de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da çalışmalarını gerçekleştiren Profesör Candan, 2019 yılında TÜBA tarafından Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü (TÜBA-GEBİP) layık görüldü.