TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri için 2018 Yılı Başvuruları Devam Ediyor

TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri için 2018 Yılı Başvuruları Devam Ediyor

TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (TÜBA-GEBİP) ve TÜBA Bilimsel Telif Eser Ödül Programı  (TÜBA-TESEP) Ödülleri  2018 yılı ödül başvuruları başladı. Başvurular, 8 Ocak 2018 tarihine kadar devam edecek.

2001 yılından beri yürütülen TÜBA-GEBİP kapsamında farklı bilim alanlarından 400’ün üzerinde üstün başarılı genç bilim insanı; 2008’den beri yürütülen TÜBA-TESEP kapsamında ise 200’e yakın Türkçe bilimsel eser ödüllendirildi. TÜBA Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri (TÜBA-TEÇEP) olarak adlandırılan program, 2017 yılından itibaren sadece Türkçe telif eserlerin ödüllendirileceği TÜBA-TESEP olarak uygulanmaya devam ediliyor. 

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar konuyla ilgili açıklamasında şunları ifade etti: “Üstün başarılı bilim insanlarını ve başarılı çalışmalarını ödüllendirmek, TÜBA’nın en önemli amaç ve işlevlerinden biridir. Bu amaç doğrultusunda Uluslararası TÜBA Akademi, TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödül Programları’nı yürütüyoruz. 2015’ten beri Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen törenlerle verilen TÜBA Ödülleri, bilim dünyasında özel ve saygın bir konuma sahiptir. Bilimsel liyakate göre nesnel ve titiz bir değerlendirme süreci sonunda verilen TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri, seçkin bilim insanlarının Türkiye kaynaklı bilimsel çalışmalarını ve Türkçe yayınlarını özendirici ve artırıcı bir etki de gösteriyor. Yine titizlikle yürüttüğümüz Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’miz de, Türkiye’nin uluslararası akademik ilişkileri ve tanıtımı bakımından önemli bir boşluğu dolduruyor.  TÜBA Ödül sahiplerinin ulusal ve uluslararası düzeyde gösterdikleri başarıları ve aldıkları ödülleri, programlarımızın başarısının göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Ödüllerin duyurulması ve başvuruların artırılması konusunda bilim insanlarımızın ve üniversite yöneticilerinin ilgi, destek ve teşvikleri,  ödüllerin etkinliği ve yararlılığı açısından büyük önem taşıyor. Bu konudaki ilgi, katkı ve destekleri için bilim dünyasına çok teşekkür ediyorum.”

"Anne olan bilim insanları için başvuru yaş sınırının yükseltilmesi ve TÜBA-TESEP Halil İnalcık Özel Ödülü"
Ödül programlarını geliştirerek sürdürdüklerini, bu yıldan itibaren anne olan kadın bilim insanlarının her doğumu için 39 olan başvuru yaş sınırını birer yıl yükseltme kararı aldıklarını belirten Prof. Acar "TÜBA-TESEP Halil İnalcık Özel Ödülü" ile ilgili olarak da şunları söyledi: "TÜBA olarak geçen yıl kaybettiğimiz TÜBA Şeref Üyemiz Prof. Dr. Halil İnalcık Hoca’nın adıyla, 2017'den itibaren TÜBA-TESEP kapsamında "sosyal bilimler" alanında bir esere "TÜBA-TESEP Halil İnalcık Özel Ödülü" verme kararı aldık. Bu ödülün, hem merhum hocamızın hatırasına saygı, hem de bilim insanlarımızı teşvik açısından özel bir değer taşıdığına inanıyoruz.”  

TÜBA-GEBİP Ödülü sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl için 20.000 TL’nin yanı sıra ayrıca her yıl, tez aşamasındaki doktora öğrencilerinin çalışmalarında kullanılmak üzere 6.000 TL, uluslararası nitelikteki bilimsel çalışmaları kapsamında düzenleyecekleri ulusal ve uluslararası toplantılar için ise 4.500 TL’ye kadar ilave mali destek ve Akademi üyelerimizce bilimsel danışmanlık desteği sağlanıyor. İlk 3 yıldan sonraki 5 yıl boyunca yılda bir kez yurt dışı bilimsel toplantılara ve etkinliklere katılım desteği olarak Avrupa ülkeleri için 1500$ karşılığı TL, Avrupa dışı ülkeler için 2000$ karşılığı TL veriliyor. TESEP kapsamında ise; telif eserler için 20.000 TL ve Kayda Değer Eser Ödülü (Mansiyon) olarak ise telif eserlerde 7.000 TL parasal ödül veriliyor.

TÜBA - GEBİP BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ

TÜBA - TESEP BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ