TÜBA-GEBİP 2014 Yıllık Değerlendirme Toplantısı Afyonkarahisar'da Gerçekleştirildi

TÜBA-GEBİP 2014 Yıllık Değerlendirme Toplantısı Afyonkarahisar'da Gerçekleştirildi

TÜBA, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) 2014 Yıllık Değerlendirme Toplantısı, bu yıl 28 Kasım-30 Kasım tarihleri arasında, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) katkılarıyla Afyon’da gerçekleştirildi.

Afyon Korel Otel’de düzenlenen Programa; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Konsey Üyeleri; Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, Prof. Dr. Tayfun Özçelik, Prof. Dr. Ahmet Gül, Prof. Dr. Aydın Gülan, Prof. Dr. Reşat Apak, Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Prof. Dr. İzzet Öztürk, Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, TÜBA Asosiye Üyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, TÜBA Başkan Danışmanları Prof. Dr. İbrahim Kaya ve Prof. Dr. Kenan Çağan, Danışman TÜBA Üyeleri, akademisyenler, bilim adamları ve öğrenciler katıldı.

28 Kasım Cuma günü AKÜ müzik dinletisinin ardından Program’ın açılış konuşmasını yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, 2014 GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nın Afyon’da gerçekleştiriliyor olmasından duyduğu memnuniyetini dile getirerek başladığı sözlerini Afyon Kocatepe Üniversitesi hakkında bilgi vererek sürdürdü.

TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ise konuşmasında “Akademi olarak 2001 yılında başlatılan bu program ile fen, sağlık, mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında çalışan birkaç yüz genç araştırıcı ve onların çalışma gruplarını kapsayan ve yenilenen bir ağ oluşturmayı; yaklaşık yirmi yıl içinde bu yolla ülkemize yetkin bir araştırıcı kuşak kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu programla, üstün başarılı genç bilim insanlarını destekleyerek bağlılıklarının artırılması ve beyin göçünü tersine çevirmek konusunda ülkemize önemli katkı sağlanmayı hedefliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Yurdusev “Dünyada “Genç Akademi” oluşumunun ilk örneklerinden GEBİP, Türkiye’nin ulusal akademisi olan TÜBA’nın kapsadığı tüm bilim alanlarında çalışan, sağlık bilimlerinde uzmanlık derecesine sahip, diğer bilim dallarında doktora derecesi almış ve Türkiye’de çalışan ve/veya Türkiye’de çalışma kararını vermiş, 39 yaşını doldurmamış genç bilim insanlarını ödüllendiriyor. TÜBA-GEBİP aracılığıyla, tüm bilim dallarından bugüne kadar 335 üstün başarılı genç bilim insanı desteklendi” diye konuştu ve ardından TÜBA’nın gerçekleşen ve planlanan proje ve faaliyetlerinden söz ederek konuşmasını sonlandırdı.
TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin ise “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizma ve Gıdaların İnsan ve Çevre Sağlığı Üzerine Etkileri” konulu ilgiyle dinlenen bir konferans verdi. Prof. Dr. Şahin geçmişten günümüze tarım alanındaki gelişmelerle başlayan sunumunun büyük bir kısmını biyoteknoloji konusunda gelişmeleri aktararak sürdürdü ve genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar hakkında başlıca soruların cevabını verdi. 

Programın ilk gününde, AKÜ kampüsü ve Tıp Fakültesi hastanesinde inceleme gezisi de gerçekleştirildi.

Dört Alanda Sunulan Projeler Tartışıldı 
Açılış programının ardından GEBİP 2014 Yıllık Değerlendirme Toplantıları; ödül sahibi ve danışmanların katılımıyla 4 farklı alanda, 4 farklı salonda düzenlenen paralel oturumlar şeklinde gerçekleşti. Oturumlarda, GEBİP üyelerince yürütülen araştırmalara ilişkin fen bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri, mühendislik bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında sunumlara dair değerlendirmeler yapıldı.

Fen, Sağlık ve Yaşam, Mühendislik Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanındaki projelerin sunum ve değerlendirmelerin tamamlanmasını takiben düzenlenen genel oturumda Akademi Başkanı ve Alan moderatörleri ve katılımcılarca sunulan projeler ve GEBİP programıyla ilgili değerlendirmeler ve öneriler dile getirildi. 

Kapanış toplantısında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar: “Değerlendirme toplantılarına, bir yandan ödül sahiplerinin ve projelerinin gelişimlerinin takip edilmesi diğer yandan ödül sahiplerinin kendi aralarında ve danışmanları arasında da yeni iletişim ve iş birliği şebekelerinin oluşmasını sağlaması açısından büyük önem veriyoruz. Yönetim olarak, Akademi’nin bütün bilim adamları ve bilim alanlarını kapsayan, Türkiye’nin ulusal akademisi olma bilinci ve sorumluluğu ile doğru işler yapan bir kurum olarak görev yapması yönünde çaba harcıyoruz. Görevi devraldığımda GEBİP ödüllerinin çok seçkinci olduğuna dair eleştiriler ve tabana yayılması gerektiğine dair öneriler geldi. Daha çok bilim insanının ödüllendirilmesi,elbette istenen bir durumdur. Ancak, Akademi ve Programın niteliği gözönüne alındığında GEBİP’in seçkinci niteliğinin korunması gerektiği de açıktır. Bu anlayış doğrultusunda GEBİP programı, “üstün başarılı” genç bilim insanlarını ödüllendirme amacı doğrultusunda sürdürülmüştür. Titiz ve objektif değerlendirmelerin sonucu olarak, şimdiye kadar gayet doğru seçimler yapıldığı da görülüyor. Ve inanıyorum ki programın niteliği ve başarısı, bundan sonra da gelişerek devam edecektir. 100 civarında bilim insanının katıldığı toplantıda ödül sahiplerine danışmanlık ve oturum başkanlığı yapan fen bilimlerinde TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Zeynel Kılıç, sağlık ve yaşam bilimlerinde TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öztürk, mühendislik bilimlerinde TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, sosyal bilimlerde TÜBA Asosiye Üyesi Prof. Dr. Halit Keskin hocalarımıza ayrıca şükranlarımızı iletmek isterim. Bu yılki programa yaptıkları katkı ve işbirlikleri için AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’a ve ekibine de teşekkür ediyorum.” dedi. 

Toplantıda, alan moderatörlerince sunulan projelerle ilgili bilgi ve değerlendirmeleri özetlemelerinin ardından üyeler ve ödül sahipleri görüş ve önerilerini ifade ettiler. Toplantı, AKÜ Rektör Prof. Dr. Solak’ın teşekkür konuşması ve Başkan Acar’ın Rektör Solak’a plaket takdimi ile son erdi. 

Afyon'da Kültür Gezisi
Pazar günü AKÜ’nün organizasyonuyla gerçekleştirilen gezinin ilk ayağı Afyonkarahisar’ın en büyük camilerinden birisi olan ve Anadolu Selçukluları devrinde inşa edilen Ulu Cami oldu. Karahisar Kalesi, Eski Afyonkarahisar evleri ve yıkılan fakat 1844’te Abdülmecit tarafından yeniden yaptırılan Mevlevi Camii şehir turunun diğer duraklarıydı.