TÜBA-Enerji Çalışma Grubu Kuruldu

TÜBA-Enerji Çalışma Grubu Kuruldu

TÜBA bünyesinde faaliyet gösteren “Bilim Eğitimi, Kök Hücre, Kanser, Gıda ve Beslenme, Bilim ve Eğitim Politikaları” gibi çalışma gruplarının yanında Akademi Konseyi kararı doğrultusunda “TÜBA-Enerji Çalışma Grubu” Akademi Asli Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer yürütücülüğünde kuruldu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu: “TÜBA Çalışma Grupları, Akademi’mizin bilim temelli danışmanlık ve rehberlik işlevi çerçevesinde; önemli, öncelikli ve güncel konularda faaliyetler gerçekleştiriyor. “Enerji” de ülkemiz açısından stratejik öneme sahip bir konu. Enerji Çalışma Grubu’muz, bu önemli konuya ilişkin ilgili paydaşların katkı ve katılımıyla bilimsel toplantılar ve yayınlar gerçekleştirecek. Grubun oluşturulması konusunda üyelerimizin talepleri ve istekliliği, memnuniyet ve motivasyonumuzu ayrıca artırdı. TÜBA Enerji Çalışma Grubu’muzun Türkiye’nin enerji konusundaki potansiyel ve performansına önemli katkılar yapacağına inanıyorum.”

TÜBA Başkanı Prof. Acar: “Enerji konusunda gerçekleştirilecek çalışmalara ihtiyaç var”
Türkiye’nin enerji konularında bilimsel, teknik, teknolojik ve yenilikçi yaklaşımlarla stratejik planlamalar ve politikalar geliştirmeyi ve ülkenin ihtiyaç duyduğu enerji çözümlerini oluşturmayı amaçladığını dile getiren Prof. Acar, Akademi olarak bu konularda, ilgili tüm paydaşların da katılımıyla bilim temelli tespit, değerlendirme ve öneriler üretmeyi ve bunları ilgili aktörlerle paylaşarak katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye’nin ulusal akademisi olan TÜBA bünyesindeki Enerji Çalışma grubunun ve faaliyetlerinin konuyla ilgili yetkin bilim insanları, uzmanlar ve yöneticiler arasında iletişim ve işbirliğini geliştirecek bir platform oluşturmasının da önemli olduğunu belirten Acar, bunun, ihtiyaç duyduğumuz işbirliğine, sinerjiye ve yenilikçi-etkin çözümlerin üretilmesine de katkı sağlayacağını söyledi.

Prof. Dr. İbrahim Dinçer: “Enerji Çalışma Grubu bilginin teknolojik ürünlere dönüştürüldüğü yaklaşımla yeni bir çığır açıp, ülkenin enerji sorununa çare olacaktır”
TÜBA Enerji Çalışma Grubu yürütücüsü Prof. Dinçer ise: “Türkiye’de fosil enerji kaynaklarından yenilenebilir enerji kaynaklarına kadar, hemen hemen birçok konuda çalışmalar, projeler, programlar oluşturuldu. Fakat istenilen başarı seviyeleri ya yakalanamadı ya da çalışmaların hayata geçirilmesi kesintiye uğradı. TÜBA Enerji Çalışma Grubu; Türkiye’nin gelişmiş ülkelerin kullandığı başarı üçgeni olan “araştırma-yenilikçilik (inovasyon)-ticarileştirme”yi kendine özgü biçimde kullanarak bilginin teknolojik ürünlere dönüştürülmesi, ülkenin enerji sorununa doğru çareler üretilmesi konusuna önemli katkılar sağlayacaktır.” dedi.

“Temiz kömür teknolojileri, yenilenebilir enerji kaynakları, nükleer enerji, alternatif yakıtlar, enerji depolama”nın bu konuya dair öncelikli çalışma konularından bazıları olduğunu söyleyen Prof. Dr. İbrahim Dinçer, gerek TÜBA içerisinde ve gerekse TÜBA dışında enerji alanında öne çıkmış bilim insanından çekirdek bir ekip oluşturularak ilk adımların atıldığını ve grubun ihtiyaca göre genişletilebileceğini söyledi.

Enerji Çalışma Grubu üyeleri için: http://www.tuba.gov.tr/content/enerji-calisma-grubu/id/1708/pid/97/mid/246mid/246/