TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar UNESCO “3. Büyük Buluşma Toplantısı”na Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar UNESCO “3. Büyük Buluşma Toplantısı”na Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK) tarafından 4-5 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenen “3. Büyük Buluşma Toplantısı’na katıldı.

UTMK Genel Kurul Başkanı ve Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın da yer aldığı buluşmaya UTMK Genel Kurul Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, İhtisas Komitelerinin Üyeleri, UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bölüm Direktörü, büyükelçiler, üniversitelerin UNESCO kürsü temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, özel kuruluş temsilcileri, basın temsilcileri, UNESCO konularında çalışan uzmanlarla birlikte 200’e yakın katılım sağlandı.

3. Büyük Buluşma’nın Açılış Konuşmaları UTMK Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bölüm Direktörü S. Gülser Corat, Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışı Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Lale Ülker, Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından gerçekleştirildi. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı video mesajlarıyla katılımcıları selamladı. Açılış konuşmalarının ardından UNESCO Barış Sanatçısı Kudsi Ergüner müzik dinletisi gerçekleştirdi.

5 Kasım’da gerçekleştirilen Doğa Bilimleri Paneli’nde “Sürdürülebilir Kalkınma için Bilim” konulu bir sunum gerçekleştiren Prof. Acar, sürdürülebilir kalkınma için bilimin vazgeçilmez bir unsur olduğunu, Türkiye’nin son yıllarda bilim, eğitim, araştırma geliştirme ve yenilik alanında özellikle nicel bakımdan önemli aşamalar kaydettiğini; bu kapsamda her düzeyde okullaşma oranı, eğitici ve bilim insanı sayısı, milli gelirden ar-ge’ye ayrılan pay, yayın ve patent sayılarında ciddi artışlar sağlandığını belirtti. Prof. Dr. Acar, sözlerine şöyle devam etti: “Nicel açıdan sağlanan bu ilerlemenin gecikilmeksizin nitel, yani kalite bakımından gelişme ile desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca, sürdürülebilirlik açısından “kurumsallaşma” ve gerekli değişikliklerin gerçekleştirilmesi de önem taşıyor.”

“Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin hepsi bir şekilde, yaklaşık yarısı ise doğrudan bilimsel gelişme ile ilişkili. Bu bağlamda, her düzeyde eğitim, araştırma-geliştirme ve yenilikle ilgili alt sistemlerin stratejik ve sistematik bir yaklaşımla ele alınması ve bu alandaki aktörler arası işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesi gerekiyor. Ülkemizin topyekün kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için yenilikçi bir ekonomiye, bunu sağlamak ve sürdürmek için de uygun bir eğitim ve ar-ge sistemine sahip olmak, büyük önem taşıyor. Bu bakımdan, milli eğitim sisteminde gerekli değişikliklerin yapılması, temel bilimlere nitelikli işgücünün ilgisini artırıcı ve sürdürücü önlemlerin geliştirilmesi, disiplinler arası ekip projelerinin desteklenmesi, nitelikli araştırıcılar ve bilim insanları için Ülkemizin bir cazibe merkezi haline getirilmesi, sosyal ve beşeri bilimlerin zihniyet ve motivasyon oluşturucu işlevinin geliştirilmesi gibi hususlarda gerekli adımların atılması gerekiyor. TÜBA olarak, amaç ve görevlerimiz çerçevesinde Ülkemizin bilimsel açıdan kalkınmasına yönelik çabalarımızı geliştirerek sürdürme hedefi doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.”

UNESCO 3. Büyük Buluşması’na Başkan Prof. Dr. Acar ile birlikte UNESCO Türkiye Milli Komitesi Üyesi ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Safran, TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Y. Murat Elçin ile çok sayıda bilim insanı da katıldı.

İlgili Fotoğraflar