TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, ‘Temel Bilimlerin Dünü Bugünü ve Yarını Çalıştayı’na Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, ‘Temel Bilimlerin Dünü Bugünü ve Yarını Çalıştayı’na Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Fen Fakültesi Dekanı ve TÜBA Asli üyesi Prof. Dr. Bekir Salih tarafından 14 Ekim günü HÜ Beytepe Yerleşkesi Mehmet Akif Ersoy Salonu’nda düzenlenen ‘Temel Bilimlerin Dünü Bugünü ve Yarını Çalıştayı’na katıldı.

62 Fen, Edebiyat ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve yaklaşık 150 akademisyen ile birlikte çok sayıda öğrencinin yer aldığı Çalıştay’da temel bilimlerin -fen ve edebiyat- bugünkü durumu ve temel bilimler alanındaki son gelişmeler ortaya koyuldu. Sorunlar tekrar gündeme getirilerek konu hakkında yapılması gerekenler farklı panellerde tartışıldı, fen ve edebiyatın bilim politikalarına yön veren tarafları detaylı bir şekilde masaya yatırıldı.

Çalıştay, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer ve Akademi Asli Üyesi Prof. Dr. Bekir Salih’in açılış konuşmalarıyla başladı.

TÜBA Başkanı Acar, konuşmasında temel bilimlerin ülkemizin bilimsel ve topyekün kalkınması için hayati önemde olduğunu, Türkiye’nin ar-ge ve yenilikçilik performansının sürekliliği ve gelişimi için temel bilim alanlarına nitelikli gençlerin ilgisinin canlı ve devamlı tutulması gerektiğini, buna karşılık son yıllarda Türk Yükseköğretiminde özellikle doğa bilimlerine olan talebin ciddi oranda düştüğünü söyledi. Acar, daha sonra sözlerine şöyle devam etti: “Fizik, kimya, biyoloji ve matematik gibi bölümlere olan talebin sayı ve nitelik olarak düşmesi, ciddi bir sorundur. Bu konuda YÖK’ün çalışmaları yanında özellikle TÜBİTAK’ın başlattığı destek programı olumlu sonuçlar verecektir. Ancak, çok yönlü bir özellik arzeden sorunun çözümü için başkaca önlemler de gerekmektedir. Bu bağlamda, söz konusu alanlarda piyasada ihtiyaç duyulan sözgelimi “sağlık fiziği” gibi yeni programların açılması, çift ve yan dal imkanları artırılarak, öğrencilerin beceri çeşitliliğinin artırılması gibi çözüm yolları da değerlendirilmelidir. Diğer yandan, özellikle kamu istihdam mevzuatı ve uygulamasında, çeşitli alan mezunları arasında eşitsizliğe yol açan ve esasen çoğunlukla gerekliliği de kalmamış işe almada aranan bazı özelliklerin/kısıtların kaldırılması da yararlı olacaktır.”

 Acar, bu gibi durumlarda ilk akla gelen yükseköğretimde kontenjan sınırlamasının kalıcı bir çözüm olmadığını, benimsenen çağ nüfusunun daha fazlasına hatta isteyen herkese eğitim imkanı sunmayı amaçlayan yaklaşımın fırsat eşitliği ve toplumsal hareketlilik bakımından daha uygun olduğunu; ancak bu durumda diplomanın “seçkinci model”in uygulandığı dönemlerdeki kadar “iş garantisi” sağlayamayacağını, bu koşullarda işe, mesleğe girişte “yeterlilikler”in ön plana çıkması gerektiğini, bu bakımdan “Yeterlilikler Kurumu”nun misyonunun gelecekte önem kazanması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

 ‘Temel Bilimlere Genel Bakış, Temel Bilimlerin Sorunları ve Temel Bilimlerin Sorunlarına Çözüm Önerileri’nden oluşan 3 oturum şeklinde düzenlenen Çalıştay’da ayrıca TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı, Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Onganer, HÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü-URAP (University Ranking by Academic Performance) Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) Kurucu Üyesi Prof. Dr. Yavuz Ataman, TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü Müdürü Bilal Kılıç, CNN Türk Gazetesi Yazarı Emin Çapa ve Hürriyet Gazetesi Yazarı İsmet Berkan da konuşmacı olarak yer aldılar. 

İlgili Fotoğraflar