TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Hitit Üniversitesi Akademik Yılı Açılışına Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Hitit Üniversitesi Akademik Yılı Açılışına Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 12 Ekim günü Hitit Üniversitesi’nin  2015-2016 akademik yılı açılış konuşmasını yaptı ve akademik yılın ilk dersini verdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Hitit Üniversitesi’nin açılış törenine siyasilerin yanı sıra TÜBA Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yerel yöneticiler, öğretim görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Prof. Acar konuşmasında “Akademi Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü almasının Türk gençliği ve bilim insanları için güzel bir rol model oldu. Nobel Kimya Ödülü alan Sancar'ın başarısı, TÜBA ve Türkiye için çok önemli bir gurur ve sevinç kaynağı. Sancar, kanser tedavisi açısından büyük önem taşıyan DNA onarımına ilişkin katkıları dolayısıyla ödüle layık görüldü. Mardin’den çıkıp yolu Amerika Birleşik Devletleri’ne düşen Prof. Dr. Sancar'ın ödüle layık görülen araştırmasının yanı sıra bizleri gururlandıran bir başka konu da vatanıyla milletiyle gönül bağını koparmamış olmasıdır. Aziz Sancar'ın başarısının, Türk gençliği ve bilim insanları için güzel bir rol model olduğu görüşündeyim. TÜBA'nın, Yükseköğretim Kurumu ve TÜBİTAK ile Türkiye’nin bilimsel araştırma yapan en önemli kurumlarından biri. Akademi’nin temel görevinin özellikle bilimsel düşünceyi yaygınlaştırmak ve bu alandaki başarıları teşvik ederek, ödüllendirmek. Türkçe'nin bilim dili olarak yaygınlaştırılması ve geliştirilmesini temel hedeflerden biri olarak gördük. Bu kapsamda Türkçe Bilim Terimleri Sözlükleri'ni hazırladık. Sosyal Bilimler Sözlüğü daha önce çıkarıldı, Haziran ayı itibarıyla da 33 bin terimi içeren Mühendislik Terimleri Sözlüğü internet üzerinden erişime açıldı. İnşallah, gelecek yıl da 10 binden fazla terimi içeren Temel Bilimler Sözlüğü'nü hazırlayacağız. Ayrıca Türkiye Türkçesinin Tarihi ve Etimolojik Sözlüğü'nü hazırlamak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 8 ciltlik bu eseri 2017 yılının ilk yarısında tamamlamayı öngörüyoruz." dedi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise “Önümüzdeki yıl Hitit’in üniversite oluşunun 10. yılının, yükseköğretim kurumu olarak ise 40. yılının kutlanacağını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “8 fakültemiz, 3 enstitümüz, 2 yüksekokulumuz ve 7 meslek yüksekokulumuzda, bin 356’sı lisansüstü öğrencisi olmak üzere 16 bine yakın öğrencimiz eğitim-öğretim faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Bugün sayıları 11’e ulaşan araştırma ve uygulama merkezlerimiz ile konusunda uzman öğretim elemanlarımızca pek çok konuda daha detaylı araştırmalar da yapılmaktadır. Tüm bu eğitim faaliyetleri üniversitemiz bünyesinde tam zamanlı çalışan 600 öğretim elemanı tarafından yürütülmektedir. 400’e yakın idari personelimiz ile Hitit Üniversitesi 17 bin nüfuslu büyük bir güç olmuştur.”

İlgili Fotoğraflar