TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Amasya Üniversitesi Akademik Yılı Açılışına Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Amasya Üniversitesi Akademik Yılı Açılışına Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 13 Ekim günü düzenlenen Amasya Üniversitesi’nin açılış törenine katıldı. Prof. Acar, törende açılış konuşmasını gerçekleştirdi ve aynı zamanda 15 bini bulan öğrencisiyle 2015-2016 yılı akademik yılına başlayan Amasya Üniversitesi’nin ilk dersini de verdi.

TBMM Başkanvekili Naci Bostancı, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve diğer yetkililerin de katıldığı törende Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay tarafından TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar’a adına dikilen fidanın koordinatlarının yer aldığı sertifika ile çeşitli hediyeler verildi.

Temel bilimlerdeki dramatik düşüş hepimiz için bir alarmdır
Törende yaptığı konuşmada oldukça önemli bir konunun altını çizen Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar “Temel bilimler dediğimiz fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi alanlara olan ilgide ve bu alanlardaki nitelikte dramatik bir düşüş var. Aynı zamanda kontenjanlarda ve doluluk oranlarında ciddi azalmalar olduğunu görüyoruz. Aslında bu hepimiz için bir alarmdır.” dedi.

Türkiye’nin yenilikçilik ve ar-ge ihtiyacını karşılayacak bilimci ve araştırmacıları nasıl yetiştireceğiz?
“TÜBİTAK’ın bu alanlarda çalışan bilim insanlarına teşvikleri olumlu katkı sağlamaktadır. Ama daha fazlasına ihtiyaç vardır. Üniversitelerimizin de özellikle temel bilimler alanlarında, gerekse bu alanların türevi sayılacak alanlarda fizik, sağlık fiziği gibi yeni programlar açmak, öğrencilere yan dal, çift ana dal imkanları gibi piyasada daha çok talep gören nitelikleri kazandırmak temel bilimlerin cazibesini artıracaktır. Sözünü ettiğimiz alanlardan mezun olan gençlerimizin kamuda istihdamıyla ilgili de bazı sorunlar var. Kamu istihdam mevzuatında da bazı ön açıcı değişiklikler yapılması gereklidir.”

Hedef, bilime birinci derecede önem veren stratejik bakış açısı kazanmak olmalı
“Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi için yenilikçi bir ülke, ekonomi ve bu tezi destekleyen bilimsel bir yaklaşımın kabul edilmesi zorunluluğuna vurgulayan TÜBA Başkanı Acar, “İnsanın eğitilmesine ve bilimsel üretime birinci derecede önem verecek stratejik bir bakış açısı kazanmamız gerekiyor. Bunu için hızlı adımlar atmalıyız ve hepimize rol düşmektedir. Türkiye’nin en önemli sorularından birisi koordinasyon ve iş birliği içinde çalışmamaktır. Ne olursa olsun ortak amaçlar ve paydalar çerçevesinde iş birliği, koordinasyon ve eşgüdümümüzü geliştirmek zorundayız; aksi halde potansiyelimizin gereğince değerlendirilememesi gibi bir problemi yaşama devam edeceğiz. Bilim ve eğitimde kalite ve ülke gerçeklerine, ihtiyaçlarına uygunluk, temel bilimleri özendirmek, geliştirmek, uluslararasılaşma da önemlidir. Bilim insanlarının ülkeler arasında dolaşımının önündeki engellerin kaldırılması gerekir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilimci kişiliği ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek amacıyla 1993 yılında kurulan TÜBA’nın kök hücre, kanser, gıda ve beslenme, bilim ve eğitim, enerji ve çevre gibi birçok alanda çalışma yaptığını anımsatıp Türkiye’de bilimsel gelişmelerde bir ivme olduğuna değinen Prof. Dr. Acar, son yıllarda bilime, ar-ge’ye verilen önemin ve kişi başına düşen yayın sayısının arttığını, patent ve tescil oranlarında artışlar olduğunu söyledi.
Gençlere seslenen Acar, “Beceri ve yetkinlik çeşitlendirmesi dediğimiz konunun önemli olduğunu ifade etmek isterim. Kariyer planlaması anlayışı içerisinde çalışma hayatına bakmanın yararlı olduğunu düşünüyorum. Kendini, çevreyi, sektörü değerlendirin, hangisi size daha uygun bilin. Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinizi koyun. A planınızın yanında mutlak B ve C planınız da olsun. Tek bir diplomayla iş bulma dönemi artık bitmiştir; bir alanda uzman olun fakat yakın alanları da bilin. Siz kendinizi geliştirdiyseniz mutlak bir karşılığı olacaktır. Milletimizin, devletimizin, ülkemizin potansiyeline güvenmemiz gerektiği görüşündeyim. Sıkıntılarımız var elbette, bunları da aşacağız. Türkiye gerek bilim gerek topyekün gelişim alanında daha önemli adımlar atacaktır. Yeter ki akılla izah edilmeyen çok ciddi hatalar yapmayalım. Bu duygu ve düşüncelerle yeni öğretim yılının üniversitemiz için hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İlgili Fotoğraflar