TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar “4. Örgütsel Davranış Kongresi”ne Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar “4. Örgütsel Davranış Kongresi”ne Katıldı

4. Örgütsel Davranış Kongresi, 4-6 Kasım tarihlerinde Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı ev sahipliğinde Adana Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Kongre’ye TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da katıldı.

Kongre, örgütsel davranış bilimi alanında çalışan 100’den fazla üniversiteden akademisyeni bir araya getirdi ve 300’e yakın bildiri tartışıldı. Aynı anda 4 ayrı salonda gerçekleştirilen paneller iki gün süresince devam etti. 28 ayrı oturumda; “Örgütsel Davranışta Araştırma Yöntemleri” başlığı altında nicel araştırma yöntemleri, nitel araştırma yöntemleri, örneklem seçimi, karma yöntemler; “Örgüt Düzeyinde Örgütsel Davranış” başlığı altında liderlik, amaç belirleme, iş dizaynı, geri bildirim, ödüller, iletişim, sosyalleşmenin bireye bağlamsal etkileri, örgütsel ve ulusal kültür, örgütsel kimlik, örgütsel iklim, performans, yaratıcılık, bağlılık, örgütsel vatandaşlık, stres, işe gelmeme davranışı, iş gören devri, etik, sapkın davranışlar, pozitif örgütsel davranış, sinisizm, yeşil örgütsel davranış; “Takımlar ve Gruplar ile İlgili Örgütsel Davranış” başlığı altında güven, adalet, güç-politika, sosyal değişim, sosyal ağlar, saldırgan davranışlar, liderlik, karar verme, işbirliği, çatışma, uyum, çeşitlilik, çalışanın enerjisi, yıldırma; “Çalışan Bireyle İlgili Örgütsel Davranış” başlığı altında ise inançlar, değerler, duygular, kişilik, tutumlar, algılama, atfetme, öğrenme, motivasyon, karar verme konuları ele alındı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar Kongre’nin “Kamu ve Özel Kesimde Örgütsel Davranış Uygulamaları” konulu panelinde yaptığı konuşmada; Ülkemizde genel olarak yönetim-organizasyon, özel olarak ta örgütsel davranış araştırmalarının yerel gerçeklik ve ihtiyaçlarla daha fazla bağlantılı olmasına büyük bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Ülkemizde son yıllarda her disiplinde olduğu gibi örgütsel davranış alanında da, bilim insanı, program, araştırma ve yayın sayılarında artışlar olduğunu gözlemliyoruz. Kısacası, bu alanda da nicel bir büyüme yaşıyoruz. Ancak, söz konusu ders, program, araştırma ve yayınların kalitesini ve özellikle de Türkiye’nin gerçekleri ve ihtiyaçlarıyla bağlantısını gereğince sağlama konusunda katetmemiz gereken hayli mesafe olduğunu da görmeliyiz. Türk bilim insanlarınca yapılan çalışmalarının çoğu, hala başka bir kültürel bağlamda geliştirilmiş teori, model ve yaklaşımların gerekli uyarlama çalışmaları yapılmadan kullanılması/uygulanmasından ibaret. Diğer yandan, araştırma ve yayınların ülkemizin gerçekleri ve sorunlarıyla ilişkisi de oldukça zayıf. Bu durum, aslında bilim insanları, üniversiteler, kamu ve özel sektör kuruluş yöneticileri ve diğer paydaşların destekleyici olmayan tutumlarını ortak bir sonucu. Bu konuda bilim insanları ve diğer paydaşların ülkemizin şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun, destekleyici yaklaşımlar içinde olmaları büyük önem taşıyor. Ayrıca, özellikle sosyal bilimlerde çok disiplinli ve proje temelli çalışmaların desteklenmesi ve yaygınlaştırılması da sorunun çözümüne ciddi katkılar sağlayacaktır.”

Kongre’nin dönem başkanlığını üstlenen, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Azmi Yalçın konuşmasında, kamu veya özel organizasyonlarda başarı ya da başarısızlığı belirleyen en önemli etkenlerden birinin, kişilerin kurum içinde sergiledikleri tutum ve davranışlar olduğunu belirtti. Yalçın, bu yüzden organizasyon içinde bireysel davranışların nasıl oluştuğunu ve bunların organizasyon bütününe nasıl yansıdığını anlamanın, bu alandaki akademisyenlerin ortaya koyması ve uygulamadaki yöneticilerin dikkate alması gereken en önemli konuların başında geldiğini ifade etti. Kongreyi de bu amaçla gerçekleştirdiklerini anlattı.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Arıkan da bilimsel etkinliklerin, kongrelerin, konferansların hem akademik dünyanın birbirleri ile buluşması hem de burada tartışılan konuların iş dünyası ile paylaşılması açısından büyük önem arz ettiğini vurguladı. Örgütsel Davranış Kongresi’nin hem akademik dünyaya hem de iş dünyasına önemli katkılar sunduğunu belirten Arıkan, çalışmalarda emeği geçen herkese şükranlarını sunduğunu ifade etti.

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel ise, kongrenin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin büyük gayreti ve ev sahipliği ile gerçekleştiğini belirtti.

Konuşmaların ardından; Kongre’nin gerçekleşmesine katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşlara; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, ATO Başkanı Atila Menevşe, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü ve Çetinkaya Yönetim Kurulu Üyesi Cumali Çetinkaya’ya plaketleri takdim edildi. 

İlgili Fotoğraflar