TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Yurdusev “I. H. R. Network Toplantısı”na Katıldı

TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Yurdusev “I. H. R. Network Toplantısı”na Katıldı

Uluslararası Bilim Akademileri ve Toplulukları İnsan Hakları Ağı (The International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies - I. H. R. Network) tarafından her iki yılda bir düzenlenen toplantının 12.’si 5-8 Ekim 2016 tarihlerinde TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev’in de katılımıyla Panama City’de gerçekleştirildi. 

Toplantıda dünya genelinde bilim insanlarının insan hakları sorunları ve bilim insanlarının insan haklarına katkıları konuları etraflıca tartışıldı.

“Freedom of Speech, Scientific Excellence and Responsibilities of Scientists: The Turkish Case” başlıklı bir tebliğ sunan Prof. Dr. Yurdusev, ifade hürriyetinin en temel insan haklarından birisi olduğuna ve bunun hukuki korunmasının önemine dikkat çekti. İfade hürriyetinin bir değer olarak evrensel olduğunun söylenebileceğini vurgulayan Yurdusev, hukuki korumanın pratikte değiştiğini Amerika ve Avrupa örnekleriyle ortaya koydu. Akademiler Arası Ağ’ın insan haklarına diğer sivil toplum kuruluşlarından daha fazla katkıda bulunmasının ancak bilimsel mükemmeliyet ilkelerinin insan hakları çalışmalarına uygulanmasıyla mümkün olacağını belirtti. Yurdusev ayrıca, Türkiye bilim camiasındaki insan hakları meselelerine ilişkin bilgi verdi.

Bir sonraki toplantının 2018 yılında Güney Kore’nin başkenti Seul’de yapılması kararlaştırıldı. 

İlgili Fotoğraflar