TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet N. Yurdusev, Dünya Sanat ve Bilim Akademisi Üyesi Seçildi

TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet N. Yurdusev, Dünya Sanat ve Bilim Akademisi Üyesi Seçildi

TÜBA Başkan Yardımcısı ve Akademi Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, 4 Temmuz 2016’da başlayıp 30 Ekim 2016 tarihinde biten seçim süreci sonucunda, Dünya Sanat ve Bilim Akademisi (World Academy of Art and Science-WAAS) üyesi seçildi.

Uluslararası İlişkiler teorisi ve tarihi ile ilgili çalışmalar yapan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)  Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, “Avrupa kimliği ve Türk kimliği, İngiliz uluslararası ilişkiler ekolü ve Osmanlı diplomasi sistemi” alanlarında yapmış olduğu çalışmalarıyla WAAS’a seçilen ilk TÜBA üyesi oldu.

WAAS üyeliğine seçilmesiyle ilgili olarak Prof. Yurdusev “Hazırlık çalışmalarına Einstein’ın katıldığı, kurucu üyeleri arasında 20. yüzyılın en büyük matematikçi ve felsefecilerinden Bertrand Russell ve yine en büyük bilim ve medeniyet tarihçilerinden Joseph Needham’ın olduğu bir akademiye seçilmekten ziyadesiyle memnun oldum.” dedi.

1960 yılında Cenevre’de kurulan ve halen ABD’de Kaliforniya eyaletinde kayıtlı olan WAAS’ın bütün bilim ve sanat dallarını kapsayan toplamda 730 üyesi bulunuyor. Akademi’nin mottosu, WAAS’ın hazırlık çalışmalarına katılan ama kuruluşuna ömrü vefa etmeyen 20. yüzyılın büyük fizikçisi Albert Einstein’ın “aklımızın icatları insanlığa bir inayet olmalı, felaket değil” cümlesiyle ifade ediliyor. Akademi’nin kurucuları WAAS’ın en yüksek bilimsel ve etik düzeyde bir informel dünya üniversitesi işlevini görmesini amaçlamıştı. Bu amaçla 2013 senesinde WAAS Dünya Üniversite Konsorsiyumu’nu başlattı. WAAS’ın güncel programları arasında nükleer silahların ilgası, küresel istihdam meselesi, insan-merkezli bir yeni iktisat teorisinin formülasyonu, küresel ölçekte yüksek eğitim/öğretim, bireyselliğin gelişimi, rasyonalitenin sınırları ve bilgi edinme yöntemleri sayılabilir.