TÜBA Asli Üyesi Prof. Çelik’in “Hasat Makinesi” Buluşuna EPO Patenti

TÜBA Asli Üyesi Prof. Çelik’in “Hasat Makinesi” Buluşuna EPO Patenti

TÜBA Asli Üyesi ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik’in zeytin ve benzeri meyveler için “Rezonans Ayarlı Hasat Makinesi” buluşu adına Avrupa Patent Ofisi’ne (EPO) yaptığı başvuru kabul edildi.

EPO patenti; zeytin, badem, kayısı, erik, dut, ceviz gibi ağaçların, bedene dayalı işçilik gerektiren meyve toplama işleminde, ağaçları meyve rezonans frekanslarında sürerek en az enerji kullanımı ve maliyetle, mobil olarak, ağaçlara zarar vermeden maksimum harman verimi elde etmeyi sağlayacak makinenin tasarımındaki fikri hakları içeriyor.

Prof. Çelik’in buluşunun en önemli özelliği; titreşimdeki rezonansı etkili bir şekilde meyve hasatında kullanıyor olması. Meyvelerin doğal frekansları meyvenin olgunluk durumuna göre değişiyor. Rezonans Ayarlı Hasat Makinesi, örneğin zeytinin olgunluk durumundaki (yeşil, pembe, siyah) rezonans frekanslarına göre ayarlanarak tüm meyveyi dökmeden istenen hasatı gerçekleştiriyor.

“Rezonans Ayarlı Hasat Makinesi”, çiftçinin açma-kapaması ve dal kavrama kancası ayarını yaptığı kontrol direksiyonlu esnek hasat çubuğuyla rahat hasat ayarı yapabiliyor. Uzaktan telle kumanda ile ayarlanabilir dal kavrama kancası sayesinde, meyve dalları zarar görmeden sarsılıyor. Makine, mobil elektrik enerjisini üç kademeli rezonans ayar düğmesiyle kullanabilecek düzeneğe sahip enerji sistemiyle hasat yapabiliyor ve titreşen yapı üç tekerlekli araba veya tripod ile taşınıyor. Çiftçiyi sarsıntılı ağırlık nedeniyle yormuyor ve bir kişi ile hasat yapabilme imkanı sağlıyor.