T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBA Arasında  İş Birliği Protokolü İmzalandı

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBA Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar,  MEB ve TÜBA arasında bilim eğitimi ve ilgili diğer etkinliklerde işbirliği yapılmasına dair 16 Nisan 2015’te "İş Birliği Protokolü"nü imzaladı.

Düzenlenen etkinlikler yoluyla bilim insanlarının konuyla ilgili yerli ve yabancı uzmanların, bilim eğitimine hevesli öğretmen gruplarının doğrudan bir araya gelmesini sağlamayı; internet üzerinden kolay erişilecek örnek uygulamalar ve materyaller sunarak öğretmenlere destek sağlayacak bir internet portalı oluşturmayı; özetle sorgulama-temelli eğitim kavramını ve uygulamalarını ülkemizde yaygınlaştırmayı, bilim insanlarını gençlere tanıtmayı amaçlayan TÜBA Bilim Eğitimi Projesi, imzalanan protokol sayesinde MEB ile birlikte yürütülecek.

Prof. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı: “Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBA arasında bugün imzaladığımız bu protokolle özellikle öğretmenlerin niteliğinin artırılması konusunda bir iş birliğini başlatmış bulunuyoruz.”

Prof. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı karşılıklı atılan imzaların ardından yaptığı açıklamada; “Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBA arasında bugün imzaladığımız bu protokolle özellikle öğretmenlerin niteliğinin artırılması konusunda bir iş birliğini başlatmış bulunuyoruz. Programın öncelikli hedef kitlesi olarak 5., 6., 7. ve 8. sınıflardaki matematik, fen bilgisi ve sosyal bilgiler öğretmenleri belirlendi. Dünyanın her yerinde bilim akademileri; ilgili eğitim kurumları ve ilgili bakanlıklarla bu tür bilim eğitimi kurulları oluşturuyorlar ve özellikle öğretmenlerin en son gelişmeleri takip edebilmeleri ve ona uygun öğretim yöntemleri geliştirebilmeleri konusunda öğretmenlere destek veriyor. Biz de Türkiye Bilimler Akademisi ile bugün hayırlı bir iş için ilk imzaları atmış olduk. Öncelikle hedef kitlemizin en başında bulunan matematik öğretmenlerimizin 5. sınıftan başlayarak her düzeyde daha etkin daha eğlenceli ders tekniklerini öğrenmeleri, meslekleriyle ilgili gelişmeleri takip edebilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz, TÜBA’nın birikiminden ve desteğinden yararlanacağız. TÜBA Başkanı’na ve Bilim Kurulu Üyelerine bu çalışma için ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.

Bu iş birliği kapsamında ilk etkinliğimiz Mayıs ayı içerisinde Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ankara’da gerçekleştirilecek ve görevlendireceğimiz 20 öğretmen 5 gün süreyle eğitime alınacak ve bu programla öğretmenlere 10’a yakın eğitim modülü ve çeşitli bilimsel alanlardaki bilgiler alanlarında uzman 13 öğretim görevlisi tarafından ve TÜBA üyeleri tarafından verilecek. Bu protokolle önümüzde çok geniş bir alan açıldığını düşünüyorum. Bu protokolle başlatacağımız eğitim çalışmaları zaman içinde sudaki dalgalar gibi yaygınlaşarak sürecek; ilk eğitime alınan öğretmenlerimiz deyim yerindeyse formatör öğretmenler olarak yetiştirilecek ve onlar da daha sonra kendi illerinde ve okullarında diğer meslektaşlarının da kendileri sayesinde bu eğitimden yararlanmalarını sağlayacaklar. Dolayısıyla zaman içerisinde büyük sayılara ulaşacağımız bir çalışmayı başlatmış bulunuyoruz” dedi ve sözlerini Türkiye Bilimler Akademisi’ne ve Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’a çok teşekkür ederek sonlandırdı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar: “Akademi olarak Türk milli eğitim sistemine yapabileceğimiz katkılar bağlamında ‘Bilim Eğitimi Projesi’ni yeniden aktif hale getirdik.”

Akademi Başkanı Prof. Dr Acar ise; “Türkiye’nin ulusal akademisi olan TÜBA’nın temel görevi; bilim politikaları geliştirmek, bilim insanlarını ve başarılarını takdir etmek ve desteklemek ve diğer yandan özellikle bilim ve eğitim konularında hükümete, kamuoyuna, ilgili kurum ve kuruluşlara bilim temelli danışmanlık yapmaktır. Bu çerçevede aslında 2002 yılında başlayan ‘Bilim Eğitimi Projesi’ kapsamında şimdiye kadar birçok faaliyet gerçekleştirilmiş ve 2008-2011 yılları arasında da Kalkınma Bakanlığı tarafından mali açıdan desteklenmiştir. Şu anda bu tür bir destek yok ama bununla birlikte biz, TÜBA olarak Türk milli eğitim sistemine yapabileceğimiz katkılar bağlamında bu projeyi yeniden aktif hale getirdik. Bu kapsamda Bilim Eğitimi Çalışma Grubu adını verdiğimiz; TÜBA üyeleri ve MEB yöneticilerinin yer aldığı ve özellikle temel bilimler, fen, matematik ve sosyal bilimler temel alanlarındaki eğitimin daha etkili hale getirilmesi hedefiyle çalışma grubu oluşturuldu. Malum olduğu üzere bütün çabalara rağmen özellikle fen ve matematik alanında öğrenmenin etkinliği bakımından sonuçlarımız istediğimiz seviyelerde değil. Dolayısıyla bu konudaki eksikliğimizi gidermek için her kurumun üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz. Biz de Türkiye’nin milli akademisi sorumluluğuyla Türkiye’mizin geleceğinin inşasını üstelenen Milli Eğitim Bakanlığı’mızın bu kutlu görevine destek vermek arzusundayız. Bu protokolle; matematik ve fen bilimleri başta olmak üzere diğer temel bilim alanlarındaki eğitimin daha etkili hale getirilmesi konusunda yetiştirme ve geliştirmeye yönelik etkinlikler yapacağız. Hedef kitlemiz öncelikle öğretmenlerimiz fakat veli ve öğrencilerimiz de bu program kapsamında eğitime tabi tutulabilecektir. Bu çalışmayla TÜBA, aslında okul öncesi, ortaöğretim yükseköğretim ya da yaşam boyu öğretim alt alanlarından herhangi birinden ziyade hepsini hedefliyoruz ama dünya akademilerinde bu programlar 2. ve 3. eğitim düzeyinde daha çok gündeme gelen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla biz Mayıs ayı içerisinde 20 öğretmenimizi kapsayan 5 günlük bir programla bu faaliyete yeniden başlamış olacağız. Teveccühleri ve iş birliği konusunda gösterdikleri tutumları için sayın bakanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Bu sonucun ortaya çıkmasına vesile olan TÜBA üyelerine ve Milli Eğitim Bakanlığı yöneticilerine de ayrıca teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.” dedi.

‘Bilim Eğitimi Projesi’ hakkında ayrıntılı bilgi için: http://www.tuba.gov.tr/content/toplanti-tutanagi/id/245/pid/96/mid/103/