Prof. Dr. H. Mehmet Doğan, TÜBA Şeref Üyesi Seçildi

Prof. Dr. H. Mehmet Doğan, TÜBA Şeref Üyesi Seçildi

TÜBA Genel Kurulu’nun 23 Haziran 2014 tarihli toplantısında yapılan üye seçimi sonucunda Prof. Dr. H. Mehmet Doğan, TÜBA Şeref Üyesi seçildi.

Emisyon spektroskopisinde eski kullanılan klasik ışın kaynaklarından birçok özelliği ile farklı ve yeni bir ışın kaynağı olarak önerilen GDL (Glow Discharge Lamp): ‘Donuk ışımalı boşalım lambasının’ emisyon spektroskopisinde uyarıcı kaynak olarak kullanılabilirliğini araştıran Prof. Dr. Doğan, bu alanda yaptığı çalışmalar ile birçok araştırmacının yönlendirilmesine ve yeni bilimsel buluşların yapılmasına katkıda bulundu. Ayrıca analitik kimya açısından önemli ve sorunlu birçok örneğin spektrokimyasal analizine GDL-kaynağının uygunluğunu gösteren Prof. Dr. Mehmet Doğan’ın analitik kimyaya önemli bir diğer katkısı ise ülkemizde ve dünyada çok önemli uygulamaları bulunan eser elementlerin alevli atomik absorpiyon spektrometrik (FAAS) tayini öncesi sulu çözeltilerden önderiştirilmesine getirdiği yeniliklerdir. Prof. Dr. Doğan’ın bu öncü katkıları, eser element iyonlarının uygun koşullarda kelat yapıcı reaktiflerle kompleksleri haline getirildikten sonra aktif karbon veya reçine gibi katı sorban yüzeylerinde adsorplanarak ayrılması ve uygun bir çözücü ile kolondan sıyrılarak küçük bir hacimde toplanmasına dayanıyor.

Prof. Dr. H. Mehmet Doğan, 15 Mart 1942 tarihinde Kayseri ili Kermelik Köyü’nde doğdu, İlkokulu köyünde bitirdi. Orta öğrenimini Mimar Sinan İlköğretim Okulu (Pazarören Köy Enstitüsü) ve Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Ankara Yükseköğretmen Okulu ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden mezun oldu. Doktorasını 1970 yılında Alman Hükümeti Bursu ile Ruhr Üniversitesi’nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi’nde 1976 yılında doçent, 1981 yılında profesör oldu ve aynı üniversitede birim, bölüm başkanlığı ve müdürlük dahil birçok idari görevde bulundu.

1984 yılında Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ni kurdu ve 6 sene dekanlığını yürüttü. 1984–1987 yıllarında Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, 1984-1985’te Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili ve Kimya Bölümü Başkanı olarak görev aldı. Üniversitenin sosyal etkinliklerini artırmak ve üniversiteyi desteklemek amacı ile “Bilim Merkezi Derneği”ni kurdu, başkan yardımcılığını ve başkanlığını yürüttü. 12 yıl süre ile Kayseri Yükseköğrenim ve Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Birçok bilimsel kongre ve toplantı düzenledi. 
1996 yılında tekrar Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü’ne öğretim üyesi olarak döndü. 7 yıl süre ile Fen Bilimleri Enstitüsü Eğitim Komisyon Başkanlığı görevini yürüttü. Analitik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanlığı da yaptı. Beş yıl süre ile ek görevli olarak Başkent Üniversitesi’nde de ders verdi. Sekiz doktora 12 yüksek lisans tezi yönetti.

Prof. Dr. Doğan, çoğunluğu Bilimsel Atıf İndeksi (SCI) tarafından aranan yurt dışı dergilerde olmak üzere; bilimsel kimya/çevre dergilerinde 103 ve ulusal kimya dergilerde 21 makale, toplam 124 orijinal bilimsel makale yayınladı. Uluslararası kongre ve sempozyumlarda 84 tebliğ sundu. Davetli araştırıcı olarak 5 kez yurt içinde, 3’er ay süre ile yurt dışında araştırmalar yaptı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası kongre ve toplantıya davet edildi ve bu organizasyonların düzenleme ve danışma kurullarında yer aldı. Makalelerine teknik ve spektroskopi ansiklopedilerinde, yurt dışında yayınlanan kitaplarda ve ‘Handbuch der Analytische Chemie (4 makalesine)’, başta olmak üzere SCI tarafından taranan dergilerde toplam 2540 kez atıf yapıldı. Bu atıfların 2320’si kendi dışındaki bilimciler tarafından verildi. Son yıllarda bilim çevrelerinde önemsenen h-sayısı (Hirsch indeksi) 27’dir.
 5 TÜBİTAK, 2 Çevre Bakanlığı, 1 İSDEMİR destekli ve çok sayıda üniversite destekli projenin yürütücülüğünü yaptı. Birçok üniversitemize (40 kadar) ilk yıllar spektroskopi ve analitik kimya, son yıllarda ise popüler bilim konularında konferans vermek üzere davet edildi. 4 kitabın ortak yazarlarından biri, olan Prof. Dr. Doğan, 3 kitabın da tercümesine katıldı. Eğitim, teknik ve popüler bilim konularında 100 kadar makale yayınladı ve birçok televizyon programına katıldı.

Prof. Dr. Mehmet Doğan’a analitik kimya alanında ulusal ve uluslararası bilime olan katkılarından dolayı 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından Bilim Ödülü ve 2004 yılında Türk Kimya Derneği Onursal Üyelik Ödülü (2004) verildi. Prof. Dr. Mehmet Doğan, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeliğinden 2009 yılında emekli oldu.