“Olağanüstü Aletlerin Yapımında Şahane Yöntemler” Yayımlandı

“Olağanüstü Aletlerin Yapımında Şahane Yöntemler” Yayımlandı

TÜBA, Türk-İslâm Bilim Kültür Mirası (TİBKM) Projesi kapsamında Türk düşünce tarihinde büyük öneme sahip eserleri Türkçeye kazandırmaya devam ediyor. Arapça, Farsça ve farklı Türk lehçelerindeki eserlerin, günümüz Türkçesine kazandırılmasına yönelik proje kapsamında Olağanüstü Aletlerin Yapımında Şahane Yöntemler adlı eser yayımlandı. 

Prof. Dr. Atilla Bir, Prof. Dr. Mustafa Kaçar ve Dr. Öğr. Üyesi Âdem Akın’ın hazırladığı “Et-Turuku’s-Seniyye fi’l-Âlâti’r-Ruhâniye”, Türkçe adıyla “Olağanüstü Aletlerin Yapımında Şahane Yöntemler” TİBKM kapsamında yayımlanan eserler arasında yerini aldı. Türkiye’de bilim tarihi alanındaki çalışmaların yeni hedefinin bilim kitaplarının günümüz Türkçesine çevrilerek İslam bilim literatürü gerçeğini ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker “Bu sayede bilim eserleri günümüzde her seviyedeki ders kitaplarında örnek problem ve sorular olarak kullanılabilir hale gelecek. Bu durum, Türkiye’de bilim tarihi alanında daha fazla çalışma yapılabilmesini mümkün kılacak. Gençlerin bilim kitaplarının ilgi çekici yönlerini keşfetmelerini sağlayacak. Sonuç olarak Et-Turuku’s-Seniyye fi’l-Âlâti’r-Ruhâniye’nin ve TİBKM’nin tüm eserlerinin sadece bilim tarihi çalışmalarına değil tüm bilimsel çalışmalara da katkıda bulunacağını ümit ediyoruz.” dedi.

16. yüzyıl Osmanlı ünlü bilim adamı Takiyüddîn er-Râsıd’ın mekanik sahasındaki iki eserinden biri et-Turuku’s-Seniyye fi’l-Âlâti’r-Rûhâniyye’nin biri müellif hattı olmak üzere iki nüshası günümüze kadar ulaştı. Bunlardan ilki bu çalışmada incelemeye esas olan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Kütüphanesi’nde Ali Paşa 96 numarada kayıtlı nüsha. Çizimleri eksiksiz olan bu nüsha 47 yapraktan oluşuyor. Eserde toplam bir mukaddime, altı makale halinde 30 farklı mekanik düzenden bahsediliyor; mekanik saatlerden, bunların çeşitlerinden ve şekillerinden bahsediliyor ve dönemin bütün saat çeşitleri inceleniyor. Renkli minyatürlerle çizilen alet ve mekanizmalar mümkün olduğu kadar günümüz teknikleri ile yeniden çizilerek okuyucularının faydasına sunuluyor.

Detaylı bilgi için