II. Türk-Arap Yüksek Öğretim Kongresi Gerçekleştirildi

II. Türk-Arap Yüksek Öğretim Kongresi Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Arap Üniversiteler Birliği iş birliğinde düzenlenen "II. Türk-Arap Yüksek Öğretim Kongresi", 27-30 Nisan 2016 tarihlerinde The Green Park Otel İstanbul’da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Nisan’daki gala yemeğinde katılımcılara hitap ettiği Kongre’nin açılışında Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) temsilcisi Prof. Dr. Rahmi Er, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman, Arap Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sultan T. Arabi ve Prof. Dr. Orhan Alimoğlu birer konuşma yaptılar. 19 ülkeden 190 yükseköğretim kurumunun yer aldığı ve TÜBA tarafından da desteklenen Kongre, Türk ve Arap üniversitelerinin yöneticilerini ve bilim insanlarını ikinci kez bir araya getirdi. Kongre açılışından sonra, Ürdün Eski Başbakanı ve İslam Dünyası Bilim Akademisi Üyesi Dr. Adnan Badran ile T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu da birer sunum yaptılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada, bugün İslam dünyasının üç büyük sorununun “mezhepçilik, ırkçılık ve terör” olduğunu, bilim alanında parlak bir geçmişe sahip İslam dünyasının özgüven ve iş birliği ile bu sorunların üstesinden gelebileceğini, barış ile bilimsel ve topyekün kalkınmasını gerçekleştirebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 23 bildirinin sunulduğu, 52 konuşmacı ve 550 katılımcı yer aldığı Kongre’de yaptığı açılış konuşmasında “Bilim ve teknoloji alanında da ülkeler ve kurumlar arası iş birliğinin ulusal ve bölgesel kalkınma ile barış açısından büyük önem taşıdığını, ancak Türkiye ve Arap ülke ve kurumları arasındaki ilişki ve iş birliğinin ise istenen düzeyde olmadığını belirtti. TÜBA’nın 12 akademiler arası kuruluşa üye olduğunu ve 30’dan fazla ülke akademisi ile ikili iş birliği anlaşması bulunduğunu belirten Acar, TÜBA’nın Arap Birliği üyelerinden sadece Sudan Milli Bilimler Akademisi ile anlaşması olduğunu, Arap dünyası Akademileriyle de iş birliğini geliştirmeye açık ve istekli olduklarını söyledi.

Bilim ve yükseköğretim alanındaki iş birliğinin de stratejik bir yaklaşımla ele alınması, bu çerçevede güçlü ve zayıf yönlerimizle çevredeki fırsat ve tehditlerin de hesaba katılması gerektiğini belirten Acar; kardeşlik, akıl ve bilimi tavsiye eden ortak inanç değerlerimizi hayata geçirmede başarılı olunmadığını, İslam dünyasında iç çatışmalar yanında din-bilim veya “dinî olan ve olmayan bilim” ayrımıyla “bilim özerkliği”nin ve “özgüven inşasının” önemli sorunlar ve zayıflıklar olduğunu; stratejik yaklaşımla zengin insan ve finans kaynaklarının akıllı kullanımı, iş birliği ve kaliteye ağırlık veren bir anlayışla bu sorunların üstesinden gelinebileceğini ve bu konuda bilim insanları ve kurumlarına önemli görevler düştüğünü söyledi.  

Türkiye ile Arap dünyası üniversiteleri arasında sürdürülebilir diyalog süreci, karşılıklı anlayış, bilgi alışverişi ve iş birliğini artırmayı hedefleyen Kongre’nin başkanlığını, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman ile Arap Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Sultan T. Abu Orabi üstlendi.

“Araştırma İş Birliği, Öğrenci Hareketliliği, Ortak Diploma ve Uzaktan Eğitim” olmak üzere 4 ana başlıkta toplanan ve sonrasında da ikili görüşmelerle çok sayıda mutabakat anlaşmalarının imzalandığı etkinliğin, Kongre Sekreterliğini İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Alimoğlu yürüttü.

İlgili Fotoğraflar