Cumhuriyet'in 100. Yıl Coşkusu!

Cumhuriyet'in 100. Yıl Coşkusu!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü; Adana'dan Bursa'ya Antalya'dan Edirne'ye, Ağrı'dan Aydın'a Türkiye'nin dört bir tarafında  özel etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet'in 100. yılını kutlama programı kapsamında İstanbul Boğazı'nda muhteşem bir gösteri düzenlendi; ışık, havai fişek ve dron gösterileri yapıldı. Dronla gökyüzüne "Yaşasın Cumhuriyet" ve "Türkiye Yüzyılı" yazılırken, Türk bayrağı, Türkiye haritası ve Atatürk silueti oluşturuldu. İstanbul Boğazı’ndan TCG Anadolu'nun da içinde olduğu fırkateynler, ada sınıfı korvetler, mayın avlama gemileri, karakol gemileri, amfibi gemiler, hücumbotları, denizaltılar ve yardımcı sınıf gemiler olmak üzere 100 gemi geçiş yaptı, 101 pare top atışı yapıldı.

“Türkiye Cumhuriyeti; binlerce yıldır elden ele, gönülden gönüle ve nesilden nesile aktarılan muazzez bir hazinedir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100. yıl hakkındaki sesleniş konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti; köksüz, tarihsiz, hudayinabit ve nevzuhur bir devlet değildir, hiçbir zaman da olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti; binlerce yıldır elden ele, gönülden gönüle ve nesilden nesile aktarılan muazzez bir hazinedir. Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşını, millet olarak işte böyle güçlü, zengin ve köklü bir birikime sahip olmanın gururuyla kutluyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte Vahdettin Köşkü'nde Cumhuriyet'in ilanının 100. yılı dolayısıyla yaptığı konuşmada Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan Türklerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı tebrik etti.

Dünyanın dört bir yanında Cumhuriyet Bayramı sevincini paylaşanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Millet olarak bugün gerçekten çok farklı bir gurur ve heyecanı yaşadık, yaşıyoruz. 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiğimiz Cumhuriyet'imiz bugün ilk asrını tamamlayıp, adına 'Türkiye Yüzyılı' dediğimiz ikinci asrına yelken açıyor. Şanla, şerefle, sevinçle kutladığımız Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıl dönümünün ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle bin yıldır mübarek vatan topraklarının müdafaası için toprağa düşen aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Cumhuriyet'imizin banisi, Kurtuluş Savaşımızın muzaffer komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm gazilerimizi, Meclisimizin ve ordumuzun tüm kahraman mensuplarını şükranla yâd ediyorum. Vatanımızın bekası için sınırlarımız içinde ve dışında fedakârca görev yapan güvenlik güçlerimize Mevla'dan muvaffakiyetler diliyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişten sadece ibret değil, aynı zamanda kuvvet de aldıklarını söyledi. Bugün yüzüncü yıl dönümünü idrak ettikleri Cumhuriyet'in kendileri için hem iftihar vesilesi hem de ilham kaynağı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal, kurucusu olduğu Cumhuriyet'i bakınız nasıl anlatıyor? 'Cumhuriyet bedava kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık.' Evet, tıpkı Gazi'nin dediği gibi Cumhuriyet, binlerce vatan evladının kanı, canı ve fedakârlığı üzerinde ilan ve inşa edilmiştir. Esarete, istiskale ve dayatmalara rıza göstermeyen milletimiz, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı Millî Mücadele'yi zaferle taçlandırmış, ardından 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet'i kurmuştur" dedi.

Yeni yüzyılda daha büyük başarılar
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise yayınladığı mesajda "Muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkma vizyonuyla gelecek yüzyılda daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyor, cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyorum. Akademi'nin üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini biliyor, huzur ve barış içinde nice yüzyıllar diliyorum." dedi.

İlgili Fotoğraflar