Başkan Şeker, Özbekistan Bilimler Akademisi'nin 80. Kuruluş Yıldönümüne Katıldı

Başkan Şeker, Özbekistan Bilimler Akademisi'nin 80. Kuruluş Yıldönümüne Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Özbekistan’ın başkenti Taşkent'te gerçekleştirilen Özbekistan Bilimler Akademisi'nin 80. kuruluş yıldönümü etkinliklerine ve uluslararası "Bilim Yeni Özbekistan'ın Temelidir" başlıklı konferansına katıldı.

Uluslararası Konferanslar Sarayı’nda açılan programda katılımcılar Bilimler Akademisi'nin yenilikçi gelişmelerinin yer aldığı sergiye ve "Üçüncü Rönesans'ın Kuruluşu" adlı belgeselin gösterimine katıldı.

Programın 2. günü düzenlenen uluslararası konferansın ardından düzenlenen açılış; Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkanı Akademisyen Yuldashev Behzod Sadiqovich, Rusya Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Rudenko Viktor Nikolayevich, Birleşik Nükleer Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Kostov Luchezar, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı İsa Habibbayli, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rosatom Direktörü Konstantinov Vasiliy Leonardovich, Özbekistan Cumhuriyeti Futbol Federasyonu başkan yardımcısı Abduhalimov Bahrom Abdurakhimovich, Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Bitkisel Maddeler Kimya Enstitüsü Müdürü Sagdullayev Shomansur Shokhsaidovich, Dallas Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zakhidov Anvar, Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Astronomi Enstitüsü Müdürü Egamberdiyev Shuhrat Abdumannopovich, Tataristan Bilimler Akademisi Sorumlu Üyesi, Tataristan Bilimler Akademisi Genel Müdürü, İlyazov Robert Giniyatullovich’in farklı başlıklardaki konuşmalarıyla başladı. Fizik, matematik, kimya, biyolojik bilimler, sosyal bilimler alanlarında dersler ve oturumlar düzenlendi.

TÜBA Başkan Danışmanı Doç. Dr. Cem Korkut’un da katıldığı programda, TÜBA ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan protokolle Türkiye ve Özbekistan arasında doktora sırası ve doktora sonrası bilimsel ve teknolojik iş birliğinin teşviki için hayat geçirilen Aziz Sancar Araştırma Burs Programı'nın tanıtımı Başkan Şeker tarafından yapılırken 2024 yılı için ise planlama yapıldı.

Başkan Şeker etkinlikteki konuşmasına konuşan Tarih ve kültür bakımından zengin bir ülke olan Özbekistan’ın tüm Türk dünyası için bir miras ışığı olduğunu ifade ederek başladı. “Tarihin derinliklerinden gelen bu topraklar, bilginin ve aydınlanmanın beşiği oldu. Dünyaya, katkıları yalnızca Özbek tarihini şekillendirmekle kalmayan, aynı zamanda ortak sağduyumuzun oluşmasına da vesile olan alimler ve düşünürler armağan etti” dedi. TÜBA’nın kurumsal yapısının yanı sıra, çalışma gruplarından ödül programlarına, projelerinden süreli ve süresiz yayınlarına detaylı bilgi verdi. TÜBA Akademi Ödülleri, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları Ödülleri (TÜBA-GEBİP), Bilimsel Telif Eser Ödülleri’ni (TÜBA-TESEP) detaylandırdı.

TÜBA’nın, Türkoloji Çalışmaları için Araştırma Destek Programı'nı başlattığı bilgisini de veren Şeker, Türk vatandaşı olmayan ve yurt dışında çalışan Türkologlara, program kapsamında ilan edilen konular kapsamında Türkiye'de yapacakları araştırmalar için seyahat, konaklama ve maddi destek sağlanacağını vurguladı.

Aziz Sancar Araştırma Burs Programı hakkında ise şöyle konuştu: “Akademimizin Nobel Ödüllü Şeref Üyesi olan Prof. Dr. Aziz Sancar adına ihdas ettiğimiz Burs Programı ile Özbekistan'da daimi ikameti olan Özbek vatandaşları en az 1, en fazla 3 yıl süreyle desteklenecek. Programın; Temel bilimler, biyoloji, fizik, kimya, matematik, moleküler biyoloji ve genetik, mühendislik, astronomi, yer ve uzay bilimleri, bilişim teknolojileri, tarım bilimleri, ziraat, gıda, hayvancılık, veterinerlik, sosyal bilimler, uluslararası ilişkiler, siyasi tarih, eğitim bilimleri alanlarında çalışan doktoralı veya doktora sonrası araştırmacılara açık olması planlandı.” dedi.

Bilim diplomasisinin önemi, TÜBA’nın bilim diplomasisi politikası ve çalışmaları üzerinde de duran Başkan Şeker bilim diplomasisi yoluyla iklim değişikliği ve küresel sağlık krizleri gibi sorunlarla mücadele etmek için ulusal sınırları aşıldığını söyledi. Bilim diplomasisinin uluslararası iş birliğini desteklediğini, barışı teşvik ettiğinin, bilimsel başarılara ışık tuttuğunun altını çizdi. Konu hakkında şöyle devam etti: “Ülkeler ve bilim toplulukları için bilim diplomasisi daha fazla kaynak, paylaşılan bilgi ve küresel zorlukların çözümüne yönelik birleşik bir yaklaşım anlamına geliyor. Ülkeler ve bilim insanları en iyi fikirlerini paylaştıklarında, gezegenimize yardım etmek ve insanları sağlıklı tutmak için daha iyi yollar bulacaklar.” dedi.

İlgili Fotoğraflar