ALLEA 2016 Genel Kurul Toplantısı Viyana’da Gerçekleştirildi

ALLEA 2016 Genel Kurul Toplantısı Viyana’da Gerçekleştirildi

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, 18-19 Nisan 2016 tarihlerinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Avrupa Akademileri Birliği (All European Academies - ALLEA) Genel Kurul Toplantısı'na ve “Bilimsel Araştırma Özgürlüğü” konulu sempozyuma katıldı.

Avusturya Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Anton Zeilinger’e Avusturya Bilimler Akademisi tarafından Almanca baskısı gerçekleştirilen "Beçin Definesi"nin 2 cilt kitap ve katalog bilgilerini içeren CD'den oluşan Türkçe baskısını armağan eden Başkan Prof. Dr. Acar, T.C. Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş'ü ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü ile Müdürü Mevlüt Bulut’u da ziyaret etti.

18 Nisan günü Avusturya Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Anton Zeilinger, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve Alle Başkanı Günter Stock tarafından “Siyasi ve Toplumsal Talepler Açısından Bilimsel Araştırma Özgürlüğü / The Freedom of Scientific Research in the Face of Political and Societal Demands” adlı Genel Kurul Bilimsel Sempozyumu’nun açılış konuşması gerçekleştirildi.

Imperial College Londra’dan Sir Peter Knight’ın “Politik İhtiyaçlar ve Bilimsel Araştırma özgürlüğünün Etkileşimi”, Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden Julian Nida-Rümelin’in “Akademik Eğitim ve Bilimsel Özgürlük”, Avusturya Yüksek Mahkemesi Eski Başkanı Irmgard Griss’in “Yasal Açıdan Bakıldığında Bilimsel Araştırmaların Özgürlüğü”, Ecole Normale Supérieure Paris’ten ise Michèle Leduc’ın “Araştırmacıların Sorumlulukları ve Dürüstlük: Etik Bakış Açısı” adlı sunumlarından oluşan Sempozyum’un ilk oturumunun sonunda başkanlığını Günter Stock’un yaptığı değerlendirme toplantısı yapıldı.

Öğleden sonra da devam eden programın başkanlığını Avusturya Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Anton Zeilinger üstlendi. Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council-ERC) Başkanı Jean-Pierre Bourguignon’ın “ERC’nin Perspektifi” adlı sunumuyla başlayan Macaristan Bilimler Akademisi Başkanı László Lovász’ın “Politik Etkiler, sosyal İhtiyaçlar ve Ekonomik Geri Dönüş beklentileri: Tehdit ya da Araştırma İmkânları” sunumuyla devam eden oturum, Alman Yükseköğretim Araştırma ve Bilimsel Çalışmalar Merkezi’nden (German Centre for Higher Education Research and Science Studies-DZHW) Stefan Hornbostel’in “Baskı Altında! Araştırma Özgürlüğüne Yatırım” ile Viyana Üniversitesi Andre Gingrich’in “Değişen İçeriklerde Gelişen Kalite Standartları; Almanca Konuşan Ülkelerde Sosyal ve Beşeri Bilimler Örneği” ve Jan Veltorop’un “Samimilik Basılı Makalelerin Kalistesi’nin Bilimsel ve Sosyal Geçerliliğidir” başlıklı konuşmalarıyla sona erdi.

Sunumların ardından “Bilim Enstitülerinde Otonomi” başlıklı değerlendirme toplantısı ve “Avusturya ve Avrupa’da Genç Araştırmacılar: Özgürlük bir başka deyişle…” adlı tartışma düzenlendi.

Sempozyumun ardından 2016 ALLEA Madame Staël Ödül Töreni; VioArt Quartett adlı grubun konseriyle başladı. Anton Zeilinger ve Günter Stock tarafından Ödül’ün tanıtım konuşması ile açılan tören ALLEA Başkan Yardımcısı Ed Noort’un University of Paris’ten ödül sahibi Prof.Dr.Rémi Brague’ın çalışmalarından ve ödüle layık görülmesine dair kısa bir konuşmasıyla sürdü. Ardından Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından Rémi Brague’a ödülü takdim edildi. Brague ödülü almış olmasının kendisi için çok önemli olduğunu dile getirdiği konuşması sonrasında tören VioArt Quartett konseriyle sona erdi.

19 Nisan 2016’da gerçekleştirilen ALLEA Genel Kurulu’nda gündemdeki maddeler görüşüldü, yönetim kurulu ve yeni üye seçimleri gerçekleştirildi. Birlik tarafından gelecekte ele alınacak konularla ilgili oturumda TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev’in “Avrupa Kimliği ve Türkiye” başlıklı sunum büyük ilgi gördü. Genel Kurul’da yapılan seçimlerde 2016-2018 dönemi ALLEA yönetim kurulu üyeliklerine Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Finlandiya Almanya, İsrail, İtalya, Hollanda, Slovakya, İsviçre ve İngiltere akademileri seçildi. Ayrıca, Norveç Kraliyet Bilim ve Edebiyat Topluluğu (Royal Norwegian Society of Science and Letters) ile Galler Bilim Topluluğu (Learned Society of Wales) ALLEA’nın yeni üyeleri olarak seçildiler.

2017 Genel Kurul Toplantısı’nın ise Macaristan’da gerçekleştirilmesi kararı alındı.

İlgili Fotoğraflar