AASSA Genel Kurulu ve “Mülteciler ve Göçmenler” Uluslararası Sempozyumu TÜBA Ev Sahipliğinde Gerçekleştirilecek

AASSA Genel Kurulu ve “Mülteciler ve Göçmenler” Uluslararası Sempozyumu TÜBA Ev Sahipliğinde Gerçekleştirilecek

TÜBA ve Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) işbirliği ve Akademiler Arası Ortaklık (IAP) desteği ile düzenlenen “Mülteciler ve Göçmenler: Küresel Bir Sorun Mu Yoksa Bir Fırsat Mı?” konulu Uluslararası Sempozyum ve AASSA Genel Kurul Toplantısı 20-23 Ekim 2016 tarihinde Ankara Green Park Hotel’de gerçekleştirilecek.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Asya Akademiler Birliği AASSA’nın 2016 genel kuruluna ve küresel bir sorun olan “Mülteciler ve Göçmenler” konulu uluslararası sempozyuma TÜBA olarak ev sahipliği yapacaklarını belirtti. Orta Doğu ve dünyanın diğer bölgelerindeki son çatışmaların, mülteciler, sığınmacılar, yerinden edilmiş kişiler ve göçmenlerin sayısında büyük bir artışa yol açtığını ifade etti. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) verilerine göre dünya genelinde uluslararası göçmenlerin sayısının 2015 itibarıyla 244 milyona ulaştığının ve uluslararası toplum ve örgütlerin özellikle savaş ve terör ile bunlara bağlı güçler karşısındaki tutum ve kayıtsızlığının sorunu “sosyal bir felaket” haline getirdiğinin  altını çizen Prof. Acar sözlerine şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre 2014 sonunda dünya genelinde zorla yerinden edilmiş insanların sayısı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek seviyeye 59.5 milyona ulaştı. Bunların 19.5 milyonu kayıtlı mültecilerden, 1.8 milyonu sığınmacılardan ve 38,2 milyonu yerinden edilmiş kişilerden oluşuyor. Suriyeli mültecilerin sayısı Afgan mültecileri geçerek en büyük mülteci grubunu oluşturdu. 2016 Mart ayı itibarıyla Türkiye 3 milyonun üzerinde Suriye ve Irak kökenli mülteciyle dünyada en çok mülteciyi barındıran ülke konumuna geldi ve mültecilere yardım için yaklaşık 9 milyar ABD dolar harcadı. Rakamlar, mültecilerin ve göçmenlerin küresel bir sorunun ötesinde  “küresel bir sosyal bir felaket” haline geldiğini açıkça gösteriyor.

Son zamanlarda özellikle savaş ve teröre bağlı göçler ön plana çıkmış olmakla beraber, zorunlu yahut gönüllü göç tarih boyunca gözlemlenen çeşitli nedenlere bağlı olarak farklı düzeylerde ortaya çıkan bir olgu. Göçler; kültürel, ekonomik, politik, iklimsel, bilimsel vb. nedenlerle ve yerel, ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde ortaya çıkabilir. Son dönemdeki çatışmalara, savaş ve teröre bağlı göçler, oldukça olumsuz tablo ortaya koymasına rağmen, göç ve göçmenler insanlık için bir kaynak/fırsat olarak da kabul edilebilir. Göçmen bilim adamlarının ve göçmen işçilerin katkıları buna örnek olarak verilebilir. Bu bağlamda, AASSA ve TÜBA tarafından ortaklaşa düzenlenen Sempozyum’da özellikle ülkemiz ve bölgemiz açısından güncel bir sorun olan “göç ve göçmenler” konusu kapsamlı bir şekilde, uluslararası bir platformda ele alınacak, ulaşılacak sonuçlar, ulusal ve uluslararası kamuoyu ile paylaşılacak.”

20-23 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek AASSA Genel Kurulu ve “Mülteciler ve Göçmenler: Küresel Bir Sorun Mu Yoksa Bir Fırsat Mı?” konulu Uluslararası Sempozyum’a çok sayıda ülkeden akademi üyeleri ve bilim insanları katılacak. Aynı tarihlerde Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği Genel Kurulu ve “Türk Dünyasında Akademik İş Birliği” konulu bilimsel toplantı da TÜBA ev sahipliğiyle gerçekleştirilecek. 

Symposium Programme