Yeditepe Üniversitesi’nden En Başarılı Mikrobiyal Gübre

Yeditepe Üniversitesi’nden En Başarılı Mikrobiyal Gübre

TÜBA Asli Üyesi ve Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin’in ülkesel koordinatör olarak yer aldığı  ‘Rhibac Projesi’ kapsamında yapılan araştırma sonuçlarına göre, test edilen mikrobiyal gübre preparatlarından diğer ülkeler arasında en başarılısının Yeditepe Üniversitesi proje ekibi tarafından geliştirilen bakteri suşları olduğu bildirildi.

Birim alandan maksimum verim ve en yüksek kalitede ürün elde etmek bitki yetiştiriciliğinde üreticilerin en önemli hedefi. Beslenme ve koruma ise bitkisel üretimde kalite ve verimi kontrol eden en önemli faktörleri oluşturuyor. Günümüzde bitkisel üretimde verim ve kaliteyi korumak ve artırmak için yoğun tarımsal girdiler (gübre ve pestisitler) kullanılıyor. Ancak bitkisel üretimde aşırı kullanılan girdiler, insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle kimyasal girdilerin yerine alternatif bitki besleme ve koruma ürünlerine acil ihtiyaç duyuluyor.  Bu alanda görülen eksikliğin giderilmesi için çeşitli ülkelerde çok sayıda bilim insanı, yeni ve kimyasal ürünlere alternatif ürün ve teknolojiler geliştirmek üzere ulusal veya uluslararası bilimsel çalışmalar yürütüyor. 

Aşırı sentetik gübre ve kimyasalların tarımsal üretimde kullanılmasının insan sağlığı ve ekolojik denge üzerindeki olumsuz yan etkilerini azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için yeni ve alternatif ürünlerin arandığı bir dönemde, Yeditepe Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliğinde yürütülen bilimsel araştırmalar sonucunda geliştirilen mikrobiyal gübre formülasyonlarının uluslararası arenada da kabulünü sağlamak ve dünyada geliştirilmiş diğer muadil ürünler ile performanslarının karşılaştırılabilmesi için Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı 8 farklı ülkeden (Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, İsrail, Brezilya, Şili) bilim insanlarının ortaklaşa hazırladığı ve sunduğu bir ‘STREP FP6-FOOD-CT-2006-036297; Rhizobacteria for reduced fertilizer inputs in wheat’ Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (FP6) projesi kapsamında denemeler yapıldı.   TÜBA Asli Üyesi ve Yeditepe Üniversitesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin’in ülkesel koordinatör olarak yer aldığı  ‘Rhibac Projesi’ 2010 yıllında tamamlandı ve  sonuçları proje taraftarı ülkelerin bilim insanlarına ve basına sunuldu.  Proje kapsamında yer alan ülkelerde yapılan araştırma sonuçlarına göre test edilen mikrobiyal gübre preparatlarından en başarılısının Yeditepe Üniversitesi proje ekibi tarafından geliştirilen bakteri suşları olduğu belirtildi. 2013-2014 yılları arasında, Bactogen Biyoteknolojik Ürünler San. ve Tic. A. Ş., Yeditepe Sağlık Hizmetleri A. Ş.  tarafından Türkiye’de ticari üretimleri yapılan mikrobiyal gübre formülasyonları (BACTOBOOST, BACTOGUARD, HUMANICA, LIFEPOWER, LIFEBAC-N, LIFEBAC-P ve LIFEBAC-NP) T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescillenerek ulusal ve uluslararası markete sunuldu. Bugün bütün dünyada organik tarım sisteminin vaz geçilemez girdisi; konvensiyonel ve/veya sürdürülebilir tarım sistemlerinde ise kimyasal gübrelere alternatif ürün olarak sektörde yerini alan çevre dostu ve insan sağlığı için risk oluşturmayan mikrobiyal gübreler, gelecekte tarımsal üretime yön verecek girdiler arasında yer alacağı düşünülüyor. Yeditepe Üniversitesi şimdiye kadar geliştirmiş olduğu mikrobiyal gübre formülasyonlarını bir yandan uluslararası markete sunarken, diğer taraftan da yeni ve etkili biyolojik pestisitler geliştirerek organik ve sürdürülebilir tarım sisteminin ihtiyaç duyduğu bütün girdilerin üreticisi ve uluslararası aktörü olma yolundaki çalışmalarını sürdürüyor.

İlgili Fotoğraflar