TÜBA Üyesi Prof. Dr. Şaban Teoman Vefat Etti

TÜBA Üyesi Prof. Dr. Şaban Teoman Vefat Etti

TÜBA Şeref Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı 6 Aralık 2021 Pazartesi günü 74 yaşında hayatını kaybetti.

Akademik birikimi ve kişiliği ile ardında çok önemli izler bırakan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'ya Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine sabırlar diliyoruz.

Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı kimdir?
Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı, 7 Şubat 1947’de, Zonguldak Kozlu’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Zonguldak ve Ankara'da yapan Prof. Duralı, Orta öğrenimini ise TED Ankara Kolejin’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünden 1973 yılında mezun oldu. 1975 yılında mezun olduğu bölümde asistan olarak göreve başladı. Doktora çalışmasını Biyoloji felsefesine dair doktora teziyle 1977 yılında bitirdi.

1982 Mayıs ayında yardımcı doçent olan Prof. Duralı, Ekim 1982'de biyoloji felsefesi üzerine yazdığı tezle doçent ve 1985'te ABD Penn State University'de tamamladığı "Kant'ın A Priori Bilgi İstidâdı" adlı çalışmasının ardından 1988'de mezun olduğu bölümde profesör oldu.

1992-1993 yıllarında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinde, 1994 ve 2003 yıllarında Viyana Üniversitesi Bilim Felsefesi Bölümünde, 1995-1997 ve 1999 yıllarında ISTAT (Kuala Lumpur)’da misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonunun mâli desteğiyle Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde araştırma gezisinde bulundu.

Bir dönem Kırklareli Üniversitesi’nde Fen-Edebiyat Fakültesi'nde dekanlık yaptı. Fakültenin felsefe bölümünü kurdu. Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 2016 yılında aldığı karar uyarınca Teoman Duralı'ya verilen Fahri Doktora Payesinin takdim töreni, Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Çok kıymetli bir araştırmacı olmasının yanı sıra İngilizce, Fransızca, Almanca, Latince, Yunanca, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca, Rusça, Malayca dillerini bilen Prof. Duralı, son yıllarına kadar çalışmalarını aksatmadan sürdürdü. Vefatına kadar İstanbul Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi’nde Felsefe Bölümü’nde ders vermeye devam etti. Ayrıca Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Dergisi'nin yayın yönetmenliğini ve TRT 2 ekranlarında “Felsefe Söyleşileri" programını yapıyordu.