Türkiye’nin İlk Uzay Yolculuğu için Son Saatler

Türkiye’nin İlk Uzay Yolculuğu için Son Saatler

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek olması nedeniyle 19 Ocak 2024 TSİ 00:49'da gerçekleştirilecek olan Fırlatma Töreni, İstanbul Taksim Meydanı ve Ankara Kızılay Meydanı'ndan takip edilebilecek. Planetaryumlar 17 Ocak saat 10:00'dan itibaren basın mensupları için açılacak. 

Artık kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen, test edebilen bir ülke konumunda olan Türkiye’nin Milli Uzay Programı hedeflerinden Türk Astronot ve Bilim Misyonu paralelinde ilk kez bir Türk vatandaşını uluslararası iş birliği ile uzaya göndermek, Uluslararası Uzay İstasyonunun altyapısını kullanarak bilimsel deneyler yapmak ve ülkemizin uzay alanındaki görünürlüğünü artırmak hedefi ortaya konuldu.

Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda uzay alanında Türkiye’nin yetkinliklerini güçlendirecek bu projede, ilk Türk astronotun seçimi için 36 bin başvuru alındı.  Eleme sürecinden sonra Alper Gezeravcı ve yedek astronot Tuva Cihangir Atasever kamuoyuna tanıtıldı.

Türk Hava Kuvvetleri Pilotu, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay seferinde fırlatmanın, ABD’nin Florida eylaletinde, Türkiye saati ile 18 Ocak 2024 saat 01.11'de gerçekleştirilmesi planlandı. Gezeravcı'yı taşıyan araç 19 Ocak günü yeryüzünden yaklaşık 400 km uzaklıktaki Uluslararası Uzay İstasyonuna kenetlenecek. Uluslararası Uzay İstasyonunda 14 gün kalması öngörülen Alper Gezeravcı da taşıyacak uzay kapsülünün, Ocak ayı sonunda Orlando açıklarında okyanusa inmesi planlanıyor.

Uzayda 13 bilimsel deney
Alper Gezeravcı 14 gün boyunca, Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK tarafından oluşturulan çalışma grupları ile belirlenen 13 bilimsel deney gerçekleştirecek. Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar, Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri, Uzay Koşullarında Antarktika ve Ilıman Mikroalg Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Bir Çalışması, Mikro Yerçekimi Altında Bitkilerde CRISPR Gen Düzenleme Verimliliğinin Araştırılması başlıklarındaki deneylerden biri de Muş Bilim Merkezinden çocukların hazırladığı Propolisin Anti bakteriyel Etkisi (PRANET) adını taşıyor.

Gençlerimize ilham kaynağı olacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ISS'na gönderilecek Gezeravcı ile Kabine Toplantısı esnasında video konferansla görüştü. “Tabi bu görev hem bilim misyonu hem de çocuklarımıza, gençlerimize ilham kaynağı olması yönüyle çok kıymetli.” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İnşallah bu yeni bir başlangıç olacak, biz de bu misyonun devamını getireceğiz. Hedefi hep daha yükseğe taşıyacağız. Sana ve ekip arkadaşlarına başarılar diliyoruz. Sağlıcakla bu görevi tamamlamanı temenni ediyorum, Rabbim yar ve yardımcın olsun, yolun açık olsun.” dedi.

Bakan Kacır’dan Gezeravcı’ya karantinada ziyaret
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Fırlatmadan 32 saat önce Alper Gezeravcı’yı karantinada ziyaret ettik. Sadece kendisi değil, Aziz milletimizin ufku da bu yolculukla birlikte gökyüzünün sınırlarını aşacak. Türk milletinin desteği ve duaları Alper Gezeravcı’yla olacak.” ifadelerini kullandı.

Deneylerin sonucunu merakla bekliyoruz
Alper Gezeravcı'ya yolculuğunda başarılar dileyen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker bu tarihe tanıklık etmenin heyecan ve onur verici olduğunu ifade ederek uzay yolculuğunu çok önemsiyoruz ve Gezeravcı'nın uzayda yapacağı deneylerin sonuçlarını merakla bekliyoruz dedi. Prof. Şeker ayrıca uzay çalışmalarının bu aşamaya gelmesinde emeği geçen tüm bilim insanlarına teşekkür ettiğini belirtti.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevinde sizin de hatıranız olsun! Uzay yolculuğu hatıra biletini alın, bu gurura ortak olun: https://tua.gov.tr/tr/milli-uzay-programi/uzay-hatirasi 

Alper Gezeravcı kimdir?
2 Aralık 1979’da Mersin’de doğdu. Gezeravcı, 1993 yılında Işıklar Askeri Lisesi’ne girdi.  1997 yılında Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.  2001 yılında teğmen olarak mezun oldu.  Daha sonra Dayton, Ohio'daki ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde Harekât Araştırması alanında yüksek lisans yaptı.  Ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu ve standardize filo akademik kol komutanı olarak 21 yıl boyunca görev yaptı.

Tuva Cihangir Atasever kimdir?
12 Ağustos 1992’de Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Daha sonra Irvene’deki Kaliforniya Üniversitesinde elektrik-elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı. Ardından ROKETSAN’da 5 yıl boyunca aviyonik sistem mühendisi olarak çalıştı.