TÜBA Üyelerine “2023 İlim Yayma Ödülleri”

TÜBA Üyelerine “2023 İlim Yayma Ödülleri”

2023 İlim Yayma Ödülleri, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in de katıldığı Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar ve Asli Üyesi Prof. Dr. İlhami Gülçin’e takdim edildi.

Türkiye'de bilimsel çalışmaların ve araştırmaların desteklenmesini, başarının ülke ve insanlık hizmetine sunulmasını hedefleyen “İlim Yayma Ödülleri Töreni” 3. kez gerçekleştirildi.

3 farklı kategoride ödüller sahiplerini bulurken 2023 yılı İlim Yayma Vakfı 50. Yıl Özel Ödülü'nün sahibi TÜBA Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar törene katılamadığı için yerine TÜBA Asli Üyesi, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konuştu. Büyük Ödülü İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akduman ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı. Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimler Ödülü'nün kazananını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ilan etti; Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimler Ödülü Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. İlhami Gülçin'e verildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise Sosyal Bilim Ödülü sahibinin, Sosyal Bilim Ödülü'nü Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zekeriya Kurşun olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ödül töreninde yer almaktan memnuniyet duyduğunu, ilim erbabını canıgönülden tebrik ettiğini kaydetti. Bu yıl, önceki yıllardaki başlıklara ilave olarak Prof. Dr. Aziz Sancar'a İlim Yayma Vakfı 50. yılına özel bir mükâfat takdim ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeye hizmetleri ve özellikle gençlerin ufuklarının açılmasına yaptığı katkılar için Sancar'a şükranlarını gönderdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlim Yayma Cemiyetinin ve daha sonra kurulan vakfın serencamının, ülkenin çok partili siyasi hayata geçmesiyle filizlenen demokrasi, özgürlük ve kalkınma ikliminde başladığını vurguladı.

Törene video mesaj gönderen Sancar ise ““Bu büyük bir ödüldür. İlim Yayma Vakfı’nın uzun bir tarihi vardır. Türkiye’de ilmin gelişmesi için çok büyük katkıları olmuştur. Bu vakfın Türkiye’ye yaptığı hizmetleri öğrenince ve bana ödül vereceklerini öğrenince çok memnun oldum. Vakfın görevlilerine beni takdir ettikleri için gönülden teşekkür ederim. Türkiye’de ilimin yayılması için büyük bir destektir. Gerçekten güzel bir şey ve bunu yapanları gönülden tebrik ederim.

İyi bir araştırmacının meraklı olması gerektiğini vurgulayan Prof. Sancar, araştırmacının araştırmanın tabiatını ve sırrını çözmenin kolay olmadığını baştan bilmesi, Dünyada olup biten bütün çalışmalardan haberi olması gerektiğini söyledi ve “Çalışmalarınızda kullanabilimeniz için teknik gelişmeleri bilmeniz lazım aksi halde 19. asrın şartlarıyla 21. asrın bilimi yapılamaz. Hem teknolojide hem de bilimsel kavramlarda ne olup bittiğini bilmek, okumak, takip etmek lazım.” dedi.

Nobel Ödülü sahiplerinin ilan edildiği gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Japonya’da olduğunu belirten Sancar, “Özellikle Cumhurbaşkanımızla olan bu iletişimi anlatmak isterim. Bir Türk’ün Nobel aldığını öğrenmiş ve öğrenir öğrenmez hemen bana telefon etti ve tebrik etti. Tüm Türkiye için benim beklediğimin çok üstünde bir tepki oldu. Bütün Türkiye sevindi. Ben doktorluk yaptım. İnsanların acılarını gördüm.  Kanserli hastalar gördüm. Onlara karşı çaresizliğimi gördüm. Doktor olarak çünkü yapacak bir şeyim yoktu. Ve anladım ki bunların çözümü temel bilim yapmak ve bu konuda yardımcı olmak. Bundan ayrı tabiatı anlamak. İlim Yayma Vakfı’nın temel bilimlere destek vermesi beni gerçekten mutlu etti. Ve umarım ki gelecekte bu geleneği devam ettirirler.” dedi.

İlgili Fotoğraflar