TÜBA Üyeleri IUPAC'ta Türkiye'yi Temsil Edecek
TÜBA Üyeleri Prof. Dr. Sezgin Bakırdere ve Prof. Dr. Önder Metin’in dünya genelinde kimya biliminin çatı kuruluşu olan Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (International Union of Pure and Applied Chemistry-IUPAC) tarafından seçildikleri görevler Malezya’da gerçekleştirilen 53. IUPAC Genel Kurulu’nda ilan edildi.
Türkiye Kimya Derneği’nin IUPAC için önerdiği TÜBA Üyeleri, başvurular arasında yaptıkları bilimsel çalışmalar ile ön plana çıktılar; yapılan oylama sonucunda Akademi Asli Üyesi Prof. Bakırdere IUPAC “Division VII-Chemistry and Human Health” bölümüne Ulusal Temsilci (National Representative), Akademi Asosye Üyesi Prof. Metin ise “Division II -Inorganic Chemistry” bölümüne Asli Üye (Titular Member) seçildi. Bu bölümlere Türkiye adına üye olan Bakırdere ve Metin, ilgili alanda projeler yürüteceklerini, kimya alanında önerilen yenilikçi araştırmalar için farklı çalışma gruplarında yer alarak Türkiye’yi uluslararası alanda temsil edeceklerini ifade ettiler.
Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği 1919 yılında kuruldu. Üye ülkelerdeki kimyacılar arasında sürekli iş birliğini teşvik etmeyi amaçlayan uluslararası kuruluş adlandırma, ölçüm ve atom kütlelerinin belirlenmesi gibi konularda standartlaştırma çalışmalarında bulunuyor.
Prof. Dr. Sezgin Bakırdere kimdir?
1980 yılında Elazığ’da doğdu. Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden 2001 yılında bölüm/fakülte birinciliği ve üniversite ikinciliği dereceleri ile mezun olduktan sonra Analitik Kimya Anabilim Dalında yüksek lisansını 2003 yılında tamamladı. 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) doktora eğitimini başarı ile tamamladığı doktora eğitiminin bir kısmını Kanada Ulusal Araştırma Merkezi’nde sürdürdü. 2012 yılında doçent, 2017 yılında profesör unvanını aldı. Çeşitli kurum/kuruşlarca desteklenmiş biri TÜSEB, 14’ü TÜBİTAK projesi olmak üzere toplam 40 bilimsel araştırma projesinde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev yaptı. TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesi Destek Programı kapsamında yürütülen 30’u aşkın araştırma projesinde akademik danışmanlık yaparak, proje yürütme ve bilimsel çalışma yapma kültürünün lisans seviyesinde kazanılması adına mentörlük görevi üstlendi. Uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış 384 makaleye, uluslararası saygın yayınevlerince basılan 2 kitaba, ulusal/uluslararası sempozyumlarda sunulmuş 304 bildiriye ve 2022 yılına ait ulusal bir patente sahip olan Prof. Bakırdere yaptığı çalışmalar ile 2019 Yılı ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü, 6 adet TÜBİTAK 2242-Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması’nda akademik danışman olarak Türkiye ve bölge geneli birincilik/ikincilik olmak üzere toplam 16 ödül aldı. 2015 yılında seçildiği TÜBA Asosye Üyesi seçildi, gösterdiği başarılar nedeni ile 2024 yılında TÜBA Asli Üyesi olarak önerildi ve seçildi. 2022 yılında ise İngiliz Kraliyet Akademisi Kimya Topluluğu’na “Fellow” ve dünya genelinde 200 üyesi bulunan Küresel Genç Akademi’ye 2018 yılında üye seçildi. Çalışmalarına Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya Bölümü’nde devam eden Prof. Dr. Sezgin Bakırdere ayrıca Türkiye Kimya Derneği Yönetim Kurulu üyeliği ve Genel Sekreterlik görevlerini yürütüyor.
Prof. Dr. Önder Metin kimdir?
Lisans derecesini Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü’nen 2002 yılında, yüksek lisans ve doktora derecelerini Öğretim Üyesi Yetiştirme (ÖYP) programı kapsamına ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı’nda 2006 ve 2010 yıllarında aldı. Doktora çalışmaları sırasında, 2009 yılında TÜBİTAK bursiyeri olarak Brown Üniversitesi, Kimya Bölümü’nde (Rhode Island/USA) ve 2010 yılında Almanya Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde deneysel çalışmalar yaptı. 2012-2013 yılları arasında Brown Üniversitesi, Kimya Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı, 2011-2018 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı ve
Prof. Metin, 2013 yılında ODTÜ Prof. Dr. Mustafa Parlar Vakfı “Araştırma Teşvik Ödülü”, 2014’te “TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP)” ve 2017’de “TÜBİTAK Teşvik Ödülü” ile Bilim Kahramanları Derneği tarafından “Yılın Genç Bilim İnsanı” gibi çok sayıda bilimsel ödüle layık görüldü. Prof. Metin, TÜBİTAK tarafından ülkemizde yerleşik yetkinliğini kanıtlamış araştırmacıların bilimde çığır açıcı projelerini desteklemek üzere yürüttüğü 2247A- Ulusal Lider Araştırmacılar Destek Programı kapsamında 2022 yılında proje desteği aldı.
SCI kapsamındaki dergilerde basılmış 156 makalesi olan; 10,500’un üzerinde atıf alan ve h-indeksi=52 olan Metin, TÜBİTAK tarafından yayınlanan Turkish Journal of Chemistry dergisinde baş editör yardımcılığı görevini yürütüyor ve Springer Nature tarafından yayınlanan Scientific Reports, Tungsten ve Catal dergileri ile birlikte Elsevier tarafından yayınlanan cMAT dergisinin editör kurulunda yer alıyor. Bugüne kadar danışmanlığında 10 doktora tezi ve 18 yüksek lisans tezi tamamlanan çalışmalarını 2018 yılından bu yana Koç Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde sürdürüyor.