TÜBA TEKNOFEST’le İstanbul’daydı!
TÜBA’nın da katılımcıları arasında yer aldığı Türkiye’nin ayakları yere basmayan Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 114 paydaş kurumun desteğiyle düzenlenen TEKNOFEST her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgi gördü; 5 gün süren etkinlikte 2,5 milyonun üzerine ziyaretçiyi ağırladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı TEKNOFEST 2023'ün Teknoloji Yarışmaları kapsamında drone, robot, yapay zeka, insansız hava araçları gibi çeşitli disiplin ve kategorilerde 41 farklı teknoloji yarışmaları düzenlendi. 102 farklı kategoride hazırlanan yarışmalara 332 bin takım ve 1 milyondan fazla yarışmacı katıldı. Yarışmalarda 13 milyon TL'nin üzerinde ödül, 30 milyon TL'nin üzerinde malzeme desteği verildi. Teknoloji fuarı, konferanslar, atölye çalışmaları, seminerler ve paneller gibi birçok etkinlik de gerçekleştirildi. Aralarında Bayraktar Kızılelma, Bayraktar Akıncı'nın da yer aldığı savunma sanayisinin öne çıkan projeleri de ziyaretçilere sunuldu. Bu yıl Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı, ilk kez TEKNOFEST etkinlik alanında yerini aldı. Festivalin son gününde de Bayraktar TB-2, Bayraktar Akıncı, F-16 Solotürk, Türk Yıldızları, Bayraktar Kızılelma gösteri uçuşları büyük ilgi gördü. Bayraktar Kızılelma ve Solotürk gökyüzünde bir ilki gerçekleştirerek birlikte bir uçuş yapıp ziyaretçileri selamladı.
TÜBA olarak Cumhuriyetin 100. yılında gerçekleştirilen TEKNOFEST 2023’ün paydaşı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA – TEKNOFEST Doktora bilim Ödüllerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından sahiplerine takdim edildiğini söyledi. 2018’den bu yana çoşkusu hiç azalmayan, aksine katlanarak artan bir programın içinde olmanın, ortaya çıkan sinerjiyi binlerce katılımcıyla yaşamanın, her yaştan bilim meraklısıyla yüz yüze iletişim kurmanın çok önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca “TÜBA’nın festival standında bilimi seven, takip edenlere, küçük büyük bütün ziyaretçilerimize Akademi olarak ülkemizin öncelikli konuları hakkında düzenlediğimiz program ve projeleri, çalışmaları anlattık, rehber niteliğindeki raporlarımızı sunduk, geçmişimize ışık tutan, geleceğimizi aydınlatan eserlerimizi tanıttık. Yani dünü, bugünü ve yarını sunduk. Ziyaretçilerimiz Millet Kütüphanesi ve Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı desteği ile açtığımız sergide TÜBA Şeref Üyemiz Prof. Sezgin’in modellediği İslam bilim tarihine ait aletleri yakından gördü, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü’nün hayat verdiği Osmanlı ilmiye sınıfına ait kıyafetleri incelediler.” dedi.