TÜBA Asli Üyesi Prof. İsmail Kara’ya Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

TÜBA Asli Üyesi Prof. İsmail Kara’ya Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

“2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri” kapsamında verilen “sosyal bilimler” ödülüne TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara layık görüldü.

Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, Türkiye’nin kültür ve sanatının yücelmesine çalışan, özgün eserleri veya hizmetleriyle üstün kabiliyet gösteren kişi veya kurumlara verilen “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri”nin bu yıl Mehmet Çebi, Necmeddin Okyay, Sadettin Ökten, İsmail Kara, İbrahim Tenekeci, Derviş Zaim ve Özdemir Erdoğan’a verilmesi kararlaştırıldı.

Koleksiyoner Mehmet Çebi ödüle layık görülürken, “vefa” ödülünün de Necmeddin Okyay’a, “kültür tarihi” ödülüne Sadettin Ökten, “sosyal bilimler” ödülüne İsmail Kara, “edebiyat” ödülüne İbrahim Tenekeci, “sinema” ödülüne Derviş Zaim, “müzik” ödülüne ise Özdemir Erdoğan layık bulundu.

Ödül töreni daha sonra ilan edilecek bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilecek.

Prof. İsmail Kara kimdir?
2 Şubat 1955 tarihinde Güneyce/Rize’de doğdu. 1965 yılında Güneyce İlkokulu’ndan mezun oldu. Rize İmam Hatip Okulu’nda başladığı ortaokul ve lise tahsilini İstanbul İmam Hatip Okulu’ndan 1973’te mezun olarak tamamladı, aynı yıl bütünleme imtihanlarında fark derslerini vererek Rize Lisesi’ni bitirdi. 1977’de yüksek tahsilini İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nü () ve 1986’da İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü tamamladı.

 “Hüseyin Kâzım Kadri ve Türkçülüğün Esasları” adlı teziyle siyaset bilimi dalında yüksek lisansını 1987’de tamamladı, ardından 1993’teki “İslâmcılara Göre Meşrutiyet İdaresi 1908-1914” başlıklı teziyle siyaset bilimi doktoru oldu, 2000’de doçent, 2006’da İslâm Felsefesi profesörü oldu. 1995 yılından itibaren öğretim üyesi olarak çalıştığı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 2015’te emekliye ayrıldı. Ekim 2017-Haziran 2020 arasında İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı.

Alanında büyük bir boşluğu dolduran Türkiye’de İslâmcılık Düşüncesi adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1986 yılı İnceleme Ödülünü, İslâmcıların Siyasî Görüşleri adlı eseriyle 1994 yılı Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü ile 1995 yılı Türkiye Diyanet Vakfı Kutlu Doğum Haftası Ödülünü, Bir Felsefe Dili Kurmak adlı kitabıyla 2001 yılı Türkiye Yazarlar Birliği Dil Ödülünü aldı. 2012 yılında TÜBA Asli Üyesi oldu.