TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer’e ‘TBMM Onur Ödülü’

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer’e ‘TBMM Onur Ödülü’

TÜBA Asli Üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer 2014 yılı ‘TBMM Onur Ödülü’nün sahibi oldu.

2013 yılında Avrupa Bilimler ve Sanatlar Akademisi (European Academy of Sciences and Arts) üyeliğine seçilen Prof. Dr. Taner Demirer’in allojeneik ve otolog kök hücre mobilazyonuna etkili faktörlerin belirlenmesi, meme kanserlerinde yüksek doz kemoterapi ve otolog kök hücre naklinin etkinliğini meta-analiz ile değerlendirmek için uluslararası bir çalışma grubu oluşturması, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ilk Kemik İliği Transplantasyon Merkezi'ni 1999 yılında Ankara Numune Hastanesi'nde kurması, sağlık alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü almış olması gibi gerekçelerle ‘TBMM Onur Ödülü’ne layık görüldüğü belirtildi.

Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu üyelerinin 2 Ocak-28 Şubat arasında yapılan 103 başvuruyu değerlendirmesi sonucunda TBMM Onur Ödülü’nün TÜBA Başkanlığı tarafından aday gösterilen Prof. Dr. Taner Demirer ve Bayburt Valiliği-Okan Üniversitesi Rektörlüğü tarafından aday gösterilen Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Prof. Dr. Koçan’a verilmesi kararı alındı.

TBMM Başkanvekili, Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanı Ayşe Nur Bahçekapılı, bu yıl verilen Onur Ödülü'ne ilişkin yaptığı açıklamada başvuruların bir kısmının Üstün Hizmet Ödülü anlayışından hareketle yapıldığını belirterek şöyle devam etti: "Oysa Onur Ödülü'nün kriteri, ulusal ve uluslararası camiada tescil edilmiş çalışmaları olması, Türkiye'yi gerek ulusal, gerekse uluslararası platformda tanıtıcı faaliyetlerde bulunmasıydı. Bu kurula uygun kişileri, öncelikle ayıklamaya tabi tuttuk. Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu, üyeleriyle birlikte çok titiz çalışma yaptı. Başvuruların içindeki eklerde, yönetmelik gereği başarıların tescil belgesi bulunma gereği vardı. Onları inceledik, soruşturduk ve bir sonuca vardık. Bu sonucu Başkanlık makamına arz ettik."

Kurul üyeleri olarak bu sonuçtan duydukları memnuniyeti dile getiren Bahçekapılı, eleme aşamasında iki isim arasında karar veremediklerini söyledi. Bahçekapılı, iki öğretim üyesine de yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Bahçekapılı, Onur Ödülü sahibine verilen 25 bin liralık olan ödül tutarını 50 bin liraya çıkardıklarını söyledi. Bahçekapılı, ödülleri 1 Ekim’de gerçekleştirilecek olan TBMM'nin açılış resepsiyonunda vereceklerini kaydetti.

Türkiye’nin cumhuriyet ve bağımsızlığının sembolü olan TBMM Onur Ödülü’nün kendisine verilmesinden dolayı fazlasıyla heyecan duyduğunu belirten Prof. Dr. Demirer ise sözlerine şöyle devam etti: “Yüce meclisin takdirine mazhar olmak benim için çok büyük bir gurur kaynağıdır. Bu zamana kadar yaptığım akademik çalışmalara yüce meclis tarafından verilen bu değer ve takdir bundan sonraki çalışmalarımda benim için paha biçilmez bir teşvik olacaktır. Bu ödül benim için bir onur olduğu kadar aynı zamanda ağır bir yük ama ben hayatım boyu bu onuru layıkıyla taşımak için elimden geleni yapacağım.”