AKÜ ‘2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni’ Gerçekleştirildi

AKÜ ‘2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni’ Gerçekleştirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) “2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni”, 10 Ekim 2014 Cuma günü Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Öğleden sonra gerçekleştirilen açılış töreni 2014-2015 yılının açılış dersini veren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Eray, İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin, YÖK üyesi ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ kurucu rektörü Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı, AKÜ eski Rektörü Prof. Dr. Halim Sözbilir, Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Demir, Yıldırım Beyazıd Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin’in yanı sıra Afyonkarahisar il protokol üyeleri, AKÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmalarını AKÜ Öğrenci Konseyi Başkan Vekili Mustafa Engin Akkaya, TÜBA Asli Üyesi ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yaptı.

AKÜ Öğrenci Konseyi Başkan Vekili Mustafa Engin Akkaya, hızla büyümekte olan, sürekli yeniliklerle karşılaştıkları bir üniversitede eğitim gördüklerini belirterek, “Gerek yurtlarımızın gerek fakülte binalarımızın, gerekse kampüslerimizin fiziki koşulları gün geçtikçe daha iyi koşullarda eğitim-öğretim hayatımıza devam etmemiz için şekilleniyor. Bir öğrenci, daha az gelecek kaygısı yaşayıp daha çok sosyalleşebildiği ve daha çok insanla iletişim kurabildiği ölçüde mutlu olur ve bu mutluluk da başarıyı beraberinde getirir. Bu nedenle biz, öğrenciler olarak daha fazla sosyalleşebileceğimiz imkânların bize sunulmasını, üniversitemiz kapsamında düzenlenen faaliyetlerin artmasını, yurt dışı ve yurtiçi öğrenci değişim programlarından daha fazla yararlanabilmeyi siz değerli hocalarımızdan talep ediyoruz” diye konuştu.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak konuşmasında; üniversitelerin toplumsal değişme ve gelişmenin en önemli kurumlarından biri olduğunu belirterek, “Üniversiteler bu görevlerini, bilgi üreterek; meslek elemanı yetiştirerek ve farklı kültürlerden insanların etkileşimine imkân tanıyarak yerine getirirler. Bunlar yapılırken, bilimsel amaçlar doğrultusunda gerçeğe ulaşma hedefine bağlı kalınması, üniversitenin evrensel niteliğinin bir gereğidir” dedi. Üniversitelerin bilgi üretirken, meslek elamanları yetiştirirken ve farklı kültürlerden insanların etkileşimine imkan tanırken bilimsel amaçlar doğrultusunda gerçeğe ulaşma hedefine bağlı kalmasının evrensel bir nitelik gereği olduğuna dikkat çeken Solak, “Çünkü üniversiteler, zaman içinde gelişerek bulunduğu bölgeye ve ülkeye kalkınma açısından doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunur” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Turizm Fakültesi bünyesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Turizm İşletmeciliği Bölümleri, Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulunda Bankacılık ve sigortacılık Bölümü, Mühendislik Fakültesinde Biyomedikal Mühendisliği Bölümü İle İnşaat Mühendisliği Bölümlerinin İkinci Öğretim Programları, İscehisar MYO bünyesinde İş Makineleri Operatörlüğü İkinci Öğretim programı ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Otomotiv Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi programları, yine Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Fizik Doktora ile Kimya doktora Eğitim Programları, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ise Veteriner Fizyolojisi Yüksek Lisans Eğitimi Programı ile Tuğla ve Kiremit Uygulama ve Araştırma Merkezi Yükseköğretim Kurulunca onaylanarak faaliyete başlamıştır.”

Solak, ek kontenjandan yerleşecek bin 484 öğrencinin katılımı ile AKÜ’de eğitim gören öğrenci sayısının 42 bin 281’e ulaşacağını belirterek, “Üniversitemizde 2014-2015 akademik yılında, 5 Enstitü, 15 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 4 Yüksekokul ve 15 Meslek Yüksek Okulu’nda; toplam 102 bölüm ve 125 programda 40 bin 797 öğrenci öğrenim görmektedir. Ek kontenjandan yerleşen bin 484 öğrencinin katılımı ile bu sayı kayıtlardan sonra 42 bin 281 e ulaşacaktır. Üniversitemizde halen 92 si profesör, 133 ü doçent ve 344 ü yardımcı doçent olmak üzere toplam bin 327 akademik ve 926 idari personel görev yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

Rektör Solak’ın ardından söz alan TÜBA Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise yaptığı konuşmada “TÜBA 1993 yılında kurulmuş Türkiye’nin bütün bilimsel alanlarını kapsayan milli bir akademidir. Akademimizin temel fonksiyonu batıdaki örneklerinde olduğu gibi seçkin bilim insanlarını ve bilimsel çalışmaları onurlandırmak, ödüllendirmek; karar vericileri ve kamuoyuna bilim temelli kritik konularda danışmanlık işlerini yerine getirmek gibi temel görevlere sahiptir” dedi. Türkiye’de özellikle son 10 yılda araştırmaya, geliştirmeye, yüksek öğretime ve bilimsel aktivitelere ayrılan bütçe büyüklüğü ve milli gelir payı bakımından çok ciddi bir sıçrama yaşandığını belirten Acar, “Milli gelirin daha önce 0,52’si mertebesinde olan pay büyük bir artışla yüzde 1’lere yaklaştı ki şu an yüzde 0,92’dir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve diğer kamu kuruluşlarının keza üniversitelerin BAP birimlerinin sağladığı desteklerde de çok ciddi artışlar ortaya çıktı” diye konuştu. Ar-Ge’ye sağlanan desteklerdeki ciddi artışa karşılık faydalı çıktı ve yenilikçi ürün performansımızda aynı artışın gerçekleşmediğini, bu konuda daha fazla ve etkili çalışmaya gerek olduğunu belirten Acar, “Türkiye’nin 2023 ve diğer ulusal hedefleri doğrultusunda daha iyi performans göstermesi, yenilikçi bir ekonomi olması için nicel büyüme yanında nitel gelişmenin de sağlanmasına, temel bilimler alanlarındaki sorunların çözülmesine, bilim insanlarının ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine, ilgili kurumlar arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesine gerek olduğunu” söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından tören Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından verilen “Suyun Yönetimi: Su ve Suyun Önemi” konulu açılış dersi ile devam etti. Açılış dersinde suyun önemine dair bilgiler veren Bakan Eroğlu, susuz bir hayatın olmayacağını belirterek “Suyun temizleyici özelliği var. Bu canlı hayat için vazgeçilmez bir nimettir” dedi. Suyun muhteşem özelliği olduğunu ifade eden Eroğlu, “O kadar muhteşem bir madde ki bunun özelliklerini öğrendikçe her seferinde hayretler içinde kalıyorum. Su, katı, sıvı ve gaz olarak bulunuyor. Peki, tek bir biçimde olsaydı ne olurdu? O zaman belki de dünyada hayat olmayabilirdi” dedi.

Eroğlu şunları söyledi:
“Suyun yoğunluğu artı 4 derecede en yüksek değere ulaşıyor. Bütün maddeler katı hale geçince yoğunlukları artar. Hâlbuki suyun yoğunluğu azalıyor. Bunun ne önemi var diye sorarsak, eğer buzun ağırlığı normal sıvı haldeki sudan daha ağır olsaydı o zaman bütün göllerin, denizlerin, akarsulardaki su tabakası tamamen buz haline gelecekti. Donunca aşağı çökecek ve bunun sonucunda da oradaki tüm canlı hayatı yok olacaktı. Suyun yoğunluğuna gelirsek, su buharlaşırken içindeki bütün tuzları bırakıyor. Olabilirdi ki bu tuzları bırakmasaydı tuzlarla beraber buharlaşsaydı yağmurlar tuzlu olarak yağardı. Vakıa suresinde de durum çok önemli şekilde ifade ediliyor. Bir madde atmosferden yeryüzüne doğru düşerken hızlanarak düşer. Ancak yağmur öyle bir yağdırılıyor ki bir ölçüye göre yeryüzüne indiriliyor.”

Açılış dersinin ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na teşekkür plaketi takdim edildi.

AKÜ Merkez Kütüphanesi’ni Bakan Eroğlu açtı

Akademik yıl açılış töreninin ardından AKÜ ANS bünyesinde hizmete giren Merkez Kütüphanesi, saat kulesi ve “AKÜ’yü çok seviyorum” adlı meydan çalışmasının açılışını gerçekleştirdi. Merkez Kütüphane önünde bulunan saat kulesi ve yaşam alanının açılışında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından İşadamı Şuayyip Demirel’e teşekkür plaketi verildi.

Açılışın ardından Bakan Eroğlu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Solak ve beraberindeki heyet Merkez Kütüphanesi önünde bulunan alanda fidan dikti. 

 

İlgili Fotoğraflar