Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği Kuruldu

Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği Kuruldu

Türk Dünyası Bilim  Akademileri Birliği (The Union of Academies of Sciences of The Turkic World), Kazakistan’ın başkenti Astana’da 29  Haziran 2015 tarihinde Uluslararası Türk Akademisi tarafından düzenlenen  ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın da katıldığı ilk Genel Kurul toplantısıyla kuruldu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, konuyla ilgili olarak; Türk dünyası Akademileri arasında bilimsel ve akademik iş birliğinin geliştirilmesi bakımından Birliğin kurulmasının tarihsel ve sevindirici bir adım olduğunu ve TÜBA’nın Birliğe elinden gelen katkı ve desteği vereceğini, Birlik üyeleri ile oluşuma katkı veren tüm kurum ve kişilere teşekkür ettiğini söyledi.

TÜBA’nın yanı sıra Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan Ulusal Bilim Akademileri ile Uluslararası Türk Akademisi (UTA), Tataristan ve Başkurdistan Bilim Akademileri’nin katılımıyla kurulan TDBAB’a Türkmenistan ve Özbekistan Bilim Akademileri de destek veriyor. Türk Dünyası Bilim Akademileri arasında iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan TDBAB’ın 2015-16 dönemi başkanlığını Kazakistan Ulusal Bilimler Akademisi  Başkanı Murat Zhurynov’un, 2016-17 dönemi başkanlığını ise TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar’ın üstlenmesi ve yönetim kurulunun oluşumu ile tüzük konusunda görüş birliğine varıldı. Birliğin sekretarya hizmetlerini ise, Başkanlığını Darkhan Kydyrali’nin yaptığı Uluslarası Türk Akademisi yerine getirecek.

TDBAB kuruluş toplantısına, akademi başkan ve temsilcilerinin yanında  Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Takyr Balykbayev, Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Başkanı Prof.Dr Hikmet Koçak, Kazakistan Üniversite Rektörler Konseyi Başkanı Yerlan Sydykov, Türk Konseyi Aksaçlılar Heyeti Üyesi Adil Akhmetov  ve Moğolistan Büyükelçisi Z.Sukhee de katıldı.