TÜBA ve AASSA’nın İş Birliğiyle Düzenlenen ‘Uluslararası Gıda Güvenliği Sürdürülebilir Yönetimi Bölgesel Çalıştayı’ Gerçekleştirildi

TÜBA ve AASSA’nın İş Birliğiyle Düzenlenen ‘Uluslararası Gıda Güvenliği Sürdürülebilir Yönetimi Bölgesel Çalıştayı’ Gerçekleştirildi

TÜBA ve Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (The Association of Academies and Societies of Sciences in Asia - AASSA); Bilim Akademileri Küresel Ağı’nın da katkılarıyla (Global Network of Science Academies –IAP) düzenlenen “Uluslararası Gıda Güvenliği Sürdürülebilir Yönetimi Bölgesel Çalıştayı / Regional Workshop on Sustainable Management of Food Security" 9-10 Nisan 2015 tarihinde Legacy Ottoman Hotel’de gerçekleştirildi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar: “Eminim ki hepimiz konu hakkında çok değerli sonuçların elde edileceği bir çalıştaya şahit olacağız.”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar dünyanın dört bir tarafından değerli konuşmacıları İstanbul’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasını geçtiğimiz yıl yine AASSA ve TÜBA iş birliği ile düzenlenen “Bilim ve Teknolojide Kadın Çalıştayı”ndan söz ederek sürdürdü ve bu değerli organizasyonları gerçekleştirme fırsatı verdiği için AASSA Başkanı Prof. Dr. Krishan Lal’e teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Acar ayrıca “Çalıştayın gerçekleştirilmesi için organizasyon komitesi oldukça fazla emek sarfetti, bu çalışmaları nedeniyle AASSA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Namık Kemal Aras ve AASSA Sekreteryası’na teşekkürlerimi sunuyorum. İki gün süresince gıda ve sürdürülebilir yönetimi, gıda güvenliği üzerinde doğa ve insan etkisi, koşullar ve beslenme üzerine çok önemli sunumlar değerli bilim insanları tarafından gerçekleştirilecek. Eminim ki hepimiz konu hakkında çok değerli sonuçların elde edileceği bir çalıştaya şahit olacağız.” dedi ve sözlerini TÜBA hakkında bilgi vererek sonlandırdı.

AASSA Başkanı Prof. Krishan Lal: “Gıda sürdürülebilirliği ve beslenme Asya-Pasifik bölgesinde büyük endişe yaratıyor”

Konuşmasına organizasyonun her aşamasında sorumluluk alan isimlere teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Lal sözlerine şöyle devam etti: “Seminerin konusu olan Gıda Güvenliğinin Sürdürülebilir Yönetimi, özellikle yaşanan nüfus artışı ve iklim değişiklikleri nedeniyle mevcut küresel senaryoda büyük önem taşıyor. BM düzeyinde çok sayıda müzakere yapılıyor. TÜBA gibi ulusal bilim akademileri tek tek veya birlikte, Uluslararası Bilim Konseyi (ISCU) ve IAP gibi kuruluşlar aracılığıyla, bu sorunla başa çıkmak için stratejiler hazırlamak üzere konuyu farklı yönleriyle ele alıyor. Gıda sürdürülebilirliği ve beslenme Asya-Pasifik bölgesinde büyük endişe yaratan sorunlar. Çünkü dünya nüfusunun neredeyse yarısı bu bölgede yaşıyor. Bu nedenle de AASSA için önemli bir gündem konusu. 

Son zamanlarda pek çok önemli gelişme gerçekleşti. Önceden IAP ile Akademiler arası Medikal Panel (IAMP) birleşerek, yine IAP kısaltmasıyla Akademilerarası Ortaklık’ı kurdular. Mühendislik ve Teknoloji Akademileri Konseyi’nin de yakın gelecekte bu ortaklığa katılma ihtimali var. Alman Hükümeti’nin sponsorluk yaptığı “Tarım, Gıda ve Beslenme Güvenliği” konulu büyük bir proje henüz yeni başladı. IAP’nin tüm bölgesel ağları projenin uygulamasına katılıyor. AASSA proje ekibinde dört uzman görevlendirdi. Projenin başlangıç toplantısı 1-2 Haziran 2015 tarihlerinde Halle’de bulunan Almanya Ulusal Bilim Akademisi’nde yapılacak. Bu kapsamda içinde iki gün sürecek olan bu çalıştay oldukça büyük bir önem taşıyor. Bu doğrultuda müzakerelerden iyi belgelerin ortaya çıkmasını dört gözle bekliyorum.”

TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin: “Küresel iklim değişimi ve çevre kirliliği daha önce hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde devam ederken, pek çok bölge kuraklık ve kıtlıktan etkileniyor”

TÜBA Asli Üyesi ve çalıştayın düzenleyicisi olan TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin ise açılış konuşmasına dünya nüfusunun çok büyük bir kısmının gıda sıkıntısı çektiğine ve açlıkla mücadele ettiğine dikkat çekerek başladı. Prof. Dr. Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Küresel iklim değişimi ve çevre kirliliği daha önce hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde devam ederken, pek çok bölge kuraklık ve kıtlıktan etkileniyor. Bilim insanları ise, daha büyük gıda sıkıntısı yaşanması ihtimalini azaltmak ve yakın gelecekte oluşabilecek riskleri önlemek amacıyla alternatif ve uyarlanabilir gıda üretim sistemlerinin geliştirilmesinin önemini vurguluyor ve bu konuda araştırmalarını sürdürüyor. Tüm bu çalışmalar kapsamında öne çıkan çalıştayda; gıdaların işlenmesi, dağıtılması ve tüketilmesi gibi gıda sistemi faaliyetlerinin yanı sıra ekinlerden, çiftlik hayvanlarından, ağaçlardan, tatlı sudan ve deniz kaynaklarından yiyecek üretilmesi; gıda güvenliğinin mevcudiyet, erişim, kullanım ve dayanıklılık boyutları; ekonomik, çevresel, sağlıkla ilgili ve sosyal hedefler ve bunların sonuçları arasındaki sinerji ve dengelere değinilecek.”

 

AASSA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Namık Kemal Aras: “AASSA Manila’dan İzmir’e dek çalışmalarıyla ses getiriyor”

TÜBA Şeref Üyesi ve AASSA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Namık Kemal Aras yaptığı konuşmada AASSA’nın bilim ve teknolojiyle ilgilenen, kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olmasına vurgu yaparak; Asya ve Avusturalya’da bilim ve teknoloji alanında bölgenin gelişmesi konusunda önemli rol oynayan bir topluluk olma amacını taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Aras, AASSA’nın özellikle ‘Asya ve Pasifik’te bilim eğitimi, bilim ve mühendislikte kadınlar, bilim okuryazarlığı: bilimi ulaştırma ve bilim iletişimi, bilim, teknoloji ve yenilikçilik aracılığıyla ekonomik ilerleme’ konularına odaklandığını belirtti ve Kudüs’ten Yeni Delhi’ye, Manila’dan İzmir’e dek birçok bölge ve şehirde seminer, konferans ve daha birçok çalışma ile ses getirdiğinden söz etti.

Açılış konuşmalarının ardından TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar; AASSA Başkanı Prof. Dr. Krishian Lal’e, TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin’e ve AASSA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Namık Kemal Aras’a iş birliği ve katkılarından dolayı takdir plaketlerini sundu.

Öğleden sonra; Dr. Zahurul Karim ve Rafael D. Guerrero III ve Prof. Dr. Namık Kemal Aras’ın başkanlığını yaptığıAsya’nın Kırsal Bölgelerinde Gıda Güvenliği için Sürdürülebilir Tatlı Su Akuakültürü” başlıklı oturumun ardından Doç. Dr. Işıl Ergin,Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Risk Algısı: Avantaj ve Risk Karşılaştırması” adlı oldukça dikkat çeken sunumunu Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol ile Nana Bolashvili başkanlığında gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Hyun Jin Park’ın “Kore’nin Birleşmesi için Prospektif ve Stratejik Gıda Güvenliği Planı”, Prof. Dr. Amin Alizadeh’in “İran’da Ülkenin Sınırlı Tatlı Su Kaynaklarıyla Bağlantılı Olarak Gıda Güvenliği ve Gıda Üretimi Kapasitesi”, Doç. Dr. Esra Çapanoğlu Güven’in “Gıdaların İşlenmesinde Kullanılan Antioksidanların İçeriğinde ve Biyoelverişliliğinde Değişim” adlı sunumları yine Erol ve Bolashvili’nin moderatörlüğünde sürdürüldü.

Prof. Dr. Faruk Bozoğlu ve Prof. Dr. Yin Li’ninBiyo-tabanlı Üretimde Güç Oluşturmak: Sürdürülebilir bir Biyoekonomiye Doğru” başlıklı oturumunda ise; Dr. Kanti Shrestha tarafından İklim Değişikliğinin Himalaya Biyoçeşitliliği Üzerindeki Etkisi”, Doç. Dr. Mehmet Ulaş Çınar tarafından daÇiftlik Hayvanlarının Genomiğinin Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilirlik Üzerindeki Etkisi” konulu sunumlar gerçekleştirildi.

Sabah 9:30’da başlayan çalıştayın ikinci günü, Hyun Jin Park başkanlığında ‘Çevresel Endokrin Engelleyicilerin Obezite Gelişimi Üzerine Etkileri’ oturumuyla açıldı ve Khalid Mahmood Khan’ın ‘Değişen İklim Koşulları – Pakistan’da Tarımsal Çevreye ve Gıda Güvenliğine bir Tehdit’ sunumuyla devam etti. Prof. Dr. Kazım Şahin ve Riaz Hussain Qureshi’nin başkanlığında gerçekleştirilen ‘İklim Değişikliği Çağında Gıda Güvenliğinin Sağlanması için Yaklaşımlar’ oturumu; TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Reşat Apak tarafından ‘Gıda Antioksidanları: Önemleri ve Belirlenmeleri’, Faruk Bozoğlu ‘İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkisi’ ve Mohsin Iqbal Pakistan’da Tarıma ve Sürdürülebilir Gelişimine İklim Değişikliği Tehditleri’ başlıklı sunumlarla sürdürüldü.

Öğlen arasının ardından ise; Ali Aydın ve Yin Li başkanlığında ‘Nijerya’daki Pirinç Verimi üzerine Sıcaklık ve Yağış Düzenlerinin Eğilimleri ve Konumsal Analizi’ oturumu; Dilvin İpek’in ‘Biyofilmlerin Gıda Güvenliğinin Sürdürülebilirliği Konusundaki Önemi’ sunumu ile devam etti. ‘Bangladeş’in İklim Açısından Kırılgan Bölgelerinde Gıda Güvenliğinin Artırılması’ Prof. Dr. Reşat Apak, Kanti Shrestha ve Zahurul Karim başkanlığında sürdürüldü ve Nana Bolashvili ‘Mevcut İklim Değişikliği doğrultusunda Su Yönetim Sorunları’, Seda Özdikmenli ‘Süt Endüstrisinin Sürdürülebilir Güvenliğinde Çiftçilerin Hijyen Eğitiminin Rolü: Türkiye’deki Çanakkale Bölgesinden Örnek Bir Çalışma’, Muhammed Abdul Hamid Miah ‘Bangladeş’teki Gıda Üretiminin Sürdürülebilir Kuvvetlendirilmesi için Teknoloji Paketleri’ ve Ousmane Kane’nin ‘Afrika’nın Sürdürülebilir Gıda Güvenliğini Teşvik Etmek için Bilimin, Teknolojinin ve Yenilikçiliğin Yönetilmesi: Diğer Bölgelerle Ortaklık için Olasılıkları’ sunumları ile devam etti.

Çalıştayın sonunda Prof. Dr. Kazım Şahin, Prof. Dr. Namık Kemal Aras ve Prof. Dr. Hyun Jin Park çalıştayın ardından hazırlanacak rapor hakkında tartışırken diğer yandan toplantının ardından son notlar kayıt edildi.