TÜBA ve AASSA’nın Düzenlediği “Uluslararası Gıda Güvenliği Sürdürülebilir Yönetimi Bölgesel Çalıştayı” 9-10 Nisan 2015’te İstanbul’da…

TÜBA ve AASSA’nın Düzenlediği “Uluslararası Gıda Güvenliği Sürdürülebilir Yönetimi Bölgesel Çalıştayı” 9-10 Nisan 2015’te İstanbul’da…

TÜBA ve Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (The Association of Academies and Societies of Sciences in Asia - AASSA); Bilim Akademileri Küresel Ağı’nın da katkılarıyla (Global Network of Science Academies –IAP) 9-10 Nisan 2015 tarihlerinde Legacy Ottoman Hotel İstanbul’da “Uluslararası Gıda Güvenliği Sürdürülebilir Yönetimi Bölgesel Çalıştayı / Regional Workshop on Sustainable Management of Food Security" düzenleyecek.

TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu’nca organize edilen Türkiye ve Asya ülkelerinden çok sayıda bilim insanının katılacağı çalıştayda, bugünkü ve gelecekteki küresel gıda güvenliğinin davranışsal, biyofiziksel, ekonomik, kurumsal, politik, sosyal ve teknolojik faktörlerinin tartışılmasını hedefleniyor. Tarım ve hayvancılık ile diğer kaynaklardan gıda üretimi; gıda güvenliğinin mevcudiyeti, erişimi, kullanımı ve istikrar boyutları ile ekonomik, çevresel, sağlık ve sosyal hedefler ve sonuçlar arasındaki etkileşim ve dengenin yanı sıra, gıdanın işlenmesi, dağıtılması ve tüketilmesi ile ilgili gıda yönetimi sistemi faaliyetlerinin ele alınacağı konferansta, iklim değişiklinin beklenen güçlü etkisi de tartışılacak.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar: “Gıda Güvenliği ve Yönetimi, küresel bir sorun”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, konuyla ilgili şunları söyledi: “Dünyada üretim ve bölüşümle ilgili ciddi sorunların olduğu, çok sayıda insanın açlık sıkıntısı çektiği ve gelecek yirmi yıl içinde nüfusta büyük bir artış beklendiği ve buna bağlı olarak gıda yönetim sisteminin yeniden değerlendirilmesinin gerektiği günümüzde, gıda güvenliği ve yönetiminde küresel düzeyde önemli konular/sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bilim akademilerinin önemli bir görevi de ulusal ve küresel sorunlara, bilime dayalı çözüm önerileri üretmektir. AASSA ve TÜBA iş birliğiyle İstanbul’da düzenlediğimiz Türkiye ve Asya ülkelerinden çok sayıda bilim insanının katılacağı “Sürdürülebilir Gıda Güvenliği Yönetimi” çalıştayının hem uluslararası bilimsel ilişkiler hem de gıda güvenliği ve yönetimi konusunda önemli katkılar sağlayacağını umuyoruz. Çalıştayda ortaya konulacak görüş ve öneriler, hazırlanacak bir raporla kamuoyuna da sunulacaktır.” 

TÜBA Gıda ve Beslenme Grubu Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin ise yaptığı açıklamada “Çeşitli ülkelerden uzman bilim insanlarının katılacağı Çalıştayda, gıda güvenliğinin küresel ve yerel analizleri, yerel ve küresel gıda güvenliği için politikaların devreye sokulması, gıda üretim sistemlerinin sürdürülebilir kuvvetlendirilmesi, kentleşme, gıda değer zincirleri ve gıda güvenliği, 9 milyar insanı beslemeye yardımcı olmak için teknolojik yenilikler, iklim değişikliklerinin etkisi ve bununla başa çıkmak için olası stratejiler, arazi ve su kaynağı için taleplerde ve değiş tokuşlarda rekabet, tarım-beslenme-sağlık bağlantısı, kayıpların ve atıkların azaltılması, gıda güvenliğini arttırmak için işletme-bilim iş birliği gibi konular tartışılacak” dedi.