TÜBA Konsey Üyesi Prof. H. Fahrettin Keleştimur Uluslararası Hipofiz Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğine Seçildi

TÜBA Konsey Üyesi Prof. H. Fahrettin Keleştimur Uluslararası Hipofiz Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğine Seçildi

TÜBA Konsey Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur, 2-4 Mart 2015 tarihleri arasında San Diego’da (USA) gerçekleştirilen Hipofiz Derneği Kongresi’nde (FK Pituitary Society) üyeler arasında yapılan online oylama sonucu Derneğin Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.

1 Temmuz 2015 tarihinde görevini başlayacak olan Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Keleştimur üstlendiği sorumlulukla; başta hipofiz hastalıkları ile ilgili toplantılar olmak üzere, hastalara yönelik eğitim programları düzenleyecek, konu hakkında bilgilendirme kitapçıkları hazırlayacak, ‘Pituitry’ dergisini yönetecek ve hipofiz hastalıkları konusunda dünyada mükemmeliyet merkezleri oluşturacak.  

Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştimur kimdir?
1955’te Elazığ’da doğan H. Fahrettin Keleştimur, 1972 yılında Elazığ Atatürk Lisesi’nden mezun olmuş, 1979 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiştir. 1980-1984 yılları arasında Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nde iç hastalıkları ihtisasını tamamladıktan sonra, askerlik ve mecburi hizmet görevlerini sırasıyla Erzurum ve Gediz-Kütahya’da yapmıştır. 1988 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda yardımcı doçent olarak çalışmaya başlamış ve endokrinoloji bölümünü kurmak üzere görevlendirilmiştir. Aynı yıl endokrinoloji eğitimi için İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji kliniği ve 1990 yılında da Londra Üniversitesi Tıp Fakültesi St. Bartholomew’s Hastanesi endokrinoloji bölümünde çalışmıştır. 1990 yılında doçent, 1995 yılında da profesör unvanını almıştır. Temel ilgi alanları nöroendokrinoloji ve üreme endokrinolojisi olan H. Fahrettin Keleştimur, çalışmalarını son yıllarda strese endokrin cevap ve özelikle de kafa travmasının yol açtığı beyin hasarı ve buna bağlı olarak gelişen nöroendokrin değişiklikler konularına yoğunlaştırmıştır. Keleştimur ve ekibi ilk defa kavga sporu yapan sporcularda hipofiz yetmezliği gelişebileceğini göstermişlerdir. Bu bulgular “endocrine discovery” olarak kabul edilmiştir.

Halen birçok ulusal ve uluslararası (Growth Hormone and IGF Research, Experimental and Clinical Endocrinology and Diabetes, Expert Review of Endocrinology and Metabolism, World Journal of Diabetes, Hormones Journal, Endocrine, Clinical Endocrinology, Frontiers in Pituitary Endocrinology, British Journal of Medicine and Medical Research) derginin yayın kurulunda görevi bulunmaktadır. Ağustos 2002 ve Mayıs 2005 yıllarında iki defa Trier Üniversitesi Psikobiyoloji Bölümü’ne “Stress-related bodily disorders” konusundaki çalışmaları, Mayıs 2006’da Oxford Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümü’ne “Polycystic ovary syndrome” konusundaki çalışmaları ve Mart 2007’de Cleveland Clinic Endokrinoloji Bölümü’ne “Non-classic causes of hypopituitarism” konusundaki çalışmaları dolayısıyla misafir öğretim üyesi olarak davet edilmiştir. 2006-2008 yılları arasında Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği başkanlığını yapmıştır. 2005-2009 yılları arasında Avrupa Endokrinoloji Derneği (European Society of Endocrinology) ile 2002-2006 yılları arası Avrupa Nöroendokrin Derneği (European Neuroendocrine Association) yönetim kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. Avrupa Nöroendokrin Tümör Derneği (European Neuroendocrine Tumor Society) danışma kurulu üyeliği görevini sürdürmektedir.

Ayrıca 2013 yılından beri Avrupa Endokrinoloji Derneği “Polikistik over sendromu” çalışma grubu üyesi olarak da görev yapmaktadır. Çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül almış olan Keleştimur’un başlıca ödülleri arasında 2013 yılı Bayındır Tıp Ödülü ile Sağlık Bilimleri alanında TÜBİTAK 2014 yılı Bilim Ödülü bulunmaktadır. Uluslararası toplantılarda 60’a yakın davetli konuşmacı olarak bulunmuştur. 2012 yılında TÜBA Asli Üyeliğine seçilmiştir, ayrıca TÜBA konsey üyesidir.

Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştimur, halen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nde öğretim üyesi ve 2008 yılından beri Erciyes Üniversitesi rektörü olarak görevini sürdürmektedir.

203 adet uluslararası dergilerde ve 89 adet ulusal dergilerde yayınlanmış makalesi bulunmaktadır.