TÜBA-KED’in 10. Sayısı Raflarda…

TÜBA-KED’in 10. Sayısı Raflarda…

Türkiye Bilimler Akademisi- Kültür Envanteri Dergisi (TÜBA-KED), 10. sayısı ile yoluna devam ediyor.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar derginin 10. sayısı ile yayın hayatına devamı konusunda şunları söyledi:

“Bilimsel ve toplumsal gelişim açısından insan ve toplum bilimleri alanındaki ve bu bağlamda kültür varlıkları ve mirasına ilişkin araştırma ve yayınlar büyük bir öneme sahiptir. Somut olan ve olmayan kültür varlıkları açısından zengin bir “açık hava müzesi” olan Türkiye’mizde, kültür araştırma ve yayınlarına ilişkin hem imkanların hem de ihtiyacın büyük olduğunu düşünüyoruz. Bu görüş doğrultusunda, TÜBA-KED’in, bilim insanlarımızın destek ve katkılarıyla, ulusal ve uluslararası düzeyde kültür çalışmalarının yazına kazandırılması için kendini geliştiren saygın bir mecra olarak yoluna devam etmesini amaçlıyoruz. Bu yolculukta önemli bir adım olan 10. sayının yayınlanmasında katkısı olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Derginin editörlerinden İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Harun Ürer de TÜBA-KED’in son sayısı hakkında konuştu:

“Son yıllarda bilim camiasının yanı sıra toplumun diğer kesimlerinde de sıkça telaffuz edilen “kültürel miras”, artan turizm potansiyeli ile dikkatleri üstüne çekti ve tüm dünyada giderek yükselen bir trend oldu. Bundan yaklaşık 16 yıl önce Merhum Prof. Dr. Ufuk Esin’in gayretleri ile gündeme gelen Türkiye Kültür Sektörü Projesi (TÜKSEK), TÜBA’nın öncülüğünde üniversiteler, ilgili devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle kısa sürede yapılanmasını tamamladı, 2001 yılından itibaren de finans desteği vererek Türkiye çapında bilimsel çalışmaları başlattı. Kültür varlıklarının ve içinde her türlü kültür öğesi yer alan tüm değerlerin belgelenmesi amacıyla yapılan çalışmaların kıymetli sonuçlarının bilim dünyası ile paylaşılması amacıyla 2003 yılında TÜBA-KED tasarlandı ve yayın hayatına başladı. Bir süre, yapılan envanter çalışmalarının sonuçlarını yayınlayan dergi 8. sayıdan itibaren kapsamını ve yayın formatını daha da genişletti, envanter çalışmalarının yanı sıra, makale formatında özgün ve nitelikli çalışmalara da yer vermeye başladı.”

“10. sayı ile okurlarının beğenisine sunulan TÜBA-KED’in bu sayısında bir dizi yeniliğe yer verildi. Genel yayın ilkeleri ve formatından ödün vermeyen derginin yeni sayısında, içerik, kültürel mirasın geniş yelpazesine uygun bir şekilde mümkün olduğunca farklı disiplinleri kapsayacak şekilde tasarlandı. Dizgi açısından da yeni bir anlayışa kavuşan dergide, makaleler, akıcılığı ve ifadeyi etkinleştirmek adına metin-görsel ilişkisi kurularak okuyucuya sunuldu.”

Kültürel mirasın korunması aynı zamanda toplumsal hafızanın korunmasıdır…

“Dergiye adını veren “kültür” kavramını, geniş kapsamı nedeniyle ait olduğu toplumun aynası olarak da açıklamak mümkün. “Kültürel Miras” daha çok somut varlıkları niteleyen bir tanımlama gibi görünse de, somut olmayan değerleri de içine alan oldukça geniş bir kavram. Bu nedenle TÜBA-KED, beslendiği kaynaklar açısından ne kadar şanslı ise, sorumluluğu da bir o kadar büyük. Toplumsal hafızanın canlı tutulması, geçmişin değer ve tecrübelerinin gelecek kuşaklara aktarılması bilimsel bir görev olduğu kadar aynı zamanda bir sosyal sorumluluk görevi. Bu bilinç ve idealle yola çıkan editör, yayın ve danışma kurulumuz, bundan sonraki sayılarda da aynı anlayışla çalışmalarına devam edecek.”

Sınırları aştık...

“TÜBA-KED, 10. sayısında, Kırım’dan Adana’ya, Ege adalarından Ağrı’ya ülke sınırları dışına taşan bir içerikle okurlarının karşısına çıktı. Dergide, Osmanlı dönemi dini mimarisinden kırsal konut örneklerine, 10. yüzyıla tarihlenen arkeolojik varlıklardan 19. yüzyıla ait el yazmasına kadar 8 değerli çalışma yer alıyor. Çok sayıda yayın başvurusu arasından, danışma kurulumuzun her biri kendi alanında uzman üyelerinin titiz değerlendirmeleri sonucunda belirlendi 10. sayı içeriği, kuşkusuz bu alanlarda yapılacak çalışmalara da ışık tutacak. Sosyal bilimler alanında yapılacak bilimsel çalışmalarda daha doğru sonuçlara ulaşmak için genel bir değerlendirme sunan envanter çalışmalarının önemi büyük. Bu nedenle ilerleyen sayılarda da yine aynı anlayış ve heyecanla çalışmalarını sürdürecek olan TÜBA-KED, kuruluş amacı doğrultusunda başta Türkiye olmak üzere kültür envanterlerinin yayınlanmasına katkıda bulunmaya devam edecek.”

“TÜBA-KED, dönem ve coğrafi bölge sınırlaması olmaksızın, içinde kültür öğesi bulunan toplumsal değerlerin, gelenek ve göreneklerin, yaşama, insana ve doğal çevreye ait her türlü birikimin bilimsel yöntemlerle incelenmesi, belgelenmesi, tanıtımı ve yine toplumun ortak değeri olarak gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir misyon üstlendi. Bu noktada TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın hissettiği sorumluluk derginin yeniden yapılanma sürecini başlattı, Başkan Danışmanı Prof. Dr. Kenan Çağan’ın gayretleri ile de 10. sayı ortaya çıktı. Dileğimiz ve hedefimiz derginin uluslararası niteliğini kapsamını genişleterek devam ettirmek ve bu alanda koruma bilincinin yükselmesine katkıda bulunmaktır.”

“Hazırlıkları ve yayın kabulü devam eden 11. sayı da, çok kısa bir sürede okurları ile buluşturulacaktır. Bu vesile ile 10. sayıda dergimizi tercih eden değerli bilim insanlarına teşekkür eder, bundan sonraki sayılarda dergi kapsamına giren alanlarda yapılmış çalışmalara talip olduğumuzu ifade etmek isterim.”

Doç. Dr. Harun Ürer kimdir?

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı’ndan 1993 yılında mezun oldu. 1994 yılında aynı bölümde akademik hayatına başlayan Harun Ürer, 2003 yılında yardımcı doçent, 2013 yılında da doçent unvanını aldı. Türk-İslam mimarisi ve geleneksel el sanatları alanında çalışmalarına devam eden Ürer, restorasyon ve koruma konuları ile de yakından ilgileniyor. Bu alanda çeşitli üye ve danışmanlık görevlerinde de bulunan Ürer, 1993 yılından buyana yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen Türk dönemine ait bir çok arkeolojik kazı çalışmasında ve Türk eserlerinin envanterlenmesi projelerinde görev aldı. 2013 yılından itibaren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde görev yapan Ürer, 2014 yılında aynı üniversitenin Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nde dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü’nü kurdu. Ürer, aynı bölümde Bölüm Başkanı olarak akademik yaşamına devam ediyor.