TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Kuruldu

TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Kuruldu

Gıda ve beslenmenin toplum sağlığı açısından taşıdığı önem dikkate alınarak, TÜBA bünyesinde kurulan ‘TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu’, bilimsel çalışmalarıyla tanınmış TÜBA üyeleri ve üyeler dışındaki bilim insanları ve uzmanlardan oluşuyor.

TÜBA Asli Üyesi ve Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin’in yürütücülük görevini üstlendiği grupta; TÜBA Asli ve Üyesi Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, TÜBA Asli Üyesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Tanju Besler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydın yer alıyor.

“TÜBA olarak, ‘daha sağlıklı ve yeterli/dengeli beslenen toplum’ hedefine katkıyı amaçlıyoruz.”
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, konuya ilişkin açıklamasında; “Bilimsel bilgi ve yaklaşımların yaygınlaştırılması ile bilim temelli danışmanlık, TÜBA’nın temel işlevleri arasında yer almaktadır. TÜBA Çalışma Grupları; Akademi’nin bu işlevlerinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda; önemli, öncelikli ve yeni konularda faaliyet gösteriyor. Varolan kanser, kök hücre gibi konular yanında gıda ve beslenme, genom, bilim ve eğitim gibi konularda yeni çalışma grupları oluşturuyoruz. “Gıda ve beslenme” de, hem küresel olarak hem de ülkemiz bakımından makro ve mikro düzeyde önemli ve öncelikli konulardan biri. Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu’nu, bu gerçekten hareketle oluşturduk” dedi.

Açıklamasına “Konuyla ilgili seçkin bilim insanlarından oluşan Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu’muz, ilgili paydaşların katkı ve katılımıyla; toplum, ilgili kamuoyu ve politika yapıcılara yönelik bilimsel etkinlikler gerçekleştirecek.   Bu bağlamda, TÜBA olarak, Nisan ayında, Asya Akademiler Birliği (The Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA) ile birlikte “ Sürdürülebilir Gıda Güvenliği” konusunda uluslararası bir çalıştay yapacağız. Ayrıca, TÜBA Kanser ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grupları’mız tarafından, Mayıs ayında “Gıda, Beslenme ve Kanserin Önlenmesi” konulu bir bilimsel toplantı gerçekleştirilecek. Çalışma grubumuzun faaliyetleri, ulusal ve uluslararası düzeyde etkinliklerle devam edecek” diye devam eden ACAR, gıda ve beslenme konusundaki çalışmaları ile TÜBA’nın “daha sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenen toplum” hedefine katkıda bulunmayı amaçladığını söyledi.

Toplum, sağlığın temeli olan yeterli ve dengeli beslenme konusunda yeterli bilgilendirilmiyor
Grubun Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin de yaptığı açıklamada; Mültidisipliner bir yapıya sahip olan beslenme bilimi, besinlerin üretiminden tüketim ve organizmanın yararlanmasına kadar geçen tüm aşamalarda, insan-besin arasındaki ilişkileri inceliyor. Beslenme, insan ve hayvan sağlığını korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranış olarak da ifade edilebilir. Organizmanın, sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişme engelleniyor ve dolayısıyla sağlık bozuluyor. Örneğin, gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolanmakta ve kronik hastalıklara neden olmaktadır. Ülkemizde toplum, sağlığın temeli olan yeterli ve dengeli beslenme konusunda yeterli bilgilendirilmemekte, bu alanda sınırlı sayıda bilimsel çalışma yapılmaktadır. 

Uluslararası standartlarda gıda ve beslenme bilinci oluşturulacak
Uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleştirilmesi, toplumun beslenme durumunun saptanması ile sorunların ve önceliklerin belirlenerek değerlendirilmesi, hayvan ve insan sağlığının korunması, hastalıkların iyileştirilmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi, ulusal ve uluslararası üniversiteler ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde bulunarak; etkin bilimsel araştırma projelerinin hazırlanmasının teşvik edilmesi, eğitsel etkinlikler düzenlenmesi ve yayınlarda bulunulması amacı ile Türkiye Bilimler Akademisi Başkanlığı’na bağlı Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu oluşturuldu”.

Prof. Dr. Şahin, Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu’nun önemli bir görev üstlendiğini ifade etti ve  “Toplumun uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun yeterli ve dengeli beslenme bilincinin gelişimine katkı sağlamak ve sağlıklı gıda, beslenme ve yaşam biçimlerini teşvik etmek, gıda ve beslenme ile ilgili bilimsel araştırma alanında üniversiteler, kamu ve sivil toplum kuruluşları gibi ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğine katkıda bulunmak, ulusal ve uluslararası düzeyde, bilimsel çalışmaları, mevzuatı ve uygulamaları takip ederek, toplumun sağlıklı beslenme ve gıdalar hakkında doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasına katkıda bulunmak, gıda ve beslenme ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmelerin yakından takip edilerek eş güdümünü sağlamak, toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak insan gücü altyapısının oluşturulması için önerilerde bulunmak, gıda ve beslenme hakkında, ulusal ve uluslararası kuruluş ile projelerde danışmanlık yapmak, ülkenin gıda ve beslenme plan ve politikalarının saptanması ve yönlendirilmesine katkı sağlamak, gıda ve dengeli beslenme üzerine sempozyum, konferans vb. düzenlemek, beslenme eğitimleri vermek, obezite, diyabet, damar sertliği gibi metabolik hastalıklar ile ilgili çalıştaylar düzenlemek, gıda ve beslenme araştırmalarıyla ilgili her türlü bilgilendirme faaliyetlerine kitap, broşür, medya ve internet aracılığıyla katkı yapmak gibi önemli faaliyetler yer almaktadır” dedi.