TÜBA GEBİP Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran'a İki Ödül Birden

TÜBA GEBİP Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran'a İki Ödül Birden

TÜBA tarafından verilen TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı) 2013 yılı ödülü sahibi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran, yapılan açıklamaya göre Berlin Humboldt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nicola Pinna ile ortaklaşa hazırladığı katmansal depolama yöntemiyle atomik düzeyde dağılımları kontrol edilebilen metal nanokümelerinin hazırlanması ve katalitik performanslarının incelenmesi konulu projesiyle Almanya’nın en seçkin araştırma destek kurumlarından birisi olan Alexander von Humboldt Vakfı’ndan Georg Forster Araştırma (Georg Forster Research Fellowship) bursunu almaya layık görüldü. Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran burs kapsamında Berlin Humboldt Üniversitesi’nde 24 ay süre ile ortak çalışmalarda bulunacak ve önerilen projenin tüm bütçesi yine Alexander von Humboldt Vakfı tarafından karşılanacak. Bu burs aynı fon tarafından kimya alanında Türkiye’de ilk kez bir öğretim üyesine verildi. 

Ödül hakkında konuşan Doç. Dr. Zahmakıran “Almanya'daki Alexander von Humboldt Vakfı’ndan almış olduğum Georg Forster Research Fellowship Ödülü’nü daha önce Türkiye'den alan kimse yok, çünkü çok sıkı bir eleminasyon sonucunda verilen bir burs; Alexander von Humboldt Vakfı’nın ağ sayfasından öğrendiğim kadarıyla 10 başvurudan sadece 2 tanesi kabul ediliyor. Bu bursu kazanmak hem alanımda ilk kez böyle bir başarıya imza atmak hem de Türkiye'ye böyle bir başarıyı getirmek açısından benim için çok önemli. Bu ödül sayesinde oldukça önemli bir projeye finansman sağlamış ve yeni bir araştırma kolu olan Moleküler Katman Depolama alanında konusunda uzman bilim insanlarıyla ortak çalışmalar gerçekleştirmiş olacağım. Kısacası 2012 yılından itibaren görev yapmaya başladığım Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kimya bölümünde hem etkin bir araştırma grubunu kurup üretken bir şekilde devam ettirebilmek hem de bu tür prestijli ödüller ile grubumun başarısını taçlandırmak bir yandan beni gururlandıran diğer yandan da çalışmalarımızda motivasyonumuzu artıran unsurlardır” dedi.

Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran alanındaki başarılı çalışmalarından dolayı ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü’ne de layık görüldü. 19 Aralık tarihinde ODTÜ Kongre Merkezi’nde yapılan törenle ödülünü alan Doç. Dr. Zahmakıran düşüncelerini “Bu ödül, tüm araştırma teşvik ödüllerinde olduğu gibi öncelikli olarak çalışmalarımda oldukça motive edici olacak. 2011 yılında ağır bir depremden çıkmış Türkiye’nin batısındaki üniversitelere göre daha kısıtlı imkanlara sahip bir üniversitenin üyesi olarak bu ödülü almak tabii ki hem gurur verici hem de çalışmalarımda beni ve grubumu daha fazla motive edici bir etki yarattı” sözleriyle ifade etti.

Georg Forster Araştırma Bursu,  doktorasını son dört yıl içerisinde bitirmiş, alanındaki çalışmalarıyla fark yaratan ve gelişmekte olan ülkelerin sorunlarına çözümler getiren genç başarılı araştırmacılara veriliyor. Tüm bilimsel araştırma alanlarını kapsayan bu ödül, her yıl gelişmekte olan ülkelerden en fazla 10 kişiye veriliyor.

ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü, araştırmalarıyla bilim alanlarından birinin gelişmesine katkıda bulunan ya da bu alanda ülke sorunlarının çözümüne yardımcı olan ve 40 yaşını doldurmamış olan genç araştırmacılara verilmektedir. Bu ödül, belli bir araştırma çalışması için verilebileceği gibi bir araştırmacının ya da bir araştırmacı grubunun tüm çalışmaları göz önüne alınarak da verilebiliyor.

Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran kimdir?
Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran, 24 Şubat 1980’de Antalya’da doğdu. 2002’de Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kimya Bölümü’nden İngilizce eğitimle lisans eğitimini bölüm ve fakülte birincisi olarak bitirdi. Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında ODTÜ Kimya Bölümü’nden 2005 yılında yüksek lisans ve 2010’da doktora eğitiminin her ikisini de 4 üzerinden 3.93 ortalamayla şeref öğrencisi olarak tamamladı. Doktora çalışmaları sırasında TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bursiyeri olarak Advanced Industrial Science and Technology (AIST, Japonya) ve Laboratorie de Chimie de Coordination (LCC/CNRS, Fransa)’da toplam iki yıl süren araştırma çalışmalarına katıldı. 2010-2011 yılları arasında temel bilimler ve mühendislik alanında Dünyanın en iyi üniversitesi olarak bilinen Massachusetts Institute of Technology (MIT, ABD)’de Kimya Mühendisliği Bölümünde proje asistanı olarak görev yaptı ve bu seçkin üniversiteye Türkiye orijinli proje asistanı olarak kabul edilen sayılı genç araştırmacıdan birisi oldu. Nisan 2012’de Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında zorunlu hizmetli gerçekleştirmek için Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kimya Bölümünde Yrd. Doç. Dr. olarak göreve başladı. Mayıs 2013’te doçent unvanını kazanan Mehmet Zahmakıran halen aynı bölümünde Anorganik Kimya ABD’da görevine devam etmektedir. 

Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran’ın araştırma konuları genel itibariyle nano-malzemeler, inorganik hibrit yapılar ve bunların katalitik uygulamaları üzerinedir. Uluslararası Atıf Endeksleri kapsamında yüksek etki değerine sahip dergilerde 45 araştırma makalesi, 2 derleme makalesi ve 1 adet kitap bölümü bulunmaktadır. Bu çalışmalarına 1100’ün üzerinde atıf yapılmış olup h-indeksi 19, i-10 indeksi ise 26’dır. Uluslararası konferanslarda sunulmuş 23 adet bildirisi bulunmaktadır. Doç. Dr. Mehmet Zahmakıran Inorganic Chemistry, Chemistry of Materials, Journal of Physical Chemistry C, Journal of Physical Chemistry Letters, ACS Applied Materials and Interfaces, Chemical Communications, Dalton Transactions, Journal of Materials Chemistry, Materials Letters, Catalysis Letters, Applied Catalysis dergileri için hakemlik yapmaktadır ve American Chemical Society (ACS), Royal Chemical Society (RSC), ile American Association for the Advancement of Science (AAAS) üyesidir.