TÜBA Asosye Üyesi Doç. Dr. Demirköz “Yükselen Yetenekler Ödülü”nü Aldı

TÜBA Asosye Üyesi Doç. Dr. Demirköz “Yükselen Yetenekler Ödülü”nü Aldı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve L'Oreal'in ortaklaşa düzenlediği "For Women in Science / Bilim Kadınları için” programı kapsamında "Rising Talents/Yükselen Yetenekler” ödülüne bu yıl TÜBA Asosye Üyesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melahat Bilge Demirköz layık görüldü.

Her yıl 15 genç bilim kadınına verilen “Yükselen Yetenekler Ödülü”ne uzay radyasyonu hakkında yaptığı çalışmalar dolayısıyla hak kazanan Demirköz, ödülü 23 Mart günü Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen törende ödülünü L’ORÉAL Vakfı Başkanı İsabel Marey Semper’den aldı.

Hem UNESCO hem de L’Oréal’den çok önemli isimlerin yer aldığı jüri tarafından çalışmalarımın ödüllendirilmesi, kendisini mutlu ettiğini söyleyen Demirköz “Ben bilimsel platformda yaptığım tüm çalışmalar vasıtasıyla gençleri bilimin içine çekmeye çalışan biriyim. Bu ödülün beni onore ve mutlu etmenin yanı sıra çok başka bir anlamı daha var. Bu ödül ve bunun duyurulması gençlere bilim sevgisini aşılamak adına çok önemli. Bunun verdiği büyük motivasyonla ülkem ve ülkemin gençleri için çalışmaya, örnek olmaya devam edeceğim” dedi.

Proje Türkiye'de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılması olarak tanımlanıyor. Doç. Dr. Bilge Demirköz'ün yaptığı çalışmalar ile uydu teknolojilerindeki radyasyon etkileri hakkında bilgi birikimi kazanılacak ve uzay sektöründe çalışmaya hazır deneyimli bilim insanları yetişmiş olacak.

Doç. Dr. Melahat Bilge Demirköz kimdir?
1997 yılı İstanbul Amerikan Robert Koleji mezunu olan Doç. Dr. Melahat Bilge Demirköz, lisans eğitimini Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (The Massachusetts Institute of Technology –MIT) Fizik Bölümü’nde ve aynı zamanda yandalını Müzik ve Matematik Bölümü’nde 2001 yılında tamamladı. Yüksek lisansını ise yine MIT’de, 2004 yılında bitirdi. Oxford Üniversitesi’nde Fizik doktorasını yapan Doç. Demirköz 2007 yılında biten doktorasının ardından 2009’a kadar İsviçre Cern’de araştırmalarını sürdürdü, 2009 yılında 6 ay süresince Cambridge Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak çalıştı, 2010-2011 yılları arasında doktora sonrası araştırmasını Institut de Fisica d'Altes Energies’de (IFAE) yaptı.

2013-2014 yıllarında TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Danışmanlığı, 2014-2015 yıllarında ise Enerji Bakanlığı Danışmanlığı görevlerini yürüten Demirköz; 2015 yılından bu yana ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi’nin Yönetim Kurulu üyeliğini, 2013’ten beri TÜBİTAK Bilim Kurulu, 2014 yılından itibaren CERN ACCU Kullanıcılar Danışma Kurulu, arts@CERN: CERN Sanat Programı Yönetim Kurulu ve CERN ACCU Kullanıcılar Danışma Kurulu üyesi. 2018 yılına kadar ROKETSAN Danışmanlığı görevini yerine getirecek olan Demirköz’ün 1 doktora sonrası araştırmacı, 3 doktora ve 2 yüksek lisans öğrencisi, 2 teknisyen, 2 mühendis, 6 lisans öğrencisi bulunuyor.

Astro-parçacık fizikçişi Doç. Dr. Melahat Bilge Demirköz; CERN’deki “ATLAS deneyi” ile karanlık madde arayışı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki “AMS-02 deneyi” ile pozitron oranı ölçümü ve karanlık madde arayışı, AMS-02 ile düşük dünya yörüngesinde radyasyon miktarı ölçümü, “Uzay sanayimiz için toplam doz etkisi” radyasyon testleri, Türkiye’de ilk kez uzayda alınan radyasyon dozunun “Tekil Olay Etkilerini” araştırmak üzere laboratuvar kurulumu, yarı-iletken malzemelerin radyasyon dayanımını geliştirme başlıkları altında çalışmalarını sürdürüyor. Toplam beş proje yürüten Demirköz’ün 307 yayını, 12.583 atıfı ve 48 h-index’i bulunuyor.

ODTÜ Geliştirme Vakfı’nın ODTÜ Genç Araştırmacı Başarı Ödülü, 2014 Engin Arık Türk Fizik Derneği Bilim İnsanı Ödülü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile Bilimsel Başarı Ödülü, Junior Council International (JCI) Türkiye tarafından verilen Ten Outstanding Young Persons (TOYP) Ödülü, 2008 Şevket Erk Türk Fizik Derneği Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü, Scottish Power ve PPARC Dorothy Hodgkin “Üstün Nitelikli Uluslararası Doktora Öğrencisi” Ödülü, MIT Mezuniyeti’nde verilen “fizik dünyasını üstün katkılarından dolayı” Orloff Ödülü sahibi Doç. Dr. Demirköz, İstanbul’da Olimpiyat Meşalesini taşımak için seçilen 5 bilim insanından biri oldu.

2013 yılında TÜBA Asosye Üyesi seçilen Demirköz, halen ODTÜ Fizik Bölümü’nde çalışmalarını sürdürüyor.

İlgili Fotoğraflar