‘İslam’da Bilim ve Teknik’in Üçüncü Baskısı Çıktı!

‘İslam’da Bilim ve Teknik’in Üçüncü Baskısı Çıktı!

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in uzun yıllar süren çalışmaları sonucu hazırladığı ve ilk olarak “Wissenchaft und Technik im Islam” adıyla Almanca yayımlanan eser uzun bir aradan sonra TÜBA tarafından yeniden basıldı.

Almanca aslından Türkçeye çevirisi TÜBA tarafından yaptırılan, ilk baskısı Kültür Bakanlığı’nca 2007 yılında ve ikinci baskısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından yayımlanan ve beş ciltten oluşan ‘İslam’da Bilim ve Teknik’in üçüncü baskısı TÜBA tarafından gerçekleştirildi.

İslâm bilginlerinin çalışmalarını ve bilim dünyasına katkılarını çeşitli örneklerle ‘İslam´da Bilim ve Teknik´e Giriş’, ‘Astronomi’, ‘Coğrafya, Denizcilik, Saatler, Geometri, Optik’, ‘Tıp, Kimya, Mineraller ve Fosil Oluşumlar’, ‘Fizik ve Teknik, Mimari, Savaş Tekniği, Antik Objeler, Orientleştirici Stilde Avrupa Camı ve Seramiği’ başlıkları altında beş ciltte toplayan eser, aynı zamanda da dünya bilimler tarihinde İslam biliminin oynadığı rolü inceliyor. Batı dünyasını merkeze alan bilim tarihine eleştirel bir çözümlemeyle yaklaşan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eseri, İslâm ve Orta Çağ bilim tarihine farklı bir bakış açısını da yansıtıyor.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar bu önemli eserin yeniden basılmış olmasıyla ilgili şöyle konuştu: Dünyaca ünlü bilim insanımız ve Şeref Üyemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin’in “İslâm’da Bilim ve Teknik” başlıklı eserinin Türkçeye çevrilmesi ve yayınlanması, Akademi'mizin önemli çalışmalarından birisidir. Eser, medeniyetimize ve bilim tarihimize ilişkin bakış açısı ve farkındalıktaki eksikliklerin giderilmesi bakımından da büyük değer taşımaktadır. Başta Şeref Üyemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin olmak üzere eserin hazırlanması, çevirilmesi ve yayınlanmasında emeği geçenlere ve önceki baskıları yayımlayan Kültür Bakanlığı ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültür A.Ş. yetkililerine teşekkür ediyorum.”

İslam'da Bilim ve Teknik'i edinmek isteyenler TÜBA'nın https://satis.tuba.gov.tr adlı adresinden satın alabilirler.

 

Prof. Dr. Fuat Sezgin kimdir?
24 Ekim 1924’te Bitlis’te doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü’nde İslami Bilimler ve Orientalistik alanında öncü bir yere sahip olan Alman orientalist Hellmut Ritter ’in yanında öğrenim gördü. Ritter’in, tavsiyesi üzerine bir gündeki bilimsel çalışma saatini 18 saate çıkardı. Üniversitemizdeki bu caddeye ismini verdiğimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin, hayatını İslam Bilimler Tarihi araştırmalarına adamış, bu disiplinin yaşayan en büyük otoritesi olarak kabul edilen bir ilim insanıdır. Yararlandığı hiçbir kaynağı çeviriden değil, dilin kendisini öğrenerek orijinal dilinden okudu. Bu yolla 30’a yakın yabancı dil öğrendi. 1961 yılında Almanya’ya giden Fuat Sezgin, Frankfurt Üniversitesi’nde önce misafir doçent olarak dersler verdi. 1965 yılında Frankfurt Üniversitesi’nde profesör oldu. Otuz yıla yakın bir süredir çalışmalarını Frankfurt’ta bulunan Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’ne bağlı, aynı zamanda kurucusu ve direktörü olduğu Arap-İslam Bilimler Tarihi Araştırmaları Enstitüsü’nde yürütüyordu. Bu enstitüde İslam Bilim Tarihi ile ilgili 1400 civarında kitap yayımladı. Kendisine ait el yazma eserlerden oluşan 10 bin kitaplık kütüphanesindeki kitapları ciltçiliği öğrenerek kendisi ciltledi. Prof. Dr. Sezgin, Goethe Üniversitesine bağlı, Arap-İslam Bilimler Tarihi Araştırmaları Enstitüsü Müzesinin de kurucusudur. Bu müzede İslam Bilim tarihi ile ilgili 800 civarında obje yeniden Fuat Sezgin’in bilimsel çalışmalarının ağırlık noktası Arap-İslam kültür çevresinde tabii bilimler tarihi alanı oldu ve bu alanda 1965 yılında habilitasyon çalışmasını yaptı. Henüz İstanbul’da iken başladığı 7./14. yüzyıldan itibaren gelişen Arap-İslam edebiyatı tarihi çalışmasına (Geschichte des arabischen Schrifttums) Almanya’da da devam ederek, orientalistik çalışmaları için kaynak eser haline gelmiş ve hala aşılamamış 13 ciltlik eserinin ilk cildini 1967’de son cildini ise 2000 yılında yayımladı. Geschichte des Arabischen Schrifttums İslam’ın ilk döneminde uğraşılmış, dini ve tarihi edebiyattan coğrafya ve haritacılığa kadar bütün ana ve yan bilim dallarını konu alan Sezgin, Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için hazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerlerini yaptırarak, 25 Mayıs 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin açılmasında öncü rol oynadı.

Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfı’nın İslami Bilimler Ödülü’nü 1978 yılında alan ilk isim olan Prof. Sezgin, Almanya Federal Cumhuriyeti’nden üstün hizmet ödülü de aldı. İran İslami Bilimler Kitap Ödülü gibi birçok ödüle layık görüldü. Prof. Dr. Sezgin’in günümüzde halen TÜBA, TÜBİTAK, Fas Bilim Akademisi ile Kahire, Şam ve Bağdat’ta bulunan Arap Dil Akademisi’yle ortaklaşa çalışmaları bulunuyor.