TÜBA Genç Akademi Üyesi Prof. Candan “Forest Products Journal”ın Editör Kurulu’na Seçildi
TÜBA Genç Akademi Üyesi ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Candan “Forest Products Journal” editör kuruluna seçildi.
Biyomalzeme ve Nanoteknoloji Araştırma Grubu (BioNanoTeam) Kurucusu Prof. Candan, Forest Products Journal’ın editör kuruluna seçilen ilk Türk bilim insanı oldu.
Forest Products Journal, 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurdu. Orman ürünleri/ahşap endüstrisi alanında dünyanın en köklü ve saygın bilimsel birliklerinden olan Forest Products Society tarafından 74 yıldır yayınlanıyor. Yenilenebilir selülozik kaynakların bilim ve teknoloji ile gelişmiş sürdürülebilir kullanımı alanında uluslararası lider dergilerinden Forest Products Journal; ahşap kompozit levhalar, masif ahşap, ahşap koruma, ahşap kurutma, ahşap işleme, enerji, orman ürünlerinde ekonomi/pazarlama/uluslararası ticaret, ahşap kimyası, ahşabın kimyasal işlenmesi, tutkallar, biyotutkallar, selüloz, lignin, hemiselüloz, ekstraktif maddeler, ahşap dışı orman ürünleri, orman ve bitkilerden biyoesaslı polimerlerin geliştirilmesi, orman endüstrisinde nanoteknoloji uygulamaları konularında bilimsel eserleri yayımlıyor.
Prof. Dr. Zeki Candan kimdir?
İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden dönem 2.si olarak mezun olan Prof. Dr. Zeki Candan, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını İstanbul Üniversitesi’nde başarıyla tamamladı. Yüksek lisans, doktora öğrenimi ve doktora sonrasında Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İsveç, İngiltere, Almanya, İspanya ve Çin’de bulunan birçok üniversite ve araştırma kurumunu ziyaret ederek bilimsel araştırma ve incelemelerde bulundu, alanında dünyanın önde gelen bilim insanları ile bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi.
Sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, sürdürülebilir malzemeler, nanokompozitler / biyonanokompozitler, biyomalzemeler, nanoteknolojinin mobilya/ahşap/tutkal endüstrisindeki uygulamaları, biyoyapıştırıcılar, nanopartiküller ile güçlendirilmiş tutkal ve ahşap esaslı kompozit levha ürünleri, Endüstri 4.0, akıllı ürünler/akıllı imalat sistemleri/akıllı fabrikalar, yenilenebilir enerji/biyoenerji malzemelerin termal karakterizasyonu, akıllı malzemeler/kendi kendini onaran/şekil bellek hafızalı malzemeler, karbon/karbon kökenli malzemeler, biyomalzemelerin tıp alanındaki uygulamaları (sensör, biyosensör) konularında çok sayıda nitelikli uluslararası bilimsel makale, kitap bölümü, bildiri, proje, patent ve sanayi çalışmalarını gerçekleştirdi. Türkiye’de nanoteknolojinin ahşap bilimi / orman ürünleri endüstrisindeki uygulamaları üzerine ilk doktora çalışmalarını yapan Prof. Candan, aynı zamanda Türkiye’de bahsi geçen alanlarda araştırmalar yapan ilk “Nanoteknoloji Laboratuvarı” ile “Termal Analiz Laboratuvarı”nın kurulmasında önemli katkılar sundu. Buna ilaveten, mobilya atıkları, orman endüstrisi atıkları, orman atıkları, tarım/zirai atıklar, kentsel dönüşüm vb. atıklarının yenilenebilir enerji/biyokütle enerjisi olarak kullanım imkânları üzerine başarılı çalışmalar yapan “Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı”nın kurulmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Yapmış olduğu Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları; sürdürülebilir, çevreci, yüksek performanslı, mukavemetli, formaldehit emisyonu azaltılmış, antibakteriyel/antiviral, boyutsal stabilizasyonu yüksek, yanmaya ve biyolojik etmenlere karşı direnci yüksek ahşap/ahşap esaslı kompozit levha ürünleri ile mobilya komponentlerinin geliştirilmesine katkı sunuyor. Diğer bir yandan; nanoselüloz, nanolignin ve diğer sürdürülebilir biyomalzemelerin tıp, ilaç, enerji, kompozit, gıda, elektronik alanlarındaki uygulamaları üzerine Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları devam ediyor.
Web of Science tarafından taranan, alanında önde gelen prestijli çok sayıda bilimsel dergide Associate Editor / Editorial Board Member / Reviewer olarak görev yaptı. Avrupa Birliği COST Aksiyonlarında çeşitli çalışma grubu üyelikleri bulunan Prof. Candan’ın çok sayıda bilimsel konferans/Ar-Ge/tasarım ve inovasyon proje yarışmasında onlarca ulusal ve uluslararası ödül/burs/granta kazandı. Kurucusu olduğu BioNanoTeam’in çalışmaları TÜBA, TÜBİTAK, Avrupa Birliği COST, çeşitli sanayi kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen Prof. Candan, 2006 – 2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde görev aldı. 2018 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da çalışmalarını gerçekleştiren Prof. Dr. Zeki Candan, 2019 yılında TÜBA tarafından “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”ne layık görüldü.