TÜBA Üyesi Prof. Dr. Onur Sayman Vefat Etti

TÜBA Üyesi Prof. Dr. Onur Sayman Vefat Etti

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Onur Sayman hayatını kaybetti.

2012 yılında TÜBA’ya üye seçilen Makina Mühendisi Prof. Dr. Onur Sayman'ın cenazesi 18 Temmuz günü öğle namazına müteakip Ankara Hacı Bayram Veli Camii'nden kaldırıldı. Prof. Sayman'a Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine sabırlar diliyoruz.

Prof. Dr. Onur Sayman kimdir?
1947 yılında Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde doğdu. İlk ve orta eğitimini Kadirli’de, lise eğitimini Adana Erkek Lisesi’nde tamamladı. 1969 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Fakültesi’nden Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Doktora eğitimini, 1975 yılında Ege Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde tamamladı. 1975 ve 1982 yılları arasında Ege Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde yardımcı doçent olarak çalıştı. 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) kurulmasıyla aynı üniversitenin Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde önce doçent unvanını, 1990 yılında da profesör unvanını aldı. 

Kompozit malzeme mekaniği, sonlu elemanlar metodu, polimer ve termoplastik kompozitler, kompozitlerde elasto-plastik gerilme analizi, kompozit bağlantı elemanlarında hasar analizi, kompozit plaklarda düşük hızlı darbe, kompozit borularda statik ve dinamik (yorulma) testleri, kompozitlerde çevresel etkiler (sıcaklık, tuzlu su etkisi) konularında araştırmalar yaptı. Özellikle kompozit malzemelerde elasto-plastik gerilme analizi ve artık gerilmeler konusunda Türkiye’de ilk çalışma yapan kişi olup bu konuda yaptığı çok sayıda uluslararası makaleyle dünya çapında ün kazandı. Türkiye’de de bu konuda yürütülen çalışmaların öncülüğünü yaptı.

Danışmanlığında 27 yüksek lisans ve 27 doktora tezi tamamlandı.  Türkiye’de, akademik alanda birçok neslin önünü açarak, çok sayıda akademisyenin yetişmesine doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulundu. İki TÜBİTAK-1001 ve 10 BAP projesinin yürütücülüğünü yaptı. Bir SAN-TEZ ve bir DPT projesinde yardımcı araştırmacı olarak görev aldı.

Web of Science taramasına göre SCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış 129 makalesi ve bu makalelerden 1921 atıf almış olup H-indeksi 29 olan Prof. Sayman'ın ulusal ve uluslararası kongrelerde yayınlanan çok sayıda bildirisi ve ulusal yayınevinde basılan 2 kitabı yayımlandı. Çok sayıda uluslararası dergide hakemlik yaptı. Üniversite ve üniversite dışından çok sayıda ödül aldı. Çeşitli yıllar boyunca Mekanik Anabilim Dalı başkanlığını yaptı, 2013 yılında aynı üniversiteden emekli oldu. 2012 yılında TÜBA Asli Üyesi, 2013 yılında da TÜBA Şeref Üyesi seçildi.