TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Başar’a IEEE’den “Araştırma Teşvik Ödülü”

TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Başar’a IEEE’den “Araştırma Teşvik Ödülü”

2017 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Başar, haberleşme teorisine yaptığı katkılar dolayısıyla The Institute of Electrical and Electronics Engineers/Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Türkiye tarafından verilen “Araştırma Teşvik Ödülü”nü kazandı.

2017 yılıyla birlikte ilk defa düzenlenen IEEE Türkiye Ödülleri Töreni 21 Aralık 2017 tarihinde Bilkent Üniversitesi Mithat Çoruh Amfisi’nde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını IEEE Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gözde Bozdağı Akar’ın yaptığı törende dört ayrı kategoride ödüller verildi: 2017 yılı Doktora Tezi Ödülü Mehmet Nuri Akıncı, Kübra Kalkan, Süheyla Çetin Karayumak, Seyhan Uçar ve Kadir Üstün’ün oldu. Araştırma Teşvik Ödülleri ise Ertuğrul Başar, Tolga Çukur ve Özgür Ergül’e takdim edildi.

Erdal Arıkan, bilgi kuramı ve kodlama alanında yaptığı özgün, öncü ve çığır açıcı araştırma çalışmaları ile Türkiye akademik dünyasına uluslararası düzeyde yapmış olduğu katkılar nedeni ile “IEEE Türkiye Ömür Boyu Başarı Ödülü”ne ve Levent Onural, IEEE Türkiye’ye Kurucu Başkan sıfatı ile yaptığı katkılar nedeniyle “IEEE Türkiye Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.

Doç. Dr. Ertuğrul Başar kimdir?

1985 yılında Üsküdar’da doğdu. Lisans derecesini 2007 yılında İstanbul Üniversitesi (İÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise sırasıyla 2009 ve 2013 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden (İTÜ-EHMB) aldı. Başar, 2011-2012 akademik yılını ise; ABD’de bulunan Princeton Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü bünyesinde araştırmacı olarak geçirdi. 2009-2014 yılları arasında araştırma görevlisi  olarak görev aldığı İTÜ-EHMB’de, 2014-2017 yılları arasında yardımcı doçent doktor olarak görev yaptı.

Gelecek nesil (5G ve ötesi) telsiz iletişim sistemleri, çok-girişli çok-çıkışlı (MIMO) sistemler, uzay-zaman kodlama, indis modülasyonu, dalga formu tasarımı, haberleşme için işaret işleme ve görünür ışıkla haberleşme üzerine çalışmalarını yürüten Başar’ın 2011 “EMO Yılın En İyi Makalesi Ödülü”, 2013 “İTÜ En İyi Doktora Tezi Ödülü” ve 2016 “International Conference on Communications En İyi Makale Ödülü” bulunuyor. 2016 yılında Institute of Electrical and Electronics Engineers Kıdemli Üyesi (IEEE Senior Member) ve uluslararası dergi ve konferanslarda 60’ın üzerinde yayının sahibi olan Başar, çok sayıda  IEEE dergisinde hakemlik görevini yürütüyor ve bazı saygın konferanslarda teknik program  komite üyeliği de yapmaya devam ediyor.

2017 TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü sahibi Başar, halen  IEEE Communications Letters, IEEE Access ve Physical Communication (Elsevier) dergilerinde Associate Editor (Yardımcı Editör) olarak görev alıyor, 2017 yılından itibaren ise İTÜ-EHMB’de  doçent olarak görevini sürdürüyor. 

İlgili Fotoğraflar