TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’e Uluslararası Beslenme Ödülü

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’e Uluslararası Beslenme Ödülü

Harvard Üniversitesi’nde çalışmalarına devam eden TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, beslenme biliminin nobeli olarak adlandırılan ‘9. Danone Uluslararası Beslenme Ödülü’ne layık görüldü. 

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi, Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı ve James S. Simmons Genetik ve Metabolizma Profesörü olan Hotamışlıgil, bağışıklık ve metabolik hastalıklar konusundaki araştırmaları dolayısıyla Uluslararası Danone Enstitüsü tarafından kendisine verilen ödülü, 29 Nisan'da ABD'de San Diego Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende aldı. 

Araştırmalarını genişletmesine imkan verecek bu önemli ödül ile yaygın kronik metabolizma hastalıkların önlenmesi çabalarına katkıda bulunabilmeyi umduğunu söyleyen Prof. Dr. Hotamışlıgil ayrıca ödülün kendisini çok heyecanlandırdığını, ödül sayesinde besinlerin metabolik hastalıklar ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerine daha fazla ışık tutabileceğini de sözlerine ekledi. 

Hotamışlıgil bağışıklık sistemi ve metabolizma arasındaki bağları inceleyen çalışmalarıyla konu hakkında önemli bir adım attı. ‘İmmunometabolism’ olarak isimlendirilen bu alandaki buluşlarıyla Prof. Dr. Hotamışlıgil, obezite, diyabet ve damar sertliği hastalıklarına yol açan sebepleri aydınlatıyor. Prof. Dr. Hotamışlıgil, beslenme ve metabolizmaya bağlı bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar alanında gerçekleştirdiği çığır açan buluşlarıyla, besinlerin moleküler yapılarının hastalık mekanizmaları üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor.

Uluslararası Danone Enstitüsü, bilimin ve bilim insanlarının ilerlemelerine destek olmak amacıyla kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir enstitü olarak, Fransız ‘Fondation Recherche Medicale’ desteği ile iki yılda bir beslenme ve sağlık ilişkisi üzerine bilimsel çalışmaları ödüllendiriyor.

Beslenme alanında mükemmeliyet ve ilerlemelerin takdir edilmesi amacıyla verilen Danone Uluslararası Beslenme Ödülü, insan beslenmesi ve sağlığı alanlarında uygulama potansiyeli bulunan yeni kavramlar ve araştırma alanlarında, beslenme biliminde önemli bir ilerlemeye öncülük eden araştırmacılara veriliyor.

Adaylar şeffaf, nesnel, bağımsız ve uluslararası bir seçim sürecinin ardından belirleniyor ve ödülün sahibi bilim dünyasına kazandırdığı yayınlardan ötürü 120.000 euro ile ödüllendiriliyor.